AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Třicítka souprav a stovky návštěvníků, Stěžery ožily technikou z Farmetu

Zveřejněno: 24. 9. 2018

V pořadí čtvrtá zastávka v rámci Firemních dnů Farmet zavítala do Stěžer u Hradce Králové. Téměř čtyři sta návštěvníků přivítalo dvacet devět souprav tvořených závěsnou technikou z nedaleké České Skalice. Farmet ve statických a aktivních ukázkách půdozpracující techniky ukázal značnou část svého portfolia včetně novinek a inovací.

Praktické ukázky strojů přilákaly širokou veřejnost.

Firemní den Farmet, jak se regionální předváděcí akci nazývá, se uskutečnil na pozemcích zemědělského podniku Agrosem semenářské družstvo Stěžery ve spolupráci s Jaroslavem Pavlíčkem ze společnosti ZE TE PA, patřící mezi nejúspěšnější prodejce strojů Farmet. „Firemní dny Farmet jsou tady od toho, abychom přiblížili stroje našim zákazníkům a zodpověděly veškeré dotazy. V těchto aktivitách chceme pokračovat. Měli jsme prezentace v Maďarsku, Polsku, na Slovensku a připravujeme vstup s Firemními dny i do Německa,“ zmínil se o dalších plánech pan Martin Kořízek, marketingový ředitel společnosti Farmet, a.s.

Průřez celým produktovým portfoliem

Kromě zastoupení divize Farmet Oil & Feed tech zabývající se lisováním a extruzí byl celý program věnován závěsné technice. Na návštěvníky čekalo 29 stacionárně vystavených strojů, oživených výstavou historických traktorů, ze kterých se 24 následně předvedlo v akci spolu s odborným komentářem manažerů z Farmetu. Slunečné počasí přálo a nic nebránilo praktickým ukázkám techniky pro mělké a hloubkové zpracování půdy, pro předseťovou přípravu a setí.

Jednou z novinek mezi volitelnou výbavou je secí jednotka Micro Drill pro výsev meziplodin a travin. Zde osazena na dlátovém kypřiči Triolent.
Jednou z novinek mezi volitelnou výbavou je secí jednotka Micro Drill pro výsev meziplodin a travin. Zde osazena na dlátovém kypřiči Triolent.

Pro mělké zpracování půdy v jakýchkoliv klimatických podmínkách a pro předseťovou přípravu se představila ve Stěžerech novinka v podobě poloneseného univerzálního radličkového kypřiče Fantom 650 PRO, který si poradí díky optimalizovanému tvaru radlic i se zapravováním větších rostlinných zbytků, a to do hloubky až 15 cm. Modulární konstrukce Fantomu dovoluje volbu mezi různými pracovními orgány. Kypřič se skládá z hydraulicky ovládaného flexi-board smyku, pružinově jištěných radlic, zadních výškově nastavitelných usměrňovacích disků a zadních válců, přičemž poslední dvě jmenované sekce jsou volitelné. Fantom PRO se kompletně ovládá hydraulicky z kabiny traktoru a je určen pro všechny velikosti zemědělských podniků, protože je nabízen v pracovním záběru od 6,5 do 12,5 metrů.

Nejvýkonnější kolový traktor na polním dni byl agregován s další novinkou, a sice s kombinovaným kypřičem Triton. Tritona nám představil manažer prodeje Farmetu, pan Daneš Marinica: „Triton 450 PS v sobě kombinuje dláta a disky. Používá se na celoplošnou podmítku. Disky jsme při předvádění zahloubily na deset centimetrů a dláta na dvacet centimetrů. Záběr má 4,5 metrů a je v tažené verzi.“ Tento diskodlátový kypřič je ideální pro zpracování těžších půd s velkým množstvím posklizňových zbytků.

Vysoký výkon a kvalitní práci dovede Triton 450 PS.
Vysoký výkon a kvalitní práci dovede Triton 450 PS.

Samozřejmě nechyběly prodejní bestsellery – diskový podmítač Softer a kombinátor Kompaktomat. Prvně jmenovaný se opět chlubí univerzálním použitím a jednoduchou konstrukcí umožňující pracovní rychlost až 15 km/h. Pracovní orgány tvoří ozubené disky (na výběr z průměrů 510 nebo 560 mm) umístěné ve dvou řadách, s pryžovým uložením, pro intenzivní promíchání a vnikání do půdy v optimálním úhlu. Zadní utužovací válec je pak poslední sekcí. Softer se osvědčil i ve spojení s aplikátory při aplikaci tekutých hnojiv se současným zapravováním do půdy. Novinkou jsou pracovní záběry 4 FIX a 5 metrů. Druhý jmenovaný, Kompaktomat, se předvedl ve verzi s pracovním záběrem téměř deset metrů, maximálně je dostupný v záběru skoro šestnáct metrů. Obsluha při ukázce předvedla dokonalou souhru v ovládání v kombinaci s prací předseťového kombinátoru, výsledkem bylo perfektně připravené seťové lůžko. Kompaktomat během jednoho přejezdu provede až sedm pracovních operací tak, aby bylo připraveno seťové lůžko a obnovena kapilarita půdy. V závislosti na verzi je možná ještě agregace secího stroje nebo crosskill válců, čímž se rozšiřuje využití kombinátoru.

Při ukázce Cambridge válců, oblíbených pro zpětné urovnání půdy, manažeři prozradili chystané inovace u tohoto jednoduchého výrobku. V plánu je opatřit válce sekcemi, jako je například pružný smyk či prutové brány.

Prvně prakticky představeným kultivátorem byl Verso, jenž nalezne uplatnění při předseťové přípravě půdy po orbě a podmítce. Verso je polonesený 5řadý kultivátor s variabilní hloubkou zpracování do 10 cm. Hloubka se reguluje za pomocí integrovaných pojezdových kol. Verso má radličky pružně uchycené na rám ve vzdálenosti 57 cm, takže je zajištěna vysoká průchodnost.

Dláta u kypřiče Verso jsou pružně uchycena na rámu. Tím je zajištěno při nárazu na překážku jejich vychýlení.
Dláta u kypřiče Verso jsou pružně uchycena na rámu. Tím je zajištěno při nárazu na překážku jejich vychýlení.

Z extra hloubkového zpracování půdy až do 50 cm se prakticky ukázal kypřič Digger. Ten hloubkově prokypřuje nepropustnou podorniční vrstvu, ornici a zapravuje rostlinné zbytky. Má vyšší výkonnost a nižší provozní náklady oproti pluhu, který bez problémů zastoupí. Divácky atraktivní bylo „trápení“ traktoru na hranici svých možností při maximálním zahloubení „Krtka“, dalšího hloubkového kypřiče s pracovní hloubkou až 60 cm.

Hloubkový kypřič Digger může být nyní osazen novými masivními kovanými radlicemi s dlouhou životností.
Hloubkový kypřič Digger může být nyní osazen novými masivními kovanými radlicemi s dlouhou životností.

Modulární secí stroj umožňuje vlastní individualizaci

Samostatnou kapitolu Farmetu tvoří modulární secí stroje, které se ve světě stávají stále více oblíbené z důvodu velké možnosti individualizace a agregace i s méně výkonnými traktory. Aby měl modulární secí stroj smysl, musí být široká volba mezi příslušenstvím, ze kterého lze secí stroj složit přímo do daných podmínek - ať už se jedná o použití v minimalizační nebo konvenční technologii. Prostřednictvím volitelných sekcí a příslušenství lze založit porost čehokoliv (i s přihnojením), kamkoliv a jakkoliv. Diváci měli na akci možnost vidět Falcon 3 Compact a Falcon 6 PRO. Verze Compact představuje zjednodušenou variantu secího stoje Falcon pro setí do půdy po orbě či podmítce. Stroj se vyznačuje úzkými koly pěchovacího válce, velkým zásobníkem a meziřádkovou vzdáleností výsevu 15 cm. S modelem Falcon PRO a výběrem mezi desítkou sekcí lze provést výsev obilovin do úzkých řádků s možností přihnojení pod patu, výsev řepky s hlubokým prokypřením a přesný výsev kukuřice. Všechny secí stroje Falcon jsou charakteristické nízkou hmotností a odolnou robustní konstrukcí.

Modulární secí stroj Falcon 6.
Modulární secí stroj Falcon 6.

Hned po Falconech přišel na řadu stroj pro pásové zpracování půdy (Strip-Till), kdy je půda zpracovávána v pásech o rozteči 75 cm a hloubce 35 cm s možností aplikování hnojiva ve dvou hloubkách.

Pásový kypřič Farmet.
Pásový kypřič Farmet.

Vydařené předvádění

O úspěších regionálních akcí - Firemních dnů Farmet, svědčí fakt, že se těší stále rostoucí popularitě a návštěvnosti. Proto chce vedení Farmetu nadále pokračovat v konání polních dnů a nejen, že chce být stále blíže k zákazníkům, ale také prohlubovat spolupráci s regionálními prodejci. Skoro většina předvedené techniky měla svého majitele, který ve většině případů již vlastní vícero produktů Farmet. Další zastávkou Firemních dnů je Roudnice nad Labem dne 2. října 2018 a Horní Sloupnice na Svitavsku dne 18. října 2018.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.