Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Tesla mezi traktory, na trh přichází první elektrický traktor s autonomním řízením

Zveřejněno: 23. 12. 2020

Kompaktní traktor Monarch o výkonu 40 koní má nulové emise a může ho řídit člověk i umělá inteligence. Jeho úkolem je vyřešit problémy všech zemědělců. První kusy budou jezdit v Kalifornii.

První elektrický traktor s autonomním řízením Monarch Tractor

Autonomní traktory v minulosti představila řada velkých výrobců zemědělské techniky. Málokterý traktor ale měl elektropohon. Některé traktory s elektropohonem, které řídí člověk, se už vyrábí a některé jsou zase ve fázi konceptu či prototypu. Plně elektrického traktoru s autonomním řízením v sériové verzi jsme se ještě nedočkali. To ale má změnit americký start-up.

Kalifornská společnost Monarch Tractor úspěšně vyvinula a uvedla na trh první elektrický traktor na světě, který je schopen zcela autonomního provozu. Společnost již přijímá objednávky, traktor bude k dispozici od podzimu 2021 – zatím jen pro USA. Mluvčí společnosti ale uvedl, že traktor dodržuje mezinárodní standardy a že bude dodáván i do Evropy včetně Austrálie. Pro rezervaci je nutné poslat vratnou zálohu ve výši 500 USD. Předběžná cena traktoru je 50 000 USD. Podle společnosti mají o traktor zájem stovky farmářů. První dva kusy budou pracovat u vinaře Aly Wente z Wente Vineyards (Kalifornie). Traktor získal v Americe už celou řadu ocenění.

Společnost Monarch Tractor byla založena teprve minulý rok. Má za cíl pomoci globálnímu zemědělskému průmyslu posunout se k udržitelnější budoucnosti. Společnost uznává, že zemědělci dnes čelí mnoha výzvám, včetně nedostatku pracovních sil, dopadů změny klimatu, bezpečnostních obav, zvýšené kontroly ze strany spotřebitelů ohledně požadavků na udržitelnost a vládních předpisů, a proto chtěla vytvořit produkt, který bude tyto problémy řešil. Monarch Tractor nabídne traktor s nebývalými inteligentními, technologickými a bezpečnostními prvky. Na vývoji traktoru pracoval prvotřídní tým zemědělců, inženýrů a vědců.

Traktor disponuje baterií, díky které vydrží bez nabíjení pracovat 10 hodin (baterie se nabije za 4 až 5 hodin). Hnací ústrojí traktoru je schopno poskytovat nepřetržitý výkon 40 koní a krátkodobý maximální výkon až 70 koní. Volitelně je k dispozici pohon všech kol. Zajímavostí je, že traktor může v terénu sloužit i jako nabíjecí stanice pro elektromobily či další elektrické stroje.

Traktor je vybaven nejnovější autonomní hardwarovou a softwarovou technologií zajišťující asistenci obsluhy. Možností je i klasické manuální řízení. Traktor může provádět předem naprogramované úkoly autonomně nebo obsluha může využívat interaktivní funkce automatizace Monarch a režimy umožňující traktoru sledovat pracovníka při práci!

Bezpečnost je u autonomních strojů nejdůležitější, a tak společnost na traktor nainstalovala různé bezpečnostní technologie, aby zabránila nehodám. K dispozici jsou systémy eliminující převrácení či kolize, ale také 360stupňový kamerový systém.

Traktor je schopen i sbírat a analyzovat více než 240 GB dat každý den, když pracuje v terénu. Technologie v traktoru dokáže v reálném čase poskytovat dlouhodobé odhady výnosu, aktuální fáze růstu plodin a další metriky. Pomocí strojového učení je traktor schopen poskytovat dlouhodobou analýzu stavu pole. Shromážděná data jsou navíc bezpečně uložena v cloudu Monarch. Samozřejmostí je propojení traktoru s chytrým mobilním telefonem. Díky tomu majitel získá podrobné provozní zprávy a analýzy z provozu traktoru.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Monarch Tractor

1) z podkladů Monarch Tractor a farmmachinerysales.com.au

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.