Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Systém pro měření živin JD HarvestLab je už tak přesný, jako špičkové laboratoře. Touží po něm i jiní výrobci

Zveřejněno: 23. 9. 2018

Systém John Deere Manure Sensing získal všechny důležité certifikace od zkušebního centra DLG. Dokáže tak měřit celou škálu složek s přesností, jakou doposud disponovaly pouze certifikované laboratoře s chemickými metodami měření. Díky vysoké přesnosti dokumentace o živinách byla technologie NIR oficiálně uznána prvními institucemi a státy, do budoucna se má ještě rozšířit. Se společností John Deere plánují v tomto oboru spolupracovat výrobci aplikační zemědělské techniky, pro které je přesná technologie měření a aplikace klíčová.

HarvestLab umístěný na výmetné rouře od řezačky.

Systém John Deere Manure Sensing byl schválen společností DLG a získal potřebné certifikace. Nyní dokáže měřit obsah živin v látkách, jako je hnůj, organické hnojivo, sušinu, dusík, uhličitan amonný či uhličitan draselný.

John Deere Manure Sensing měří obsah živin pomocí snímače HarvestLab ™ 3000 (NIR) během aplikace. Farmáři a podniky služeb tak mohou přesně měřit například obsah dusíku na základě nastavené cíli živin a limitní rychlosti v kg/ha. Mohou k aplikaci využít také mapové podklady pro konkrétní místa. Nejnovější certifikace DLG potvrdila, že snímač pracuje se srovnatelnou přesností jako certifikované laboratoře s chemickými metodami měření.

John Deere - HarvestLab 3000 - laboratoř přímo na poli.
John Deere - HarvestLab 3000 - laboratoř přímo na poli.

Velkou výhodou je kontinuální analýza s více než 4 000 měřeními za sekundu. To umožňuje snímači poskytovat statisticky ověřené údaje během aplikace. Současně se zabrání chybám měření, které mohou být způsobeny například nesprávným odběrem vzorků, nepříznivým uložením nebo opožděným měřením. Další výhodou je, že tyto výsledky jsou k dispozici prakticky hned v reálném čase. Na výsledky z laboratoře se musí čekat několik dní.

„Během aplikace snímač NIR porovnává skutečné úrovně živin s požadovanými cílovými úrovněmi a automaticky řídí jejich přesné použití s využitím jedinečných schopností traktorů John Deere s plně automatizovanou úpravou rychlosti. Pokud bylo dosaženo omezení rychlosti, například při jízdě do kopce, lze nastavit průtoky pro vybrané značky cisternových nádrží. U traktorů jiných než John Deere se nastavení rychlosti provádí ručně,“ uvádí stránka agkaizen.cz

Díky vysoké přesnosti dokumentace o živinách byla technologie NIR oficiálně uznána prvními institucemi, jako je státní zemědělský institut Thüringer Landesanstalt nebo zemí Severní Porýní-Vestfálsko. John Deere očekává brzy další země.

Zákazníci, kteří chtějí analyzovat kejdu či obdobné hnojivo přímo při plnění, mohou také použít systém Manure Sensing. Společnost Fliegl Agrartechnik právě představila stacionární řešení vybavené snímačem HarvestLab ™ 3000, které využívá nejnovější kalibrační software John Deere Manure Sensing. Všichni noví zákazníci automaticky obdrží nejnovější kalibrační software v případě, když si pořídí systém Manure Sensing.

Na základě dobrých zkušeností společnost John Deere nabídne tuto technologii ve všech zemích EU 28+ od 1. listopadu 2018. Dosavadní systém byl k dispozici pouze v Belgii, Dánsku, Německu, Anglii, Francii, Irsku, Lucembursku a Rakousku.

Společnost John Deere navíc uzavřela smlouvu s firmou Kotte Landtechnik, která chce systém využívat u svých aplikátorů. Systém od společnosti John Deere již nyní můžeme nalézt u výrobků společností Fliegl, Joskin, Pichon, Samson a Vervaet.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.