Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Weidemann 1390e s lithium-iontovou baterií: Všestranný pomocník se elektrifikuje

Zveřejněno: 14. 3. 2024

Výhody práce s elektricky poháněnými stroji se již na trhu dobře osvědčily. Pracovní podmínky pro řidiče a jeho okolí a případně i dobré životní podmínky zvířat jsou s elektronickým strojem výrazně lepší. Specifickým zamezením emisí CO2, hluku a částic sazí lze pracovní úkoly ve všech vnitřních i venkovních prostorách plnit velmi příjemně, ale stále s obvyklým výkonem.

Kompaktní kolový nakladač Weidemann 1390e s lithium-iontovou baterií.

Provozní náklady na energii jsou u dieselového stroje výrazně vyšší než u elektricky poháněného stroje. Vyšší pořizovací náklady e-stroje se časem amortizují, a tudíž představují ekonomičtější investici po celou dobu užívání. Kromě toho nyní v mnoha zemích existují programy financování pro snižování CO2, takže vyšší pořizovací náklady lze zohlednit. V souvislosti s vlastním fotovoltaickým zařízením jsou k dispozici další ekonomické výhody. eMachine také boduje ve srovnání s dieselovými stroji, pokud jde o nižší nároky na údržbu, protože není potřeba měnit motorový olej nebo filtry – a také není potřeba čistit chladič.

Nový Weidemann 1390e od společnosti Weidemann má provozní hmotnost 2 700 až 3 200 kg v závislosti na výbavě. Překlopné zatížení rovnaného stroje se lžící se pohybuje od 1 670 do 2 280 kg. Vybírat můžete z ochranné stříšky řidiče, osvědčené sklopné ochranné střechy a kabiny. Elektrický nakladač nabízí zákazníkovi mnoho nových funkcí a možností pro individuální vybavení a práci podle potřeb – zde je přehled základních funkcí:

  • 96V lithium-iontová baterie je k dispozici ve třech úrovních výkonu, takže doby chodu eMachine lze optimálně přizpůsobit provozním požadavkům: standardně je 14,1 kWh, volitelně je k dispozici 18 kWh a 28 kWh Variant. To znamená, že je možná doba provozu až 5,3 hodiny.

  • Ve standardu je instalována 3 kW palubní nabíječka. Volitelně lze zvolit druhou palubní nabíječku o výkonu 3 kW a zvýšit tak nabíjecí výkon na 6 kW, což je vhodné pro dosažení rychlé doby nabíjení. V nejlepším případě to může být 1,8 hodiny (od 20 do 80 %).

  • Elektrická parkovací brzda s funkcí auto-hold a hill-hold zajišťuje maximální bezpečnost a velmi vysokou úroveň komfortu při každém průběhu jízdy a zastavení. Pomocí brzdového systému se navíc získává zpět energie pomocí tzv. rekuperace, což dále prodlužuje dobu provozu.

  • Integrovaný systém správy baterií (BMS) umožňuje bezpečný a efektivní provoz, protože je například neustále monitorována teplota baterie a hluboké nabíjení je kategoricky vyloučeno.

  • Nabíjení probíhá přes snadno přístupnou centrální nabíjecí klapku v zadní části stroje. Za ní je umístěna zásuvka, aktivační spínač a ukazatel stavu nabití. Integrovaný ovládací box na nabíjecím kabelu neustále monitoruje nabíjecí proces a v kombinaci s BMS zajišťuje bezpečné a efektivní nabíjení stroje.

  • Nabíjecí kabel (zástrčka typu 2) lze kombinovat s různými zástrčkami: 230 V Schuko, 230 V CEE, 400 V / 16 A nebo zástrčka typu 2 s Wallboxem (plus další adaptéry zástrčky). Celkově flexibilní nabíjecí systém od společnosti Weidemann nabízí efektivní a bezpečný proces nabíjení a je dobře kompatibilní s různými infrastrukturami na místě.

  • Ve stroji jsou použity dva oddělené elektromotory (výkon dle ECE R085): jeden pro jízdní pohon (33,1 kW) a jeden pro pohon pracovní hydrauliky (21,2 kW). Díky tomu je snížena spotřeba elektrické energie, neboť výkon je požadován pouze tehdy, když je skutečně potřeba. Elektromotor pro jízdu stroji navíc propůjčuje dynamický a výkonný rozjezd.

  • Standardně zabudované hydraulické spojky flat-face lze snadno čistit a zajišťují menší znečištění celého hydraulického systému. Při připojování hydraulických hadic nedochází k žádným únikům, takže ruce, stroj, přídavné zařízení a zem zůstávají čisté. Hydraulickými spojkami flat-face lze příslušenství připojit také pod tlakem, což šetří čas. Všechny typy spojek jsou namontovány na stejné přepážce pro snadný přístup.

  • Společnost Weidemann nabízí u všech strojů správnou kinematiku pro danou velikost stroje. Standardem u modelu Weidemann 1390e je P-kinematika se 3 metry výšky zdvihu, která zaujme přesným paralelním vedením v celém rozsahu zdvihu. Nadto je volitelně k dispozici verze delšího provedení P-kinematiky, která navyšuje výšku zdvihu o 20 cm. Kromě toho je volitelně k dispozici i P-Z-kinematika s výškou zdvihu 3,2 metru, která představuje kombinaci P-kinematiky a Z-kinematiky. Umožňuje dosáhnout významné zdvihací a trhací síly, a přitom má současně jemné paralelní vedení.

  • Kabina Weidemann 1390e ve 4sloupkovém provedení s panoramatickým zadním oknem nabízí velmi dobrý všestranný rozhled a má v této velikostní třídě hodně místa. K dispozici jsou jednodílné nebo dvoudílné dveře s otevíratelnými okny a mezerovým větráním.

Kabina Weidemann 1390e ve 4sloupkovém provedení s panoramatickým zadním oknem nabízí velmi dobrý všestranný rozhled.
Kabina Weidemann 1390e ve 4sloupkovém provedení s panoramatickým zadním oknem nabízí velmi dobrý všestranný rozhled.

Topení kabiny je zvláště důležité pro elektronický stroj, protože je velkým spotřebitelem energie a minimalizuje dobu provozu stroje při používání. Koncepce vytápění společnosti Weidemann umožňuje přivést teplo přesně tam, kde je potřeba: Elektricky vyhřívaná přední a zadní okna zajišťují optimální výhled za každého počasí a volitelné vyhřívání střešního panelu poskytuje příjemné teplo, které na řidiče vyzařuje shora.

„S modelem Weidemann 1390e jsme elektrifikovali větší, a tedy výkonnější Weidemann Hoftrac, který smysluplně doplňuje naše produktové portfolio s nulovými emisemi. V oblastech zemědělství a chovu koní tento všestranný stroj snadno zvládá střední až velké populace zvířat. Tato velikostní třída je také ideální pro použití v podnicích, hotelech, obcích a zimních službách. Možnosti vybavení s různými přípojnými zařízeními navíc činí stroj velmi flexibilním při používání,“ říká obchodní ředitel Bernd Apfelbeck.

Se třemi elektrifikovanými modely, dvěma kompaktními kolovými nakladači Weidemann 1190e a Weidemann 1390e a kompaktním teleskopickým nakladačem Weidemann T4512e, nabízí sortiment společnosti Weidemann dobrou řadu pracovních strojů, které pokrývají různé velikostní třídy (provozní hmotnosti, pracovní výšky, překlápěcí zatížení), např. stejně jako aplikačně orientované doby běhu a nabíjení (různé velikosti baterií a kapacity nabíječek).