Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Světová novinka jezdí na Moravě

Aktualizováno: 7. 11. 2017

Ve výrobním portfoliu italské firmy Bargam nalezneme postřikovače všech velikostí a typů. Postřikovače nabízí jak nesené, tak tažené či samojízdné. Samojízdné postřikovače jsou vyráběny hned v několika koncepcích. Takže můžeme spatřit postřikovače s motorem vpředu nebo s předsazenou kabinou. Další nedílnou součástí výroby jsou lisy a mulčovače.

Bargam

Tento rok výrobce ukázal nový postřikovač Bargam MAC 5000 SJ. Zatím se o něm nikde jinde nedočtete, kromě oficiálních stránek výrobce a nyní na naší stránce. Tento nový postřikovač se odlišuje od svých bratrů už na první pohled designem. Nový samojízdný postřikovač, jako první na světě, zavítal k nám do České republiky, konkrétně na Moravu do podniku Úsovsko, a.s.

Zemědělský podnik již vlastní jeden starší samojízdný postřikovač Bargam MAC 5000 S. V minulých dnech si na moravských polích odbyl svou premiéru jeho nový parťák.

Jaká je výbava postřikovače?

Samojízdný postřikovač Bargam MAC 5000 SJ je osazen šestiválcovým motorem Iveco o výkonu 254 koní (187 kw), který poskytuje při 2200 ot./min. Maximální výkon 201 kW pak při 2000 ot/min. Postřikovač je vybaven hydrostatickou převodovkou (stálá variabilní rychlost) - (pracovní 0-25 km/h, přepravní 0-40 km/h). Rychlost může být udržována tempomatem, který zajišťuje konstantní rychlost i při postřiku. Navíc řidič může zvolit automotivní mód, který optimalizuje otáčky motoru na základě rychlosti. Samozřejmostí je ECO mód při přepravě, který pomáhá snižovat spotřebu paliva. Motor při přepravě pracuje na nejnižších možných otáčkách.

Každé kolo postřikovače je vybaveno jedním motorem značky Poclain. Ve výbavě dále nalezneme čerpadlo Sauer 90R 130. Postřikovač disponuje pohonem 4x4, hydraulickým řízením se 4 natáčecími koly a elektro-mechanickou převodovkou. Odpružení postřikovače zajišťuje hydraulicky plně odpružený podvozek.

Světlá výška postřikovače činí 135 cm s koly 480/80 R46 (1950x480) a nastavitelný rozchod kol do 2250 mm. Postřikovač disponuje polyethylenovou nádrží o objemu 5000 l (nádrž na čistou vodu 15 l, nádrž na proplachovou vodu 500 l) a postřik je aplikován prostřednictvím hydraulických ramen BDLA PLUS o pracovním záběru 24 metrů s 11 sekcemi s podporou vzduchu. O speciální odpružení se starají 4 absorbovače nárazů. Možné je automatické vypínání sekcí (3-3-6-5-4-6-4-5-6-3-3). Ve výbavě nechybí hydraulický paralelogram a nastavení výšky ramen (2100 mm). Hlídání výšky ramen nad terénem mají na starosti tři senzory. Ramena jsou dále hydraulicky vyrovnávána a ovládají se elektro-hydraulicky.

Co se týče čerpadel, k dispozici je čerpadlo pro postřik a míchání (280 l/min), samonasávací čerpadlo pro plnění (400 l/min), vysokotlaké mycí čerpadlo a pistol pro externí mytí a 3l ekomixer.

Pohodlí obsluhy zajišťuje panoramatická kabina pro 2 osoby a o komfort se stará elektronická klimatizace s filtrem. Řidič může usednout do pneumatického sedadla, k dispozici je i sedadlo spolujezdce, které, je sklopné. Ovládání stroje se děje prostřednictvím multifunkční loketní opěrky. Manévrování a práci se strojem pak usnadňuje barevná kamera a přídavné světlomety na ramenou.

U tak výkonného postřikovače je nutná navigace. Ta nechybí ani u tohoto stroje, kterou, zajišťuje Trimble.

Stroj dodala do společnosti firma MGM Holešov

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.