Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Teleskopické manipulátory Dieci nachází v chovu drůbeže univerzální využití

Zveřejněno: 26. 7. 2023

Firma VAIGL A SYN spol. s r.o. se zabývá chovem, zpracováním a prodejem drůbeže. V rámci rostlinné výroby hospodaří na 400 hektarech zemědělské půdy. Pro zajištění většiny manipulačních operací na různých střediscích a pozemcích využívá teleskopické manipulátory Dieci. Ty na český trh dodává společnost AGROZET České Budějovice.

Teleskopický manipulátor Dieci Agri Max 60.9 VS EVO 2 má dosah až 9 metrů a nosnost 6 tun.

V Údlicích u Chomutova sídlí firma VAIGL A SYN spol. s r.o., která byla založena v roce 1994 panem Miloslavem Vaiglem. V současnosti stojí v čele firmy Roman Vaigl se svojí sestrou Mgr. Miloslavou Vaiglovou. Hlavní činností firmy je chov, zpracování a prodej drůbeže. Jako doplňková činnost je prováděna obchodní činnost s doplňkovým prodejem mražených výrobků, rostlinná výroba, lesnická činnost, služby, půjčovna strojů a zemní práce. Firma provozuje tři střediska v obcích Droužkovice, Zelená a Údlice.

Chov a zpracování drůbeže v moderních provozech

V Údlicích a Droužkovicích se nachází areály výkrmen drůbeže. Roční produkce firmy je jeden a půl milionu jatečních kuřat. Svým zákazníkům firma nabízí kromě prodeje živých kuřat, jednodenních kuřat a brojlerových kuřat na dokrmení také celá kuřata chlazená a mražená. Firma provozuje i vlastní porážkový komplex navazující na mrazírenské a ostatní provozy. Výkonová kapacita porážky pro jednosměnný provoz je 1 400 kusů kuřat/hod. Porcování drůbeže probíhá ve čtyřech porcovacích místnostech. Porcovaná drůbež je balena na automatických balících strojích. Firma se neustále snaží investovat do pořízení moderních strojů a vybavení. Zákazníky tvoří regionální i zahraniční odběratelé, obchodní řetězce a stravovací provozy.

„Teleskopické manipulátory Dieci jsou univerzální a používáme je převážně na práce kolem chovu drůbeže. Dieci jsme si vybrali z důvodu blízkosti pobočky firmy AGROZET České Budějovice, která se nachází tři kilometry od sídla naší firmy,”
jednatel firmy Roman Vaigl

V rámci rostlinné výroby firma hospodaří na 400 hektarech zemědělské půdy, na nichž je provozována výroba obilovin sloužících jako krmivová základna na výkrm drůbeže. Mezi pěstované plodiny patří pšenice, ječmen, řepka a cukrová řepa.

Teleskopické manipulátory modelové řady Dieci AgriFarmer se díky svým kompaktním rozměrům hodí i pro manipulaci s materiálem v uzavřeném nebo stísněném prostoru.
Teleskopické manipulátory modelové řady Dieci AgriFarmer se díky svým kompaktním rozměrům hodí i pro manipulaci s materiálem v uzavřeném nebo stísněném prostoru.

Dlouhodobá spolupráce s AGROZET České Budějovice

Firma dlouhodobě investuje do modernizace strojového parku. Dlouholetým prodejně-servisním partnerem firmy je společnost AGROZET České Budějovice, která během let do jednotlivých provozů dodala nejrůznější zemědělskou techniku včetně teleskopických manipulátorů značky Dieci. „Teleskopické manipulátory Dieci jsme si vybrali z důvodu blízkosti pobočky firmy AGROZET České Budějovice, která se nachází tři kilometry od sídla naší firmy – v Chomutově. Spolupráce s touto firmou je dlouholetá a na velmi dobré úrovni,“ uvedl jednatel firmy Roman Vaigl.

Firma VAIGL A SYN provozovala 6 teleskopických manipulátorů značky Dieci. Dva byly prodány a nyní jsou v provozu čtyři. První stroj této značky byl pořízen v roce 2015, poslední dva minulý rok. „Teleskopické manipulátory Dieci jsou univerzální a používáme je převážně na práce kolem chovu drůbeže. Jde především o vyskladňování a vyhrnování podestýlky. Na poli nachází využití při nakládce hnoje a manipulaci s balíky slámy. Uplatnění nalézají i při údržbě areálů a zajištění prací v naší stavební činnosti,“ vyjmenoval jednatel firmy s tím, že jsou stroje vysoce mobilní, bezporuchové, snadné na obsluhu a vyznačují se nízkou spotřebou pohonných hmot. Rovněž zvládají rychlé přejíždění mezi středisky a pozemky. Variabilitu strojů umocňuje široká škála možného připojení příslušenství. Ve firmě manipulátory nejčastěji využívají lopaty, drapáky a vidle na balíky.

Dieci dokáže dostat těžké břemeno do velké výšky i vzdálenosti před strojem

Jeden z nejnovějších teleskopických manipulátorů jsme si mohli prohlédnout. Šlo konkrétně o model Dieci Agri Max 60.9 VS EVO 2. Označení v tomto případě o mnohém vypovídá. Stroj má dosah až 9 metrů a nosnost 6 tun.

Ovládání teleskopických manipulátorů Dieci je jednoduché.
Ovládání teleskopických manipulátorů Dieci je jednoduché.

Vyznačuje se kabinou s označením GD, což je zkratka pro Giugiaro Design, italské studio založené Giorgettem Giugiarem, který v minulosti navrhl fascinující design sportovních vozidel a v posledních letech i design některých traktorů. Kabina je prostorná a obsahuje ergonomicky rozvržené pracoviště obsluhy.

Modelová řada Dieci Agri Max je vlajkovou lodí značky Dieci pro zemědělství. Nejvýkonnější model disponuje motorem o výkonu 153 koní a převodovkou s hydrostatickým variabilním systémem pod označením VS EVO 2. Tato převodovka je složena z jednoho naklápěcího čerpadla a dvou variabilně přiřazovaných hydromotorů – buď stroj upřednostní rychlost, nebo sílu, přičemž volba probíhá zcela automaticky, obsluha ovládá pouze plynový pedál a vše ostatní si stroj řídí sám. K dispozici je tak vždy maximální výkon při plném rozsahu pojezdové rychlosti až 40 km/h. Maximální rychlost lze podle potřeby omezit. Pro optimální přizpůsobení pracovní operaci je systém vybaven čtyřmi pracovními módy. Správnou volbou tak dosáhneme vždy ideálního výkonu a spotřeby, ať už se jedná o manipulaci materiálu, dopravu nebo přejezdy.

O provozních parametrech informuje barevný displej.
O provozních parametrech informuje barevný displej.

Při manipulaci s balíky slámy jsme zase mohli vidět starší model Dieci AgriFarmer 28.7. Současná modelová řada Dieci AgriFarmer zahrnuje celkem čtyři modely s dosahem až 8,7 metru a nosností až 3,4 tuny. Všechny modely pohání motor o výkonu 107 koní. Motor spolupracuje s hydrostatickou převodovkou s ECO funkcí. Stroj rovněž nabízí tři jízdní režimy. I nejnovější modely AgriFarmer využívají moderní, komfortní a prostornou kabinu s ergonomicky uspořádanými ovládacími prvky.

Firma VAIGL A SYN provozovala šest teleskopických manipulátorů značky Dieci. Dva byly prodány a nyní jsou v provozu čtyři.
Firma VAIGL A SYN provozovala šest teleskopických manipulátorů značky Dieci. Dva byly prodány a nyní jsou v provozu čtyři.