Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 17.4. – svátek slaví Rudolf

Traktor brzo ohlásí svou přítomnost na silnici řidičům automobilů

Zveřejněno: 13. 11. 2018

Každoročně se v Evropě stane téměř 400 úmrtí na silnicích v důsledku kolize se zemědělskou technikou. A to zejména proto, že je nedostatečně viditelná, samojízdné stroje se pohybují pomalu a řidiči jim věnují málo pozornosti. Tomu má zabránit projekt neziskové organizace ETSI.

Evropská komise chce zlepšit bezpečnost silničního provozu mezi zemědělskými a jinými vozidly.

Výrobci zemědělských zařízení se zavázali do roku 2035 snížit počet smrtelných nehod na polovinu. Nezisková organizace ETSI, tvůrce globálních norem pro sektor informačních technologií, implementovala do traktoru John Deere a automobilu BMW speciální modemy. Komunikační platforma Sensinov a AEF (Agricultural industry Electronics Foundation) demonstruje, jak obě vozidla komunikují prostřednictvím vizuálního a zvukového varování. Představil se konkrétně traktor John Deere řady 6R, který vysílá upozornění ostatním silničním vozidlům za pomocí komunikačního protokolu standardizovaného ETSI.

Systém varování se představil na předváděcí akci Sophia Antipolis věnované internetu věcí (Internet des Objets). Tento workshop sdružuje odborníky z celého světa.

Myšlenka spočívá v tom, že ostatní motoristé jsou varováni, že se v okolí jednoho kilometru nachází zemědělská technika. Tím by se prý mohlo předcházet kolizím a nehodám. Organizace ETSI uvedla, že zemědělská technika je na silnici málo viditelná, zejména ve venkovských oblastech. Často jsou také řidiči překvapeni, že například traktor jede poměrně rychle. Řidiči automobilů tak špatně odhadují vzdálenosti či brzdnou dráhu.

Výše popsaný způsob komunikace mezi traktory a silničními vozidly není ojedinělý. Minulý rok výrobce zemědělské techniky, Claas, představil vlastní systém Large Vehicle Alert, který dokonce získal ocenění na veletrhu Agritechnica. Tento systém rovněž upozorňuje řidiče automobilů na zemědělské stroje v silničním provozu. Systém ale zprostředkovává telemetrická data zemědělských strojů a traktorů, které se nacházejí v silničním provozu, v reálném čase v asistenčních, resp. navigačních systémech a jim odpovídajícím aplikacím pro chytré telefony ve vozidlech jiných účastníků dopravy. Tímto způsobem mohou být řidiči osobních a nákladních vozidel aktivně informováni a upozorňováni na pozici a status zemědělských strojů na jejich cestě. Navíc mohou být řidičům navrženy alternativní cesty, pokud by počet, šířka a rychlost zemědělských vozidel na cestě měl vést ke zpoždění (např. při intenzivní přepravě po silnici v rámci sklizně silážní kukuřice nebo při aplikaci kejdy).

Autor: Milan Jedlička
Foto: ETSI

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.