Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Traktory od korejské jedničky chtějí změnit standard, výrobce ukázal i vylepšený design

Zveřejněno: 20. 2. 2020

Veletrhu Agritechnica 2019 se LS Mtron účastní od roku 2015. Minulý rok měla výstavní plocha výrobce rozlohu 205 metrů čtverečních, aby bylo představeno hned několik novinek a stálic v sortimentu. Na výstavní ploše nechyběla reklamní hesla jako „Změňte svůj standard“, „spolehlivost“ a „racionalita“ – to vše mají nabídnout právě traktory LS Mtron. Návštěvníky zaujaly zejména traktory s inovativním futuristickým designem.

Design konceptu má připomínat rozzlobeného býka

V roce 2003 byla společnost LS Mtron vyčleněna ze skupiny LG Group jako pobočka specializující se na průmyslové stroje a nejmodernější komponenty. LS Mtron má roční výrobní kapacitou 50 000 kusů traktorů, udržuje si tak největší podíl na korejském trhu s traktory. Společnost také exportuje do více než 40 zemí, včetně USA, Brazílie, Číny atd., přičemž její klíčové role hrají globální výrobní a prodejní pobočky. Kromě toho je LS Mtron „korejským výrobcem traktorů č. 1“, který používá technologii IKT k tomu, aby v odvětví zemědělských strojů zaujala vedoucí postavení ve vzdálených diagnostických službách a špičkových autonomních technologiích pro traktory. Slogan „Změňte svůj standard“ byl vybrán zejména proto, aby byla návštěvníkům prezentována maximální spolehlivost traktorů s inovativním designem a přesvědčivým výkonem.

LS Mtron celkem představil sedm traktorů. Nejmenší měl výkon 18 koní a největší 150 koní – ten by také mohl oslovit zejména evropské zákazníky. Nechyběl ani koncept futuristického traktoru, který má za cíl posunout design traktorů o krok dále. Výrobce aplikoval silný a ostrý designový jazyk se světlomety připomínajícími divoké oči rozzlobeného býka. V traktoru je tříválcový motor poskytující výkon 18,4 kW (25 k). Palivová nádrž má kapacitu 25 litrů. Traktor má rozvor náprav 1,61 m a hmotnost 790 kg. Zadní závěs má kapacitu maximálně 860 kg.

Dále byl prezentován model XP, který by měl být uveden na evropský trh již letos. Nechyběla ani novinka v podobě traktoru MT4, který má nový design a čtyřválcový turbo diesel s výkonem 68 koní. Traktor navíc splňuje emisní normu Stage V. Pro MT4 jsou k dispozici dvě převodovky - Synchro Shuttle a Power Shuttle - 28 × 28. Hydraulický systém poskytuje průtok 48 l/min.

LS Mtron také začal spolupracovat s rakouskou firmou AVL, která patří mezi největší společnosti testující hnací ústrojí. Obě společnosti plánují vyvinout kompaktní traktor s elektropohonem. LS Mtron plánuje představit směr svých ekologicky šetrných modelů traktorů budoucnosti na evropském trhu a představí také širší řadu různých modelů traktorů, které umožní proniknout do oborů jako je zahradnictví a krajinářství. Brzy by měl přijít na trh nový prémiový traktor MT2 a od roku 2021 přijdou na trh traktory plnící emisní normu Stage V.

A zajímavostí na závěr je, že LS Mtron se stal první korejským výrobcem v tomto odvětví, který omezí používání nebezpečných materiálů obsahujících ftaláty, čímž zvýší bezpečnost zákazníků a ekologičnost. Traktory LS Mtron jsou dostupné i na českém trhu.

Ftaláty neboli estery kyseliny ftalové (PAE) představují poměrně širokou skupinu chemických látek. Používají se hlavně jako změkčovadla do plastů (především PVC), jako přísady do kosmetiky, ale také v insekticidech či jako adhesiva.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: LS Mtron

1) čerpáno z materiálů LS Mtron

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.