AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Traktory Claas Arion a Axion nyní s motory plnící Stage V a vylepšeným ovládáním

Zveřejněno: 3. 1. 2020

Claas pro rok 2020 představuje motory vyhovující emisní normě Stage V pro modely traktorů Axion 800 a Arion 600 a 500. Traktory obsahují řadu dalších inovací, včetně možnosti ovládání strojů kompatibilních s ISOBUS prostřednictvím terminálu Cebis.

Traktory Claas Arion a Axion prošly modernizací

Výkon traktorů řady Arion začíná od 125 koní a končí u 250 koní. Modely Arion 500 mají čtyřválcový motor DPS, zatímco všechny traktory Arion 600 mají šestiválcový motor DPS s turbodmychadlem VGT. U modelů Arion 600 se volnoběžné otáčky motoru snížily na 650 ot/min, což přináší další úspory paliva. Všechny motory splňují emisní normu Stage V díky kombinaci technologií EGR, DPF a SCR katalyzátoru.

Řada Axion 800 je poháněna šestiválcovými motory FPT s výkony od 205 koní do 295 koní. O plnění emisní normy Stage V se stará technologie DOC, EGR a SCRoF (SCR na filtru). Aby se snížila spotřeba paliva, opět se volnoběžné otáčky při stojícím traktoru automaticky sníží na 650 ot/min.

Pro práce vyžadující velký hydraulický výkon je nyní Axion 800 k dispozici s Load Sensing hydraulikou 205 l/min místo standardní verze 150 l/min. Ve všech traktorech řady Axion 800 a Arion 600/500 je pro převodovku HEXASHIFT volitelně k dispozici nový omezovač otáček motoru, který umožňuje omezit maximální otáčky motoru pro práci v terénu, kolem farmy a na cestách - aby byl zajištěn efektivní a ekonomický provoz. Omezovač otáček motoru pracuje nezávisle na funkci automatického řazení HEXACTIV a lze jej použít i bez něj. Při použití tempomatu ve spojení s funkcí automatického řazení HEXACTIV nabízí převodovka HEXASHIFT stejnou úroveň funkčnosti jako plynulá převodovka CMATIC.

ISOBUS UT (Universal Terminal) je nyní k dispozici pro ovládací terminál Cebis s dotykovou obrazovkou - není potřeba žádný další terminál v kabině. Nové uživatelské rozhraní je přehlednější, jednodušší a rychlejší. Nová domovská obrazovka na Cebis zobrazuje podrobně všechna aktuální nastavení a také poskytuje řidiči servisní informace. Díky třem různým pohledům je nyní možné uložit ještě více individuálních nastavení. Výchozí nastavení lze kdykoli obnovit. S uživatelskými profily „Beginner“, „Normal“ a „Expert“ nabízí CEBIS každému řidiči správný stupeň přizpůsobení. Na obrazovce Cebis lze zobrazit obraz ze dvou kamer.

Kabina traktorů Axion a Arion využívá čtyř-bodové odpružení a v kombinaci s odpružením přední nápravy nabídne dostatečný komfort. Díky dostupnosti nového sedadla Grammer Dual Motion, tónovaného zadního skla a nového střešního krytu se komfort řidiče zvýší. K dispozici je také kožený volant a nové rádio s hands-free systémem a externím mikrofonem. K dispozici je též nové LED pracovní osvětlení.

Claas také inovoval své největší traktory řady Xerion, které jsou nyní k dispozici i se čtyřpásovým podvozkem. S polopásovým podvozkem jsou k dispozici nově i traktory řady Axion 900. Všechny novinky firma Claas představila na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Jak to vypadalo na výstavní ploše firmy Claas na veletrhu Agritechnica 2019

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Claas

1) čerpáno z materiálů Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.