Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Vzduchové měchy pro vylepšení komfortu jízdy u traktorů New Holland a Case IH

Zveřejněno: 19. 4. 2024

Během sezóny zemědělských prací řidič často sedí v kabině traktoru déle než 60 hodin týdně. Jezdí po silnici, hrbolatém poli nebo lesních cestách. U traktorů koncernu CNHi (Case IH a New Holland) je možné vylepšit komfort jízdy montáží vzduchových měchů.

Pohled vlevo na původní systém odpružení a po provedené přestavbě vpravo s již namontovaným měchem.

Toto pneumatické odpružení výrazně snižuje namáhání páteře a pánve ve srovnání s mechanickým odpružením sériové výroby. Rázy a vibrace traktoru jsou tak minimalizovány, čímž řidič získá větší jízdní komfort a je zabráněno následnému poškození páteře. Nejen že se vyhnete potenciálním dlouhodobým negativním účinkům na zdraví, ale pneumatické řešení pomáhá řidiči soustředit se na cestu a na práci s připojenými stroji.

Speciální sada obsahuje montážní materiál, pneumatický bezpečnostní/přepadový ventil a veškeré součásti propojovacího potrubí.

Co je vzduchové odpružení kabiny?

Základní informací je, že vzduchové měchy zcela nahrazují klasické pružiny nebo tlumiče – vozidlo tedy má buď vinuté pružiny, nebo listová pera anebo vzduchové měchy „pružiny”. Ty jsou spojeny s tlumičem pérování, takže se většinou setkáme s označením „vzduchový tlumič”. Hmotnost kabiny tedy nesedí na ocelových pružinách či perech, nýbrž na tlakovém vzduchu uvnitř měchu. Existují v podstatě dva typy měchů – zavinutý, který vypadá trochu jako panáček Michelin, a jednoduchý, který se při snížení tlaku vzduchu převine přes dolní kovovou část jako rukáv. První verze znamená menší nároky na prostor, druhá se dá zase lépe ovládat na požadovaný zdvih. Obě dvě varianty měchů se používají v osobních, dodávkových, nákladních autech i částečně u dražších traktorů.

Srovnání odpružení.
Srovnání odpružení.

Montáž přestavbové sady

Věnována byla pozornost přesunu středních závěsných bodů kabiny – ze sériové polohy, která je umístěna blízko středu kabiny se následně posune co nejdále dozadu. Čímž dojde k dosažení lepšího/kontrolovaného přenosu pružení kabiny. Tím se u kabiny sníží nekontrolovatelné kývání, vytváří se jasně definovaný pohyb. Požadovaný přívod tlaku vzduchu je bezpečně řešen pomocí originálního přepadového ventilu CNH. Nehrozí tak žádná další montáž řídicí jednotky. Nedojde ke změně na zadním závěsu ani se neohrozí další funkce hydrauliky a brzd.

Speciálně přizpůsobené vysoce výkonné tlumiče tlaku vzduchu v provedení Master / Slave přebírají automatické ovládání úrovně, přičemž hlavní tlumič předává požadovaný tlak vzduchu na jinak identický pomocný tlumič, tímto je zajištěno dokonalé tlumení kabiny. Regulace výšky se přizpůsobuje kontinuálně a automaticky k hmotnosti kabiny a řidiče.

Odpružení kabiny traktoru z produkce CNHi.
Odpružení kabiny traktoru z produkce CNHi.