Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Tažený postřikovač Jumbo. Novinka českého výrobce se zabydlela na Vysočině

Zveřejněno: 12. 6. 2018

Zajeli jsme se podívat do obce Nížkov ležící v okrese Žďár nad Sázavou v kraji Vysočina. Tam sídlí Zemědělské družstvo Nížkov, které bylo založeno v roce 1993. V zemědělském družstvu provozují rostlinnou a živočišnou výrobu. Letos došlo k obměně starého postřikovače za nový. Volba padla na tažený postřikovač od české společnosti AKP spol. s r.o.

V době návštěvy prováděl postřikovač AKP Jumbo ošetření řepky dávkou DAMu 150 l/ha

Zemědělské družstvo Nížkov hospodaří na výměře 810 hektarů. Největší zastoupení mají travní plodiny na 180 hektarech, následuje jarní ječmen na 130 hektarech a ozimá pšenice zaujímá 110 hektarů. Dále má významné zastoupení kukuřice na 90 hektarech, ozimá řepka na 70 hektarech a luskoobilní směsky s podsevem jetele rovněž na 70 hektarech. Vzhledem k oblasti hospodaření nechybí brambory na výměře 50 hektarů. Zbylou plochu tvoří ozimý ječmen na 30 hektarech, žito na 25 hektarech a oves na 20 hektarech.

V živočišné výrobě chovají 370 dojnic červenostrakatého plemene s produkcí mléka 7 800 litrů na dojnici. Nechybí ani chov prasat, mají uznaný i náročný nukleový chov.

Bohatá základní výbava za přiměřenou cenu

V Nížkově se rozhodli pro zbrusu nový tažený postřikovač Jumbo od českého výrobce AKP spol. s r.o. „Původní postřikovač sloužil 18 let a již nesplňoval naše požadavky na ošetření plodin, bylo nutné postřikovač vyměnit. Ve výběrovém řízení byl vybrán postřikovač od firmy AKP spol. s r.o.,“ zdůvodnil předseda představenstva pan František Halík nákup nového postřikovače. Jumbo má oproti konkurenci lepší výbavu ve standardním provedení a navíc zemědělské družstvo již dříve se společností AKP spol. s r.o. úspěšně spolupracovalo. Dalším plusem je sklad náhradních dílů nacházející se v Brně, kde je skladem většina dílů na postřikovač. „O novém modelu jsme se dozvěděli v roce 2017 a očekáváme od něj lepší, rychlejší a kvalitnější ošetření plodin v rostlinné výrobě,“ poznamenal pan František Halík. Za rok musí postřikovač zvládnout ošetřit až 2500 hektarů.

Práce s půl záběrem a udržování výšky nad porostem

Ač je postřikovač v podniku zatím krátce, jak ze strany vedení, tak obsluhy stroje, je zatím s novým strojem spokojenost. Model Jumbo je nejnovějším produktem společnosti AKP spol. s r.o. a vyrábí se ve dvou provedeních objemů nádrže – 5000 litrů a 6000 litrů. V Nížkově využívají menší verzi s bohatou standardní výbavou, ale i s několika prvky příplatkové výbavy navíc. „Za příplatek máme udržování výšky ramen postřikovače nad porostem. Postřikovač má dva ultrazvukové senzory, které udržují nastavenou výšku kopírováním terénu. Ramena přesně udržují výšku nad porostem do pracovní rychlosti 10 až 11 km/h. Při vyšších rychlostech přesnost mírně ztrácejí. Dále se může sklopit pouze jedna strana ramena a vyřadit ji z činnosti a s druhou stranou nadále provádět postřik, což využijeme tam, kde pěstujeme brambory a kde jsou překážky v podobě sloupů,“ přiblížila prvky nadstandardní výbavy zkušená obsluha postřikovače, pan Lukáš Tománek. Postřikovač může být osazen ocelokarbonovými nebo ocelovými rameny o záběru od 18 do 30 metrů. Ramena jsou schopna udržovat výšku nad porostem od 50 do 250 cm. Ramena jsou zavěšena na paralelogramu, takže jsou velmi dobře odpružena a tlumí veškeré rázy, tím je zajištěna jejich dlouhá životnost a kvalita. Volitelnou možností je i řízená podpora vzduchu. Výrobce dokáže splnit prakticky jakékoliv přání ze strany zákazníka, co se týče výbavy postřikovače.

Prvky přispívající ke stabilitě soupravy

Postřikovač má relativně nízko položené těžiště, takže je v terénu stabilní, čemuž přispívá i robustní ocelový rám, zužující se v přední části. Již v základním provedení má Jumbo odpruženou oj a vzduchem brzděnou hydropneumaticky odpruženou nápravu s dvouokruhovými brzdami. V Nížkově si připlatili ještě za natáčecí nápravu. Natáčecí náprava sleduje stopu traktoru při otáčení na souvrati, nepoškozuje porost a souprava se vyznačuje lepší manévrovatelností. „Natáčení nápravy u postřikovače blokuji mechanicky, manuálně. Stisknutím tlačítka se kola srovnají do roviny. Vzadu se nachází dvě klapky, které by se měly při přejezdech zajistit a poté je natáčení blokované. Natáčení nápravy určuje lanko s potenciometrem, které spojuje traktor a postřikovač,“ vysvětlil fungování pan Lukáš Tománek. Rozchod kol je nastavitelný v rozmezí 180 až 225 cm, přičemž v Nížkově je nastaven na 180 cm. Světlá výška činí 80 cm a všechny ostré hrany lze zakrytovat tak, aby se jízdou nepoškozoval porost.

Kvalitnější ochrana rostlin a snížení nákladů na postřik

Co zaujalo vedení zemědělského hružstva na novém postřikovači je systém SELETRON a nadšení neskrývá ani obsluha postřikovače: „Systém SELETRON zabrání stříkání již ošetřené plochy. Krásně vypíná jednotlivé trysky. Z tohoto systému jsem velmi nadšen, protože starý postřikovač tímto systémem nedisponoval. Systém nalezne uplatnění hlavně v klínech na poli.“ Nejmodernější systémy GPS s možností automatického vypínání trysek tím pádem ušetří nemalé finanční náklady na postřik během sezóny a samozřejmě samotný porost bude kvalitněji ošetřen, což dokládá zkušenost obsluhy se starším postřikovačem: „Na starém postřikovači z roku 1999 jsem měl 18m záběr ramen rozdělen na čtyři sekce po čtyřech a půl metrech a v klínech na poli docházelo k velkému přestříkávání. Například na stech hektarech byla ošetřena plocha sto pět hektarů. Všechny překryvy, klíny a nepřesnosti, přidaly navíc pět hektarů ošetřené plochy.

Jednoduché a přehledné ovládání

Postřikovač Jumbo je vybaven pístomembránovým čerpadlem o výkonu 340 l/min umístěným v rámu stroje. Jak jsme se dozvěděli a přesvědčili, čerpadlo je ale celkem hlučné. „Nádrž postřikovače má objem 5200 litrů. K dispozici je také nádrž na čistou vodu, která potom slouží i k proplachování nádrže a následně ramen a ekomixer se spouštěním do pracovní polohy vybavený tryskou na proplach kanystrů. Líbí se mi vychytávka, která umožňuje sání z těžkých kanystrů a nemusí se tedy zvedat a držet,“ řekl pan Lukáš Tománek. V hlavní nádrži jsou umístěny dvě rotační trysky zajišťující oplach vnitřních stěn a dvě míchací trysky pro promíchání jíchy. Jumbo v Nížkově vyžaduje tři hydraulické okruhy – jeden pro nápravu, druhý na ostatní ovládání postřikovače a třetí pro hydraulickou opěrnou nohu.

K ovládání postřikovače se pan Lukáš Tománek vyjádřil takto: „Na obrazovce mi to krásně ukazuje již ošetřenou plochu, trysky které jsou v činnosti, na kolik hektarů ještě nádrž vystačí, požadovaná dávka, pracovní rychlost, kolik postřiku jsem spotřeboval či kolik toho ještě zbývá ošetřit. Všechno je pěkně přehledné. Mohu si i nastavit navigaci, jaké chci dělat linie, zda volnou nebo přímky A, B.“ Z kabiny se též hydraulicky ovládají i ramena postřikovače. Dodělávat se bude ještě couvací kamera z důvodu lepší orientace při couvání a přídavné výstražné osvětlení.

Tažený postřikovač Jumbo navazuje na úspěch svého předchůdce, modelu Maxi, vyráběného společností AKP spol. s r.o. od roku 2007. Výrobce uvádí, že při vývoji byly brány v potaz podněty zákazníků a vlastní získané bohaté zkušenosti z oblasti vývoje a výroby postřikovačů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.