Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

AGRO-MASZ se svou technikou pro zpracování půdy a setí osloví malé farmáře i velké podniky

Zveřejněno: 27. 7. 2023

Výrobce zemědělských strojů, společnost AGRO-MASZ Agriculture sp. z o.o., na českém trhu zastupuje společnost Bárny agro s.r.o., která má s prodejem a servisem zemědělské techniky dlouholeté zkušenosti. Svým zákazníkům nabízí desítky typů strojů v nejrůznějších konfiguracích pro zpracování půdy, zakládání porostů a hnojení.

AGRO-MASZ Grizzly kombinuje vlastnosti diskového podmítače s vlastnostmi radličkového kypřiče a umožňuje důkladné nakypření půdy a promíchání posklizňových zbytků při jednom přejezdu.

Historie společnosti AGRO-MASZ se sídlem v Strzelce Małe se začala psát v roce 2006. Dodnes se rozvíjí rychlým tempem a každoročně zvyšuje zaměstnanost a produkci. Investuje nemalé prostředky do rozvoje výrobního závodu a neustálého zlepšování kvality výrobků. Společnost se snaží vyrábět všechny komponenty přímo ve vlastní továrně. V současné době se od externích dodavatelů nakupuje pouze elektronika a hydraulické komponenty, což umožňuje dodávat stroje zákazníkům včas.

Ve výrobním programu nalezneme techniku pro zpracování půdy, setí a hnojení. Stroje nachází uplatnění také u českých zemědělců, převážně u menších až středně velkých farem.

Pluhy a kypřič AGRO-MASZ

Pro příznivce bezorebného zpracování půdy vyrábí AGRO-MASZ víceúčelový kypřič AGRO-MASZ Grizzly. Tento stroj kombinuje vlastnosti diskového podmítače s vlastnostmi radličkového kypřiče a umožňuje důkladné nakypření půdy a promíchání posklizňových zbytků při jednom přejezdu. Jedná se o polonesený stroj skládající se ze dvou řad disků, radliček a sekce urovnávacích disků a válce. Symetricky uspořádané řady ozubených disků umožňují spolehlivé vnikání do půdy, urovnání a intenzivní promíchání. Využito je kvalitní pryžové uložení pro zajištění optimálních pracovních úhlů disku. Vzdálenost mezi řadami disků činí 80 cm. Radličky jsou vybaveny ochranou NON-STOP pomocí vinutých pružin. Vybírat lze z různých zadních válců pro zpětné utužení půdy. Stroj je k dispozici s pracovním záběrem 4 a 5 metrů. Potřebný výkon je 240 – 380 koní u menšího stroje a 340 – 480 koní u většího. Pracovní hloubku lze hydraulicky nastavit. Pro jízdu po silnici stroj využívá odpruženou nápravu.

Symetricky uspořádané řady ozubených disků umožňují spolehlivé vnikání do půdy, urovnání a intenzivní promíchání.
Symetricky uspořádané řady ozubených disků umožňují spolehlivé vnikání do půdy, urovnání a intenzivní promíchání.

Pro příznivce orebního zpracování půdy z řad malých a středních farem má AGRO-MASZ v nabídce oboustranné otočné pluhy s ochrannou proti přetížení řady AGRO-MASZ PO. Jsou dostupné ve 3, 4 a 5radličném provedení. Výrobce uvádí, že při výrobě používá vysoce kvalitní ocel a uplatňuje technologii šroubové konstrukce, díky čemuž je rám pluhu odolný a má nízkou celkovou hmotnost – hodnota je dokonce nejlepší ve své třídě. Profil rámu činí 140 x 140 mm a od země je vzdálen 76 cm, přičemž je možné volit mezi dvojicí roztečí radlic – 85 cm nebo 100 cm. Šířka záběru orby se nastavuje změnou polohy šroubů, které určují pracovní šířku každé brázdy, čímž lze pluh snadno přizpůsobit konkrétním podmínkám a výkonu traktoru.

Pro příznivce orebního zpracování půdy z řad malých a středních farem má AGRO-MASZ v nabídce pluhy dostupné ve 3, 4 a 5radličném provedení.
Pro příznivce orebního zpracování půdy z řad malých a středních farem má AGRO-MASZ v nabídce pluhy dostupné ve 3, 4 a 5radličném provedení.

Orební těleso má čtyři záběry – 35, 40, 45, 50 cm, provádět je tak možné jak hlubokou, tak mělkou orbu. O otočení pluhu se stará patentovaný bezúdržbový mechanismus. Je vhodný pro všechny typy traktorů. Díky lehké konstrukci a optimálnímu přenosu těžiště k traktoru se otáčení provádí velmi rychle, aniž by to narušovalo stabilitu soupravy. Výrobce nabízí orební tělesa pro pracovní hloubku od 15 do 35 cm. Tělesa umožňují orbu při rychlosti až 10 km/h a zpracování velkého množství rostlinných zbytků. Opět jsou k dispozici tělesa v nejrůznějším provedení. Ochranu proti kamenům zajišťují střižné šrouby. Na přání je možné pluh vybavit například přípravou pro uchycení pěchu či kotoučovými krojidly.

Mále oboustranné otočné pluhy reprezentuje řada AGRO-MASZ POM ve dvou a tříradličném provedení.
Mále oboustranné otočné pluhy reprezentuje řada AGRO-MASZ POM ve dvou a tříradličném provedení.

Mále oboustranné otočné pluhy reprezentuje řada AGRO-MASZ POM ve dvou a tříradličném provedení. Profil rámu činí 100 x 100 mm a od země je vzdálen 70 cm, přičemž rozteč radlic činí 85 cm. Orební těleso má čtyři záběry – 25, 30, 35, 40 cm.

Secí stroje AGRO-MASZ

AGRO-MASZ minulý rok obohatil řadu secích strojů o nový model AGRO-MASZ Aquila Drive, který se vyrábí ve 3 a 4 metrovém pracovním záběru. Stroj se skládá z diskového podmítače a pneumatického secího stroje se zásobníkem o objemu 2 800 litrů. Diskový podmítač má dvě řady disků 460 x 5 mm s hydraulicky nastavitelnou pracovní hloubkou. Výsevní jednotka je poháněna elektromotorem. Dávkovací válec je snadno vyměnitelný, což dává širokou škálu možností volby vysévaného osiva. Výsevní ústrojí má také hydraulické nastavení přítlaku. To výrazně usnadňuje práci.

AGRO-MASZ minulý rok obohatil řadu secích strojů o nový model AGRO-MASZ Aquila Drive, který se vyrábí ve tří a čtyřmetrovém pracovním záběru.
AGRO-MASZ minulý rok obohatil řadu secích strojů o nový model AGRO-MASZ Aquila Drive, který se vyrábí ve tří a čtyřmetrovém pracovním záběru.

AGRO-MASZ je rovněž výrobcem prvního přesného secího stroje AGRO-MASZ Falcon polské výroby. Zásobník na hnojivo u šestiřádkové verze stroje pojme 1 200 litrů. Naproti tomu zásobníky na osivo pojmou každý 50 litrů. Šestiřádková verze secího stroje je hydraulicky skládací na přepravní šířku přibližně 3,3 metru. Hmotnost této verze je přibližně 1 800 kg. To vyžaduje traktor o výkonu okolo 150 koní. Výsev osiva se provádí pneumaticky (podtlakem). Podtlak je vytvářen ventilátorem poháněným od vývodového hřídele traktoru.

AGRO-MASZ je výrobcem prvního přesného secího stroje AGRO-MASZ Falcon polské výroby.
AGRO-MASZ je výrobcem prvního přesného secího stroje AGRO-MASZ Falcon polské výroby.

Secí stroj AGRO-MASZ Falcon má pět pracovních sekcí. První z nich jsou radličky, které umisťují hnojivo do hloubky až 10 cm. Hned za sekcí pro hnojení se nachází nářadí pro vyčištění seťového lůžka, kam bude umístěno osivo. Další sekcí je secí botka vysévající osivo přesně do hloubky 1 – 10 cm. Pro udržení požadované hloubky setí se na obou stranách secího stroje používají gumová kola. Poslední sekcí jsou utužovací kolečka, jejichž úkolem je zafixovat a zakrýt zaseté osivo. Ke sledování toku osiva slouží optický senzor a výsledky se zobrazují na displeji řídicí jednotky v kabině traktoru. Stroj nabízí možnost výsevu osiva rostlin, jako je kukuřice, slunečnice, řepa, řepka, sója, čirok atd. Optimální pracovní rychlost při setí kukuřice je 7 km/h.

Autor: Milan Jedlička
Foto: AGRO-MASZ

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.