Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Výkyvná sada pro přední závěs traktorů Claas má zabránit tvorbě neposečených pruhů během sklizně

Zveřejněno: 21. 4. 2020

Společnosti Claas a Hans Sauter GmbH společně vyvinuly výkyvnou sadu pro přední závěs traktoru. Toto řešení má zcela zabránit (nebo alespoň výrazně snížit) tvorbě neposečených pruhů během sklizně porostu s žací trojkombinací.

Ukázka výkyvné sady v praxi

Neposečené pruhy nejčastěji vznikají zejména při používání traktorů se širokými pneumatikami a velkým rozchodem. Hydraulicky nastavitelné (do stran) zadní žací stroje jsou na trhu již několik let. Tyto žací stroje se osvědčují i v případě sečení svahů a při zatáčení během sklizně. Může se však stát, že neposečený pruh od čelního žacího stroje částečně přejedou kola traktoru. Výsledkem je, že část pruhu je přitlačena a není sklizena.

Hydraulicky otočná dolní ramena mají tento jev eliminovat. Čelní žací stroj se dokáže při zatáčení aktivně vychýlit maximálně o 30 cm do obou stran. To zcela zabraňuje tvorbě nežádoucího pruhu a překrývání - v závislosti na úhlu řízení. Při jízdě po silnici se funkce vychýlení blokuje.

Spodní ramena jsou jednoduše zapojena do standardních držáků ramen. Ani stávající a již vyrobené čelní žací stroje Claas Disco nevyžadují speciální úpravy. Stránka profi dodává, že je systém vhodný pro použití u traktorů Claas řady Axion 800 a 900, ale také u traktorů Fendt řady 700, 800 a 900.

Prototyp otočného systému byl poprvé prezentován na veletrhu Agritechnica 2017 v Hannoveru. Plná sériová výroba se rozběhne v roce 2021.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Claas

1) čerpáno z materiálů Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.