Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Zemědělské cisterny ZVVZ z Milevska

Zveřejněno: 26. 12. 2021

Strojírenská firma ZVVZ Milevsko se již sedm desetiletí zabývá výrobou cisternových přepravníků. Z počátku podnik produkoval zemědělské nástavby na podvozcích Tatra, ocelové návěsy či železniční cisterny RAJ na převoz cementu.

Cisternové návěsy ZVVZ řady NCR jsou určeny pro přepravu kejdy a digestátu. Na snímku návěs NCR 24. (foto: Štěpán Samek)

V devadesátých letech přišla změna a ocelové návěsy byly přepracovány na hliníkové provedení. Po krátké pauze v období 2009 až 2011 se ZVVZ vrátilo k výrobě hliníkových návěsů na sypké hmoty a zároveň rozšířilo své pole působnosti do zemědělství. Přišlo s novou koncepcí ocelových a nerezových cisteren na převoz kejdy a digestátu. Vývoj se ovšem nezastavil a následovaly nové impulsy. Dnes se v sortimentu výrobků objevují i výměnné nástavby na převoz tekutých zemědělských komodit, ale i sypkých hmot, jako například mletý vápenec nebo krmiva.

Cisternové návěsy ZVVZ

Návozní cisternové návěsy řady ZVVZ NCR jsou určeny pro přepravu kejdy a digestátu. Jde buď o ocelové s vnitřním nátěrem, nebo nerezové samonosné netlakové nádoby lehké konstrukce. Dle objemu nádob lze mít návěsy dvou, nebo tříosé. Ve třínápravovém provedení je ve standardu nucené řízení první a třetí nápravy. Jedná se o jednoduché mechanické řešení. U dvouosého provedení je možné dodat návěs s pevnými nápravami, nebo se zadní samořiditelnou nápravou. Na výběr jsou různé šířky pneumatik od 385 až po 495 mm. Návěsy jsou vybaveny vzduchem odpruženými nápravami BPW, nebo SAF, v zesíleném provedení s nosností 11, nebo 12 tun. Zvolit je možné kotoučové nebo bubnové brzdy.

Cisternový agro návěs ZVVZ NCR 33.
Cisternový agro návěs ZVVZ NCR 33.

Cisterny ZVVZ jsou dodávány s pneumaticky ovládanými šoupátky, hladinoznaky, plovákem s koncovým spínačem a s akustickou signalizací plné nádoby. Samozřejmostí je i bezpečný systém odvzdušnění nádoby při plnění a vyprazdňování, doplněný i dvěma pojistnými přetlakovo-podtlakovými ventily. Návěsy lze osadit i výkonným kvalitním čerpadlem Vogelsang, dle objemu nádoby v provedení se sacím výkonem 6 nebo 4 m3 za minutu, přičemž naplnění nádoby trvá 5–6 minut. Dle přání zákazníků je návěs osazen i andokem, který slouží k přímému nasávání ramenem aplikátoru. Umístěn je v zadní části a dle potřeby jej lze umístit do jakékoli výšky.

Ovládání veškerých prvků cisteren ZVVZ obsluha provádí z jednoho místa na ovládacím panelu v zadní části návěsu. Může kombinovat otevření různých šoupátek a stejně tak zapínat levý i pravý chod čerpadla a regulovat jeho otáčky. Kompletní ovládání lze umístit i do kabiny tahače na dotykový panel, zajímavou alternativu pak představuje pouze zpřístupnění vybraných funkcí přes tlačítka.

Návěsy ZVVZ jsou dodávané s technickým průkazem v souladu se všemi předpisy platnými v ČR a to v provedení pro standartní silniční dopravu, nebo pro agregaci s tahači v traktorovém provedení.

Výměnné nástavby návěsů ZVVZ

Nástavby ZVVZ NC3-T a ZVVZ NC3-VN patří k výměnným nástavbovým systémům pro přepravu kejdy, digestátu, tekutých hnojiv, vody, ale i sypkých hmot. Jejich výhodou je, že umožňují maximální využití jednoho podvozku pro více aplikací. Uváděné nástavby je samozřejmě možné kombinovat i s nástavbami na objemové materiály ostatních výrobců a využít tak možnost dalšího použití.

Výměnná cisternová nástavba ZVVZ NC3-T.
Výměnná cisternová nástavba ZVVZ NC3-T.

První z nich, ZVVZ NC3-T, je netlaková nádoba z oceli s vnitřním nátěrem, případně z nerezu. Jde o lehkou samonosnou konstrukci v objemech od 8 do 21 m3 s tím, že objem se odvíjí od nosnosti podvozku. Nástavby jsou, stejně jako výše popsané návěsy NCR, vybaveny pneumatickými šoupátky, čerpadlem Vogelsang o výkonu 4 m3 za minutu, systémem odvzdušnění nádoby, pojistnými ventily, plovákem se signalizací plné nádoby, ovládáním z jednoho místa s eventuální možností ovládání z kabiny atd.

Výměnná silo nástavba ZVVZ NC3-VN.
Výměnná silo nástavba ZVVZ NC3-VN.

Druhá nástavba – ZVVZ NC3-VN – je hliníková tlaková nádoba s provozním tlakem 2 bary určená k přepravě sypkých hmot, například mletého vápence či krmiv, mouky, cukru, stavebních hmot a dalších v objemech od 10 do 16 m3 s plnicími otvory DN 450. Velikost lze přizpůsobit přání uživatele i nosnosti podvozku a druhu přepravovaného materiálu. Nástavba je vybavena vlastním hydraulicky poháněným kompresorem. Součástí nádoby je rozvod vzduchu sloužící jak k tlakování nádoby, tak k čeření vyprazdňovaného materiálu. Uvnitř nádoby je umístěn kvalitní filtr a čeřicí plátna zaručující rychlé a bezezbytkové vyprázdnění. Jako uzavírací elementy slouží motýlové klapky DN 100 nebo pneumaticky ovládané AKO ventily. Veškerá připojovací místa jsou opatřena standardními spojkami STORZ.

ZVVZ má ve svém sortimentu i další typy návěsů pro přepravu sypkých komodit od cementu až po krmiva a mouku. Mimo to se zabývá i speciálními aplikacemi, například návěsy na přepravu DAMu, syrovátky atd.

ZVVZ má ve svém sortimentu i další typy návěsů pro přepravu sypkých komodit od cementu až po krmiva a mouku.
ZVVZ má ve svém sortimentu i další typy návěsů pro přepravu sypkých komodit od cementu až po krmiva a mouku.
Autor: ZVVZ MACHINERY
Foto: ZVVZ MACHINERY

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.