Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Väderstad oznamuje výsledky za předchozí rok. Secím strojům Tempo se daří získávat vysoké tržní podíly

Zveřejněno: 17. 1. 2022

Väderstad dosáhl v účetním roce 2021 rekordního obratu 420 milionů eur. Pro společnost to byl další rekordní rok.

Secím strojům Väderstad Tempo se daří získávat vysoké tržní podíly.

Nárůst obratu byl výrazný ve srovnání s předchozím rokem, kdy Väderstad dosáhl 340 milionů eur. „Rostli jsme o 24 procent, ale část z toho pochází z květnové akvizice společnosti AAJV v USA. Ale i když tuto akvizici vyloučíme, vyrostli jsme o 21 procent, což je fantastický výsledek,“ řekl Nicklas Bjersér ze společnosti Väderstad.

„Vyrostli jsme o 21 procent, což je fantastický výsledek.”
Nicklas Bjersér ze společnosti Väderstad

Základem tohoto růstu je silný nárůst prodejů na důležitých trzích, jako jsou Rusko, Kanada, Švédsko, Německo a Anglie. „Pro mnoho zemědělců to byl dobrý rok s vysokými cenami obilí, a tím i větší ochotou investovat. Prodeje rostou ve všech oblastech našich produktů: zpracování půdy a setí. Především však vidíme, že náš secí stroj Tempo nadále získává tržní podíly na několika trzích,“ řekl Mattias Hovnert ze společnsoti Väderstad.

Ekonomické výsledky společnosti Väderstad jsou rok od roku rekordní.
Ekonomické výsledky společnosti Väderstad jsou rok od roku rekordní.

V průběhu roku 2021 společnost Väderstad také výrazně zvýšila počet zaměstnanců, v prosinci Väderstad celosvětově překročil hranici 1 900 zaměstnanců. Zisk se zvýšil z 19 milionů eur v roce 2020 na 40 milionů eur v roce 2021, což jsou peníze, které budou z velké části použity na další investice. „Máme dobře fungující výrobu, což znamená, že můžeme dosáhnout tohoto skvělého finančního výsledku. Peníze použijeme na investice do dalšího rozšíření našich výrobních závodů ve Švédsku, Kanadě a USA - a na ještě větší zaměření na inovace a vývoj produktů,“ řekl Mats Båverud ze společnosti Väderstad.

Celosvětová pandemie Covid-19 ovlivňovala společnost Väderstad i zbytek světa i v roce 2021, což mělo vliv i na finanční výsledek. „Ovlivnila nás částečně vyššími náklady na výrobní materiál. Někdy se přerušila i dodávka tohoto materiálu. Celkově jsme si však i tak vedli dobře a dosáhli jsme výrazného zlepšení zisku ve srovnání s rokem 2020. Je třeba také připomenout, že jsme v letech 2020 a 2021 nepožádali o žádné státní dotace kvůli Covid-19 a ani jsme je neobdrželi,“ řekl Mats Båverud ze společnosti Väderstad.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Väderstad

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.