Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Výrobci zemědělské techniky posílají na podporu Ukrajiny statisíce dolarů a omezují obchod na ruském trhu

Zveřejněno: 14. 3. 2022

Zemědělci, zemědělské komunity, domovy a hospodářství, to vše bylo těžce zasaženo probíhající ukrajinskou krizí. Lidé navíc opouštějí své domovy, rodiny, farmy, půdu a podniky. Řada velkých mezinárodních koncernů se rozhodla na Ukrajinu poslat peníze i věcné dary.

Traktor značky Fendt, který patří koncernu AGCO.

Zemědělská nadace koncernu AGCO přispívá na pomoc Ukrajině. Nadace oznámila poskytnutí daru ve výši 100 000 USD Světovému potravinovému programu v USA (WFPUSA). Dar podpoří úsilí Světového potravinového programu OSN (WFP) o poskytnutí mimořádné potravinové pomoci rodinám postiženým konfliktem uvnitř Ukrajiny a v sousedních zemích. AGCO zároveň pozastavilo dodávky strojů do Ruska a Běloruska.

Dar ve výši 500 000 USD posílá na Ukrajinu i společnost CNH Industrial. Pro zajištění efektivního využití tohoto daru bude společnost CNH Industrial spoléhat na podporu nevládních organizací, které poskytují pomoc potřebným přímo na místě. Kromě toho společnost CNH Industrial zřídí globální fond, do kterého mohou přispívat zaměstnanci, přičemž společnost jejich příspěvky dorovná dolar za dolar. CNH Industrial má na Ukrajině 38 zaměstnanců a specializovaný tým jim aktivně poskytuje průběžnou podporu. Skupina CNHi také uvedla, že pozastavuje dodávky všech výrobků a dílů do Ruska, včetně komponentů a sestav. V Rusku provozuje montážní závod.

Hrozivou situaci způsobenou invazí na Ukrajinu sleduje i skupina Iveco. „Rozhodně odsuzujeme ozbrojenou invazi do nezávislého a svobodného státu a samozřejmě dodržujeme současné sankce, které Evropská unie uvalila na Rusko,“ uvádí výrobce. Poskytuje logistickou a ubytovací podporu ukrajinským kolegům a jejich rodinám, kteří se rozhodnou přestěhovat do bezpečnějších oblastí země. Poskytuje také komunikační podporu a finanční pomoc. Kromě toho podniká kroky na podporu obyvatelstva, které trpí válkou, prostřednictvím různých iniciativ, které poskytnou potraviny a další zboží pro základní potřeby. Iveco chce na Ukrajinu poslat i věcné dary.

Ukrajinu finančně podpoří i kanadský koncern Buhler, který se spojil s Červeným křížem a daruje 100 000 kanadských dolarů. Vybrané peníze umožní reagovat na humanitární potřeby.

I Lely je šokováno ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu. „Společnost Lely odsuzuje ruskou invazi a okamžitě zastavuje obchodní aktivity v regionu. To znamená, že přestaneme dodávat roboty do Ruska a Běloruska. Našim stávajícím zákazníkům v těchto zemích budeme i nadále dodávat náhradní díly a spotřební materiál, neboť se domníváme, že v opačném případě by byly ohroženy životní podmínky krav a zásobování potravinami v regionu,“ uvádí Lely v tiskové zprávě. V rámci materiální podpory poskytla společnost Lely dar ukrajinské sesterské organizaci FBNed (Familiebedrijven Nederland, jejímž je Lely členem), která na Ukrajině zřídila dva humanitární programy.

John Deere oznámil, že již nebude až do odvolání dodávat zemědělské stroje do Ruska a Běloruska. Nadace firmy John Deere uvedla, že spolupracuje přímo s řadou organizací, včetně několika agentur OSN, aby poskytla zdroje na podporu ukrajinského obyvatelstva.

Podle zprávy agentury Deutsche Presse-Agentur (dpa) společnost Claas pozastavila výrobu ve svém ruském závodě v Krasnodaru, přičemž jako důvod uvedla přerušení dodavatelských řetězců. Claas také podpořil Agenturu OSN pro uprchlíky a Mezinárodní červený kříž částkou 25 000 eur.

Podle současného výkladu se sankce uvalené na Rusko vztahují na zemědělské stroje pouze částečně. Nejasná situace panuje například v oblasti navigačních systémů GPS a dalších elektronických doplňků.

Společnosti Horsch a Grimme uvádí, že využívají své vlastní zaměstnance v terénu, kteří rozdělují věcné a peněžní dary přímo lidem v nouzi.

Ruská pobočka Same Deutz-Fahr Russia LLC koncernu SDF byla hned na začátku konfliktu uzavřena.

Ruská invaze na Ukrajinu začala zrána 24. února 2022. Je součástí ruské vojenské intervence na Ukrajině a vyvrcholením rusko-ukrajinské krize. Ze strany Ruska je označována jako „speciální vojenská mise na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny“. Útok představuje nejrozsáhlejší konvenční bojovou operaci v Evropě od skončení druhé světové války. Drtivá většina zemí ostře odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu rezolucí mimořádného zasedání Valného shromáždění OSN nazvané „Agrese vůči Ukrajině“ a vyzvala Moskvu k okamžitému ukončení bojů a stažení svých vojáků.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.