TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Andrej Babiš se poprvé svezl v terénní tatře, projel se na polygonu agrotahačem

Aktualizováno: 2. 12. 2016

V úterý 7. 6. 2016 navštívil kopřivnické podniky TATRA TRUCKS, TAWESCO a TATRA DEFENCE VEHICLE ministr financí ČR Andrej Babiš. Kromě obvyklého sortimentu Tatry měl příležitost seznámit se s tatrováckým agrotahačem, s nímž hodlá kopřivnická automobilka uspět na domácím trhu i na trzích v zemích EU.

TATRA TRUCKS

Hostitelé a průvodci ministra financí během návštěvy byli akcionáři automobilky TATRA TRUCKS Jaroslav Strnad a René Matera, který je zároveň majitelem podniku TAWESCO. René Matera uvedl: „Chtěli jsme panu ministrovi ukázat, že v kopřivnické zóně kromě automobilky Tatra sídlí i jiné důležité podniky, mezi nimi TAWESCO, které je významným evropským výrobcem lisovacích nástrojů, přípravků a nářadí pro automobilový, zemědělský a lesnický průmysl.“

René Matera také zdůraznil, že TATRA TRUCKS zůstává automobilkou vyrábějící podvozky nejen pro vojáky či hasiče, ale i pro civilní sektor: „Velmi důležitým výrobkem, se kterým chceme uspět i na západních trzích v Evropě, je agrotahač Tatra, který v sobě do značné míry slučuje přednosti traktoru i nákladního auta, protože má homologaci i pro běžný provoz na silnici.“

Ministr financí Andrej Babiš v rámci prohlídky diskutoval se zaměstnanci a ocenil jejich práci: „Kvalifikovaná práce v průmyslu byla dlouho opomíjená, přitom se jedná o dobře placené pozice, které vytváří národní bohatství. V případě Tatry nebo Tawesca nejde o žádné montovny, ale tradiční český průmysl s vynikajícím know-how, kde pracují na výrobních pozicích šikovní lidé,“ uvedl. Andrej Babiš pochválil i tatrovácký agrotahač, kterým se na tatrováckém polygonu sám projel. Dalším vozidlem, které vyzkoušel, byl tatrovácký závodní speciál pro Rallye Dakar: „Byla to moje první jízda terénní tatrovkou a doufám, že ne poslední. Je dobře, že se v ČR vyrábí nejlepší automobilový podvozek do těžkého terénu na světě.“

V rámci návštěvy si Andrej Babiš prohlédl i nový podnik TATRA DEFENCE VEHICLE (TDV), prvního výrobce speciálních vozidel na kolových či pásových podvozcích, který v ČR vznikl od roku 1993. V podniku se vyrábějí kolové transportéry Pandur nebo obrněnce TITUS na tatrováckém podvozku. Zatímco TATRA TRUCKS je automobilkou, TDV je podnikem specializovaným na zbrojní a jinou speciální výrobu. „Pro obranu i českou ekonomiku je podstatné, že si techniku, na které armáda stojí, dokážeme díky otevření tohoto podniku vyrábět doma. Dovoz zbraní ze zahraničí je pro národní hospodářství čisté minus, domácí výroba znamená, že velká část vynaložených peněz se do veřejných rozpočtů vrátí,“ uvedl Andrej Babiš.

O TATRA TRUCKS a.s.

Akciová společnost TATRA TRUCKS převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku a po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům klienta. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu.  

Ke konci roku 2015 zaměstnávala TATRA TRUCKS 900 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a 610 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství. Na konci roku 2014 byl zahájen prodej nové generace vozů TATRA PHOENIX Euro 6. V roce 2015 společnost vyrobila 858 vozidel.

O TAWESCO

Společnost Tawesco s.r.o. byla založeno v roce 1995 vyčleněním provozu nářaďovna z Tatra a.s. Postupně se firma rozrostla v roce 1997 o lisovnu a v roce 2005 o svařovnu. Podnik je od roku 2012 součástí skupiny PROMET GROUP českého podnikatele Reného Matery, který je zároveň akcionářem automobilky TATRA TRUCKS. Podnik má více než stoletou tradici ve výrobě nářadí související s výrobou nákladních automobilů Tatra a osobních automobilů. V současné době je předním dodavatelem lisovacího nářadí, plechových výlisků a svařenců do automobilového průmyslu.

O TATRA DEFENCE VEHICLE

Společnost TATRA DEFENCE VEHICLE, která vznikla takřka na zelené louce, je podnik, který se zabývá vývojem a výrobou nových moderních speciálních pozemních vozidel na kolových i pásových podvozcích. Vedle výroby speciální vojenských vozidel provádí i jejich opravy a do budoucna nejsou vyloučeny ani zakázky na speciální techniku pro civilní sektor, například hasiče nebo záchranáře či policii atd. Firma působí ve dvou kompletně zrekonstruovaných halách o celkové ploše 15 000 m2 v blízkosti výrobního areálu automobilky TATRA TRUCKS. K dispozici má vlastní vývojové a konstrukční oddělení i technologické zázemí, které se bude stále rozšiřovat, například o novou moderní lakovnu. Význam projektu TATRA DEFENCE VEHICLE podtrhuje i spolupráce agentury CzechInvest, s jejíž podporou se postupně realizuje investice ve výši 192 mil. Kč. Z hlediska objemu se jedná o nejvýznamnější projekt CzechInvestu v Moravskoslezském kraji za rok 2015. TDV je samostatný podnik, není součástí automobilky TATRA TRUCKS. Patří do průmyslové skupiny CZECHOSLOVAK GROUP.

Autor: TATRA TRUCKS
Foto: TATRA TRUCKS

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.