Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Traktory Lintrac nově s převodovkou Powershift a bez zadní řiditelné nápravy

Zveřejněno: 22. 4. 2020

Rakouský výrobce traktorů a speciálních vozidel rozšířil modelovou řadu traktorů Lintrac. Kromě modelů Lintrac 90, 110 a 130 s plynulou převodovkou LDrive nabízený sortiment obohatí nové modely Lintrac 95 LS a Lintrac 115 LS s převodovkou Powershift od ZF.

Nový traktor Lindner Lintrac LS

Podle výrobce jsou nové modely Lintrac 95 LS a Lintrac 115 LS nástupci traktorů Geotrac 94 a Geotrac 104. V traktorech nalezneme nový motor Perkins plnící emisní normu Stage V, který podle výrobce přijde vhod při provozu v kopcovitém terénu. Traktory je možné vybavit čelním nakladačem a jsou určeny pro farmy hospodařící v horském terénu.

Konkrétně model Lintrac 95 LS využívá čtyřválcový motor Perkins o výkonu 102 koní. Točivý moment činí 430 Nm při 1500 ot/min. Motor je spojen s převodovkou od ZF - 16 rychlostních stupňů vpřed a 8 vzad. Vysoce výkonná hydraulika Bosch-Rexroth s axiálním pístovým čerpadlem dodává 80 l/ min. Lintrac 115 LS je rovněž osazen motorem Perkins, ale o výkonu 112 koní. Točivý moment činí 450 Nm při 1500 ot/min. Převodovka je stejná jako u modelu Lintrac 95 LS.

Lindner jako jeden z mála výrobců u svých traktorů s plynulou převodovkou nabízí i zadní řiditelnou nápravu. U nových modelů Lintrac 95 LS a Lintrac 115 LS se ale nabízet nebude.

Lindner uvádí, že optimálního otáčení 4-rychlostního vývodového hřídele je dosaženo i při nízkých otáčkách motoru a že traktory jsou také vhodné pro sečení v agregaci s žacími stroji.

Převodovky Powershif patří v traktorech mezi nejrozšířenější typy. Na trhu je několik druhů. „Powershif převodovka se obecně vyznačuje tím, že každý převodový stupeň má svoji lamelovou spojku. Ozubená soukolí jsou ve stálém záběru a přeřazování probíhá pouze přesměrováním tlaku oleje z jedné lamelové spojky do druhé. Zatímco v jedné lamelové spojce je tlak snižován, je zároveň zvyšován ve druhé, takže je zde na rozdíl od řazení mechanického stále přenášena alespoň část točivého momentu,“ uvádí Tomáš Výravský ve své bakalářské práci Převodová ústrojí traktorů, Mendelova univerzita v Brně.

Nové traktory měly být představeny v rámci továrních dnů otevřených dveří. Akce se ale z důvodu koronaviru neuskutečnila. Zájemci se museli spokojit s „virtuální“ tovární výstavou. Pokud vše půjde podle plánu, výroba nových modelů začne v květnu.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Lindner

1) čerpáno z materiálů Lindner

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.