Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Adaptér Zürn Profi Cut pro přímou sklizeň nyní i pro řezačky Claas Jaguar

Zveřejněno: 4. 5. 2020

Německá firma Zürn Harvesting vyrábí adaptéry pro sklizňové stroje. Nově bude možné samojízdné sklízecí řezačky Claas Jaguar vybavit adaptérem Profi Cut, který je především určen pro sklizeň polních energetických plodin.

Adaptér Zürn Profi Cut pro přímou sklizeň

Energetické plodiny jsou rostliny pěstované pro získání uhlovodíků, vhodných k získání energie. Sklizená produkce se nazývá biomasa. Používá se k několika účelům: pro přímé spalování, zplyňování, anaerobní digesci, výrobu kapalných biopaliv a další metody energetického a případně i průmyslového využití.

K provozu bioplynových stanic jsou potřeba vhodné substráty. Nejčastěji se používá kukuřičná siláž. „Dalším zdrojem substrátu může být siláž triticale nebo žitná siláž z celých rostlin. Toto obilí má nízké nároky na kvalitu půdy a na podnebí, a proto může být pěstováno v chladnějších oblastech, popřípadě také na lehkých půdách. Výnos zrna žita činí přibližně 5–6 tun z hektaru, poměr zrna ku slámě cca 1:1,6. Z tohoto vyplývá celkový výnos od 13 do 15 tun čerstvé hmoty na hektar,“ uvádí České sdružení pro biomasu. Sklizeň celých rostlin (GPS) se může provádět kukuřičným adaptérem nebo speciálním adaptérem pro samojízdné sklízecí řezačky.

„Hlavní výhodou přímé sklizně je nezávislost na počasí, pokud dojde k náhlé změně, jednoduše sklizeň přerušíme a nedochází také ke kontaminaci půdními bakteriemi, protože odpadá nahrnování posečené píce do řádků,“ uvádí jeden z podniků společnosti DS Holding a.s., který tento způsob sklizně praktikuje.

Nové odrůdy rostlin a rostlinných směsí představují zvláštní výzvy, co se sklizně týče. Německá firma Zürn Harvesting nyní na základě četných dotazů zákazníků představuje svůj adaptér Profi Cut pro přímou sklizeň rostlin. Vhodný je pro samojízdné řezačky Jaguar od výrobce Claas z Harsewinkelu. Adaptér Profi Cut je k dispozici s pracovním záběrem 5,30 a 7,00 m. Adaptér tvoří velký šnek - (ø 808 mm), žací lišta OptiDisc vyráběna firmou Kuhn a lopatky. To zajišťuje perfektní tok hmoty a tím vysoký výkon při sklizni. Výrobce Zürn Harvesting uvádí, že během testování byla zjištěna i velmi dobrá schopnost kopírování terénu a plynulost sklizně.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Zürn

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.