Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Agdata investuje do PR aktivit, digitalizaci zemědělství vidí jako nutnost

Zveřejněno: 27. 8. 2019

Agdata, největší český agrotech startup, zabývající se kompletní digitalizací zemědělských aktivit, posiluje svoje PR aktivity. Nově se chce ve své komunikaci zaměřit na mnohem větší portfolio klientů a posunout vnímání značky na úroveň poskytovatele komplexního softwarového a hardwarového ekosystému. S komunikací směrem k médiím, potenciálním klientům, ale také oborovým organizacím či univerzitám mu pomůže tým FYI Prague.

Z jediného místa umožňuje spravovat data z národních zemědělských registrů, meteorologická měření pro zpřesnění agrotechnických rozhodnutí, predikci škůdců, senzorická data, jako jsou třeba informace o vlhkosti půdy

Agdata nabízí komplexní cloudový systém pro řízení zemědělských podniků, farem, vinic nebo sadů, který je možné ovládat jak z administrativního zázemí, tak přímo z terénu. Z jediného místa umožňuje spravovat data z národních zemědělských registrů, meteorologická měření pro zpřesnění agrotechnických rozhodnutí, predikci škůdců, senzorická data, jako jsou třeba informace o vlhkosti půdy, úrovni hnojení s telematickými daty nejen z GPS modulů, které zaznamenávají například pohyb zemědělských strojů. Systém dokáže data analyzovat a porovnávat s výrobními plány, generovat podklady pro pěstební plány, ale také je využít pro kompletní a automatizovaný reporting vyžadovaný nejen státem, ale také jednotlivými dotačními programy.

„Digitalizace farem a zemědělských podniků je nevyhnutelná. Možnost sběru dat pomocí senzorů a jejich vyhodnocování se v následujících letech stane nikoli možností, jako spíše nutností. Již nyní vidíme, jak se kvůli nedostatku pracovní síly, nárůstu administrativní agendy i vlivem klimatických změn rozevírají nůžky mezi farmáři, kteří mají datově orientované zemědělství, a těmi, kteří fungují konvenčně,“ zmiňuje Jiří Musil, CEO Agdata. „Zemědělci zároveň dlouhodobě nedůvěřují datovým platformám, leckdy oprávněně. A právě toto smýšlení nyní chceme změnit.“

Agdata se proto chce více zapojit do diskuze o budoucnosti českého zemědělství.

„Agdata v současné době pomocí svých senzorů hlídá, vyhodnocuje a spravuje přes 650 000 hektarů zemědělské půdy. Využívá nás skoro 1500 zemědělských podniků a farmářů. Máme jednu z největších datových platforem v republice a dostatečně velký vzorek na to, abychom dokázali monitorovat všechny problémy a výzvy, které se zemědělců týkají. Máme jasnou představu a celou řadu příkladů dobré praxe, jak dokáže technologie zlepšovat zemědělskou i živočišnou výrobu. Toto know-how jsme ochotni sdílet, abychom přispěli k vybudování lepšího prostředí pro české zemědělce,“ zakončuje Musil.

Agdata založili bratři Musilové spolu s Jiřím Večeřou v roce 2016. Během tří let se platforma stala nejrozšířenějším ekosystémem pro chytrou správu zemědělských podniků a farem. Určená je pro subjekty všech velikostí, od malých rodinných podniků po velké zemědělské koncerny. Ekosystém Agdata zahrnuje cloudovou softwarovou platformu a celou řadu telematických čidel a senzorů komunikujících pomocí GPS nebo LoRa sítě. V roce 2018 získala společnost investici od fondu Pale Fire Capital.

Autor: Agdata1)
Foto: Agdata

1) redakčně upraveno

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.