Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Traktorovými cisternami Jeantil odpovídá výrobce na zvyšující se tlak na aplikaci hnojiv

Zveřejněno: 16. 4. 2021

Traktorové cisterny jsou na každé farmě poměrně vytížené. Jednak vozí agresivní látky k postřikovači, jednak musí za krátkou dobu načerpat a případně aplikovat různými způsoby na pole rozličné druhy hnojiv. Cisterny musí splňovat přísné požadavky na odolnost, kvalitu a zároveň musí být výrobce schopen nabídnout k nim i adekvátní příslušenství, aby byl uspokojen každý individuální požadavek konkrétního farmáře. Co všechno nabízí cisterny Jeantil, jež si získaly uznání evropských farmářů, si představíme v tomto článku.

Pro větší aplikační dávky během roku a delší přejezdy po silnici je určena řada traktorových cisteren GT. Zdroj foto tisková zpráva Jeantil

V zemědělském sektoru tvoří důležitou část agrotechnického řetězce doplňování živin do půdy. K nakládce, přepravě a aplikaci močůvky, kejdy, digestátu nebo fugátu se používají aplikační cisterny. Obsah živin, které se při aplikaci dostanou do půdy, záleží na správně zvoleném druhu aplikačního zařízení. Tekutá hnojiva můžeme aplikovat mnoha způsoby. V článku si představíme, co v tomto ohledu nabízí francouzský výrobce Jeantil, jehož stroje do České republiky importuje společnost AgroKonzulta Žamberk.

Jeantil kromě dopravní techniky, krmných vozů, rozdružovačů a rozmetadel statkových hnojiv vyvíjí a vyrábí traktorové cisterny. Ty jsou rozdělené do dvou modelových řad: GTi a GT. První jmenovaná zahrnuje traktorové cisterny s integrovaným podvozkem, zatímco řada GT představuje traktorové cisterny s nezávisle uchycenou nádrží.

Ekonomický provoz cisternami Jeantil řady GTi

Modelová řada GTi čítá pět modelů jednonápravových traktorových cisteren s objemem nádrže od 4 500 do 10 500 litrů. Využití naleznou na menších až středně velkých farmách, jež aplikují dávkou menší než 6 000 m3/rok, a vyžadují proto jednoduchý stroj.

Modelová řada GTi čítá pět modelů jednonápravových traktorových cisteren s objemem nádrže od 4 500 do 10 500 litrů. Zdroj foto tisková zpráva Jeantil
Modelová řada GTi čítá pět modelů jednonápravových traktorových cisteren s objemem nádrže od 4 500 do 10 500 litrů. Zdroj foto tisková zpráva Jeantil

Podvozek cisteren integrovaný v prostoru u nádrže je složen z jednoduché nápravy zajišťující velkou obratnost stroje na malých plochách. Volit lze z různých rozměrů pneumatik, přičemž lze velká kola zapustit do nádrže stroje tak, aby se optimalizovalo těžiště stroje. To se hodí zejména při aplikaci hnojiv v kopcovitém terénu.

Cisterna je ošetřena tak, aby zvládla dlouholetý provoz v agresivním prostředí. Konstrukční celky, jako jsou výztuhy podvozku i nádrže, jsou galvanizované. Dno kovové nádrže má hladký povrch pro snadné čištění a eliminaci ulpívání nečistot. Přístup do nádrže je řešen zadním víkem. O stavu naplnění nádrže a rychlosti plnění informuje vodoznak v přední části cisterny. Nasávání hnojiva probíhá buď hadicemi přímo napojenými na boční nebo zadní ventil, nebo středovým opčním ramenem přes sací kužel. Středové sací rameno je k dostání ve dvou velikostech. Vybírat lze i z celé řady různých sacích kompresorů. Pro eliminaci tvorby pěny v nádrži a rychlejší sání lze systém plnění doplnit akcelerátorem. Pro ochranu kompresoru jsou cisterny vybavené dvojitým pojistným systémem plnění, a pokud je plánované intenzivnější nasazení cisterny, může majitel zvolit dvojité jištění typu GT, které je k dispozici u větších cisteren.

Profesionální cisterny se systémem pro přesnou aplikaci hnojiva

Pro větší aplikační dávky během roku a delší přejezdy po silnici je určena řada traktorových cisteren GT s celkem deseti modely v jednonápravovém, dvounápravovém a třínápravovém provedení a s objemem nádrže od 8 500 do 24 000 litrů. Cisterny se vyznačují malými tahovými nároky a homologací pro provoz s maximální rychlostí do 40 km/h.

Zásadním rozdílem je nezávislé uchycení nádrže k podvozku. Podvozek může být hydraulicky odpružen, s listovými pery odpruženou ojí. Na výběr má investor z různých druhů podvozků s možností volby z široké škály rozměrů pneumatik. Plnění nádrže obstarává lopatkový nebo zubový kompresor. Přístup do nádrže je řešen přes boční víko. Uvnitř nádrže můžeme nalézt pneumatické míchání, díky čemuž je aplikováno konzistentní hnojivo a je zabráněno usazování zbytků na dně nádrže. Nádrž lze vybavit i speciální horskou sadou umožňující kompletní vyprázdnění nádrže při jízdě z kopce, nebo sekvenčním vyprazdňováním nádrže. Tento systém se stará o to, aby byla kapalina, co nejdéle udržována v přední části nádrže – důvodem je snaha o lepší dotížení traktoru.

Modelová řada GTi čítá pět modelů jednonápravových traktorových cisteren s objemem nádrže od 4 500 do 10 500 litrů. Zdroj foto tisková zpráva Jeantil
Modelová řada GTi čítá pět modelů jednonápravových traktorových cisteren s objemem nádrže od 4 500 do 10 500 litrů. Zdroj foto tisková zpráva Jeantil

Jeantil nabízí k cisternám technologii Smart Control pro přesnou aplikaci a dávkování hnojiva. Regulace dávky probíhá automaticky: Zadní ventil se otevírá v závislosti na aktuální pojezdové rychlosti. Pojezdovou rychlost snímá čidlo umístěné na předním kole cisterny nebo je snímané přes GPS signál a měření dávky probíhá indukčním průtokoměrem. Informace o procesu lze sledovat na tlačítkovém ovládacím terminálu, kde může obsluha vybírat z různých pracovních módů, ovládat funkce cisterny a přenášet data do PC.

Aplikace hnojiva pod povrch i na povrch půdy

Hnojiva lze nasávat mnoha způsoby, a tak lze cisterny Jeantil vybavit různými druhy sacích ramen (středové, boční nebo horní), které usnadní sání z nejrůznějších typů jímek a nádrží na hnojivo. Na rozdíl od řady GTi, kde je aplikace hnojiva obvykle řešena rozstřikovací koncovkou (k dostání je v několika provedeních), je řada GT vhodná pro zapravování hnojiva přímo do půdy. Proto je k cisternám k dispozici větší výběr nejrůznějších aplikátorů.

Cisterny Jeantil spolu s vhodným příslušenstvím nabízí různé možnosti aplikace hnojiv. Zdroj foto tisková zpráva Jeantil
Cisterny Jeantil spolu s vhodným příslušenstvím nabízí různé možnosti aplikace hnojiv. Zdroj foto tisková zpráva Jeantil

Rozstřik hnojiva může být řešen i sofistikovaněji. Pro dosažení rovnoměrnější aplikace organických hnojiv jsou v nabídce různé druhy zapravovačů, kterými mohou být cisterny osazeny, tak aby splňovaly potřeby zemědělců. Zemědělec má k dispozici výběr hadicových (9 – 24 m), diskových (4,8 – 8 m), radličkových (3,3 – 6,9 m) nebo botkových (9 – 24 m) aplikátorů, které jsou dodávány v různých délkách v závislosti na modelu cisterny a potřebách zákazníka.