Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

DEUTZ AG vykazuje rekordní zisk a sebevědomě vyhlíží nový rok. Výroba spalovacích motorů je stále výnosnější

Zveřejněno: 16. 4. 2024

V trvale náročném makroekonomickém prostředí si společnost DEUTZ AG v hospodářském roce 2023 udržela správný kurz a dosáhla rekordních tržeb a zisku. Výrobce motorů zvýšil své tržby o 7,8 % na přibližně 2,1 miliardy eur a dokázal také výrazně zvýšit ziskovost. V novém finančním roce očekává společnost DEUTZ AG tržby ve výši 1,9 až 2,1 miliardy eur.

DEUTZ vykazuje rekordní zisk a sebevědomě vyhlíží nový rok. Výroba spalovacích motorů je stále výnosnější.

S téměř 187 000 prodanými vznětovými motory dosáhla společnost DEUTZ AG silného organického růstu v segmentu Classic. Společnost pokračuje v další konsolidaci trhu v segmentu klasických spalovacích motorů prostřednictvím cílených akvizic a aliancí. Díky spolupráci se společností Daimler Truck a plánovanému převzetí servisních a prodejních aktivit pro vybrané motory MTU od společnosti Rolls-Royce Power Systems učinila společnost důležitý krok ke svému cíli stát se do roku 2030 jedním ze tří největších nezávislých výrobců motorů.

Společně s partnery k ekosystému výrobků neutrálních z hlediska klimatu

První sériová objednávka vodíkového motoru DEUTZ AG ukazuje, že spalovací technologie může být stavebním kamenem na cestě ke klimaticky neutrálnímu produktovému portfoliu. Zahájená reorganizace a změna zaměření segmentu Green k tomu pokládá základy. Důležitým krokem je prodej společnosti Torqeedo, specialisty na elektrické lodní motory, společnosti Yamaha Motors, který by měl být dokončen po Velikonocích. Uvolněné zdroje nyní umožní společnosti DEUTZ AG zaměřit se na vývoj alternativních pohonů rychleji a důrazněji na potřeby trhu a zákazníků.

Nové zakázky pro celou skupinu DEUTZ AG v roce 2023 ve výši 1 797,3 milionu eur byly nižší než v předchozím roce, kdy dosáhly vysoké úrovně 2 033,6 milionu eur, což bylo na jedné straně způsobeno poklesem poptávky zejména v sektoru stavebních a zemědělských strojů.

Z regionálního hlediska se ve sledovaném období mírně zvýšily příchozí zakázky v Severní a Jižní Americe. V regionu EMEA byl naopak patrný pokles, zatímco Německo vykázalo solidní vývoj s mírným poklesem. Z hlediska oblastí použití byl trend rovněž smíšený: zatímco oblasti manipulace s materiálem a servisu zaznamenaly růst, příjem zakázek na stacionární zařízení, zemědělskou techniku a stavební stroje byl znatelně nižší než v předchozím roce.

Jednotkové prodeje motorů DEUTZ AG vzrostly o 3 % na 186 718 kusů. Pozitivní trend prodeje motorů DEUTZ AG byl tažen růstem v oblasti aplikací pro manipulaci s materiálem. Segmenty stavebních strojů, zemědělských strojů a stacionárních zařízení zaznamenaly jednociferné procentní poklesy. Z regionálního hlediska zaznamenala nejvýraznější nárůst obchodní činnost v USA, kde došlo k růstu o 13,8 %, což bylo způsobeno především vyšším prodejem v segmentu manipulace s materiálem. V regionu EMEA zaznamenala společnost DEUTZ AG mírný růst, zatímco v regionu Asie/Pacifik došlo k poklesu o necelých 10 % v důsledku slabší poptávky z Číny.