Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Unikátní Strip-Till za pomocí vodního paprsku slibuje vyšší výnosy

Zveřejněno: 4. 5. 2018

Kanadská společnost se sídlem v Ontario vyvinula technologii vodního paprsku, schopného nahradit tradiční nástroje pro zpracování půdy. Vysokotlaký vodní paprsek má nahradit tradiční orgány u secího stroje schopného výsevu metodou Strip-Till.

Společnost I-Cubed systém vysokotlakého vodního paprsku zdokonaluje již 10 let. Společnost začala na tomto vývoji pracovat na žádost zemědělců, kteří nebyli schopni provést výsev semen kvůli příliš velkým rostlinným zbytkům na povrchu půdy.

Technologie funguje tak, že proud vody o tlaku 3800 barů vyřeže do půdy drážku a nevadí mu ani posklizňové zbytky. Maximální tlak proudu vody je dosažen, když voda projde malým otvorem.  Rychlost výsevu může být až 12 km/h.

Klíčení o něco dříve a větší rostliny

Prototyp secího stroje se aktuálně testuje na rodinných farmách a provádí se pouze výsev kukuřice a sóji. Jako základ prototypu slouží šestiřádkový secí stroj John Deere. Testy prokázaly, že tam, kde byl použit vodní paprsek místo klasických disků, byl výnos vyšší až o 20 %. Kukuřice zasetá vodním paprskem rychleji vyklíčila a vyvinula větší kořenový systém. Zkoušky je ale potřeba ještě odborně prověřit.

Společnost I-Cubed není jediná, která přišla s tímto řešením. Například americká společnost Aquatill podobný systém dotáhla do sériové podoby.

Autor: Milan Jedlička
Foto: I-Cubed

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.