Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Toto je nový nejrychlejší traktor na světě, který dosáhl průměrné rychlosti 166,7 km/h

Zveřejněno: 21. 6. 2019

Anglický výrobce traktorů a stavebních strojů JCB včera zlomil rychlostní rekord s upraveným traktorem modelové řady Fastrac. Traktor se řítil průměrnou rychlostí 166,7 km/h.

Nový nejrychlejší traktor na světě - JCB Fastrac.

Předchozí, neoficiální, rychlostní rekord byl stanoven v březnu 2018 slavným televizním pořadem Top Gear. S traktorem o výkonu 500 koní se tehdy The Stig rozjel na 140,33 km/h. Televizní pořad totiž chtěl zlomit rekord stanovený finským výrobcem traktorů Valtra v dubnu roku 2015. Finové tehdy použili upravený traktor Valtra T234, který dosáhl rychlosti 130 km/h. JCB zatím skromně prohlašuje, že drží alespoň britský rychlostní rekord.

Inspirace u Formule 1

Hlavní roli hráli designéři z britského Williams Advanced Engineering, kteří jsou známí z Formule 1. Traktor Fastrac, který je hybridem modelové řady Fastrac 4000 a 8000, opatřili speciálním body kitem pro zlepšení aerodynamiky. Traktor se stal lehčím a nižším. Odstranění většiny hydraulického systému, výměna převodovky CVT za šestistupňovou mechanickou převodovku ZF (používanou v nákladních automobilech) a vytažení tříbodového závěsu pomohlo překonat nadměrnou hmotnost. Aerodynamika byla vylepšena použitím přepracované kabiny (o 200 mm nižší a 300 mm užší). Nahrazen byl i motor AGCO motorem vlastní výroby – vyladěný 7,2l šestiválec DieselMax. Motor poskytuje 1000 koní a 2500 Nm točivého momentu. JCB se snaží zdůraznit, že na rozdíl od jiných pokusů o rychlostní rekordy traktorů, se jeho stroj stále podobá Fastracu a je postaven na mnoha stejných dílech používaných při výrobě. Pneumatiky dodal výrobce BKT.

Na projektu se začalo pracovat v srpnu roku 2018. Hlavní slovo měla desítka mladých inženýrů ze společnosti JCB.

Traktor osedlal anglický televizní moderátor, mechanik a motocyklový závodník Guy Martin. Rychlostní rekord se uskutečnil na asfaltu poblíž Yorku. Martin má na kontě již několik rychlostních rekordů. Stejně tak má na kontě mnoho rychlostních rekordů samotné JCB, neboť jeden ze zakladatelů - Joe Bamford, tvrdí, že extrémní výkonnost je jednou z hodnot značky JCB. JCB vyrábí stavební techniku a traktory. Od roku 2004 též vlastní motory. Některé upravené motory se v minulosti umisťovaly do speciálních vozidel, které na pláních lámaly rychlostní rekordy.

Autor: Milan Jedlička
Foto: JCB

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.