Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

V Evropě klesají prodeje nových traktorů. Nejlépe je na tom Německo

Zveřejněno: 28. 9. 2020

Pandemie koronaviru zapříčinila pokles prodejů nových traktorů v celé Evropě. Výjimkou je pouze Německo, kde jsou současné prodeje téměř vyrovnané s loňským rokem. Informovala o tom stránka TopAgrar.

Traktor Valtra, ilustrační foto

Bohužel se koronavirová krize dotkla i zemědělského průmyslu. Podle Evropské asociace výrobců zemědělské techniky (CEMA) v první polovině roku 2020 poklesly registrace traktorů celkem o 12,1 % na 89 105 kusů v celé EU ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Leden a únor se téměř vyrovnal předchozímu období, avšak s nástupem pandemie koronaviru v březnu už byl zaznamenán výrazný pokles – například v dubnu až o 25,8 %. Druhé čtvrtletí roku, které je tradičně hlavní sezónou pro novou registraci traktorů pro zemědělství, bylo ovlivněno poklesem téměř o 20 %.

23 556 nových registrací traktorů provedených v první polovině roku spadalo do kategorie 37 kW a níže, 65 549 prodaných traktorů mělo výkon nejméně 38 kW. Podle CEMA patřilo 68 831 nových registrací zemědělským traktorům. Zbytek čtyřkolkám, teleskopickým manipulátorům a jiným vozidlům.

Podle údajů CEMA byl pokles prodejů nových traktorů v Německu jen mírný. S podílem 17 % bylo Německo zdaleka největším trhem pro traktory v EU za prvních šest měsíců roku 2020. Následovala Francie a Itálie s podílem 12 % a 9 %.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Milan Jedlička

1) z podkladů TopAgrar

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.