Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Výrobci závěsné techniky vyvinuli společnými silami systém Agrirouter pro snadnou výměnu dat

Zveřejněno: 18. 9. 2018

Standard ISOBUS podstatně usnadnil komunikaci mezi různými značkami strojů; nicméně chybí dodatečné standardy, které by zajistily spolehlivou výměnu dat mezi zemědělskými stroji a zemědělskými softwarovými aplikacemi od různých výrobců. DKE agrirouter nabízí řešení tohoto problému tím, že poskytuje internetovou platformu pro výměnu dat mezi výrobci.

Agrirouter je výsledkem práce několika výrobců závěsné techniky včetně Lemkenu.

Společnost Lemken a jiní renomovaní výrobci zemědělských strojů vyvinuli agregát pro zjednodušení výměny dat a snížení počtu komunikačních rozhraní. Data jsou šifrována, a proto jsou bezpečně přenášena ostatním aplikacím a partnerům, jako jsou výrobci techniky, hnojiv, poskytovatelé služeb apod. Nejdůležitější je, že data budou pouze přenášena, nikoliv ukládána.

Nástroj agrirouter umožňuje uživatelům pracovat s optimalizačními řešeními od široké škály výrobců, což zaručuje, že mohou pracovat efektivněji a rychleji. Mnoho úkonů může být automatizováno. Toto nové řešení kromě toho umožňuje zemědělcům, dokázat to, že jsou schopni plnit zákonné požadavky například na kvalitu potravin.

Základním předpokladem při vývoji agrirouteru byla jeho otevřenost pro všechny výrobce zemědělské techniky a vývojáře technologií. Platforma pro výměnu dat byla vyvinuta firmou DKE-Data GmbH & Co. KG a software dodává společnost SAP. Vytvořením řešení, které podporuje přechod od mnoha samostatných produktů k jednomu nezávislému, sdílenému řešení, chtějí iniciátoři projektu co největší jeho rozšíření. DKE získala již v loňském roce stříbrnou medaili DLG za tento významný krok k digitalizaci.

Samotný agrirouter je zdarma pro uživatele, kteří nakonec zaplatí pouze za individuální přístup k internetu, za aplikace, které používají a za přenos dat. Každý uživatel definuje pravidla o tom, kdo si vymění s kým údaje a do jaké míry. Uživatelé tedy vždy rozhodují, co se děje s jejich daty.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Lemken

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.