Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Traktory v rybníku, mokrá sklizeň brusinek v Bělorusku

Zveřejněno: 10. 1. 2020

Jak se sklízí brusinky, které mají blahodárné účinky na lidský organismus? Na tuhle otázku najdete odpověď v tomto článku, kde si představíme částečně mechanizovanou sklizeň klikvy bahenní v běloruském Polesí. Pěstování této rostliny v Bělorusku a Rusku může být v současnosti lukrativním byznysem, konkurence je zatím minimální.

Sklizeň bobulí klikvy v Bělorusku

Polesí je historický region ve východní Evropě. Jeho hranice nejsou přesně vymezeny; většinou se k němu počítá jih Běloruska s Pripjaťskými bažinami, úzký pás severní Ukrajiny, velmi malá část východního Polska, případně i Brjanská oblast v Rusku. Protékají jím velké řeky Pripjať, Dněpr a Desna. Jak dává tušit název, velká část Polesí je pokryta lesy a bažinami, proto zde není mnoho velkých měst. Běloruské území této oblasti je vhodné pro komerční pěstování klikvy bahenní. Klikva (Vaccinium oxycoccus) nebo také mechová brusinka či klikva žoravina je žíznivější příbuzná brusnice brusinky. V přirozeném prostředí roste na vlhkých rašeliništích.

Sklizeň bobulí začíná koncem září a pokračuje až do začátku listopadu. Rostlina se pěstuje například u města Pinsk v jižním Bělorusku, kde má pozemky státní podnik Polesskie Zhuraviny. Tento podnik byl založen v roce 1985 speciálně pro pěstování klikvy. Světovým lídrem v produkci této plodiny je Severní Amerika, kde je tento druh zemědělské činnosti velmi rozšířen (klikva se pěstuje jako zahradní rostlina již téměř 200 let).

Rostliny se pěstují ve zvláštních oblastech se zavlažovacím systémem. K zavlažování se používají rybníky. Část bobulí se sklízí ručně na suché půdě (jsou to ty nejkvalitnější). Zbývající bobule se sbírají tzv. mokrým způsobem, při kterém se rostliny zaplaví vodou. Do rybníku pak vjede traktor, který speciálním válcem oddělí bobule od zbytku rostliny. Bobule se pak ve vodě vznáší. Poté se ručně přes plováky shromáždí na jedno místo a vyloví. Na fotografiích můžeme vidět běloruské traktory MTZ jak v kolovém, tak pásovém provedení – pro lepší pohyb v těžkém terénu.

Bobule se následně roztřídí a jsou odeslány velkoobchodním spotřebitelům (mražené). Bobule musí být baleny a skladovány v chladných a větraných skladech - rychle se kazí, pokud do místnosti neproudí dostatek kyslíku. Ročně v podniku Polesskie Zhuraviny sklidí 500 tun cenných plodů, z nichž většina se exportuje za hranice – i do Západní Evropy. V současnosti chce podnik vybudovat vlastní prostory pro další zpracování plodů.

Pro průmyslové pěstování těchto plodů je důležité zvolit správné místo. Mělo by být vhodné nejen pro příznivý růst rostlin, ale také splňovat požadavky na instalaci výrobních zařízení a mít dobrou dopravní infrastrukturu. Rybník by měl mít hloubku 30–40 cm. Nejlepší jsou „kyselé“ typy půdy. Území by nemělo být obklopeno budovami, z nichž může pocházet prach, kouř, nepříjemný zápach a jiné škodlivé látky. První úroda se sklízí až za 3 roky.

Jak probíhá sklizeň v Americe?

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Archiv

1) čerpáno z floranazahrade.cz

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.