Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Argentinská firma slibuje snadné prodloužení životnosti pneumatik. Díky speciálním krytům navíc projedou všude

Zveřejněno: 13. 8. 2019

Záleží na provedení a vzorku pneumatik, zda stroj zvládne práci či jízdu v opravdu těžkém terénu. V některých případech nemusí stačit ani speciální konstrukce pneumatiky, a tak na řadu přicházejí různé dodatečné sady pro zvýšení trakce a průjezdnosti.

Pod tímto speciálním krytem se nachází klasická pneumatika.

V terénu, obzvláště v tom těžkém, se vždy riskuje nenávratné poškození pneumatik, které obecně nejsou levnou záležitostí. Řada výrobců má tak ve svém portfoliu speciální pneumatiky s odolnou konstrukcí, které nabízí dobré protiskluzové vlastnosti, lepší přilnavost a menší opotřebení. V případě práce na méně únosných půdách a špatně sjízdných cestách se též uplatňuje dodatečná montáž polopásů (zejména u lesnické techniky). Někdy však nestačí ani to a vznikají různé konstrukce pro zvýšení průjezdnosti opravdu těžkým terénem. Svá řešení v oblasti zvýšení životnosti pneumatik nabízí i Argentinská firma Metalúrgica Acosta.

Její řešení spočívá v tom, že klasické pneumatiky osazuje speciálním železným krytem, který je určen pro ochranu pneumatiky proti kamenům či vyčnívajícím kořenům. Ochranný kryt je k dispozici ve dvou provedeních profilu. První verze krytu je složena z více železných dílů spojených k sobě. Druhá verze má celistvé provedení a je dokonce k mání i boční kryt, který pneumatiku zcela zakryje. Kryty je možné používat v horách, kamenitém terénu, suchých a nerovných půdách, površích se sněhem nebo blátem. Využití tedy naleznou spíše u lesnické a stavební techniky. Tímto způsobem by se měla prodloužit životnost plášťů, neboť nebudou čelit různým zlomům, řezům apod. Kryty jsou vhodné i pro stroje s pohonem všech kol.

Společnost se též zabývá výrobou kovových kol pro tzv. kompaktory, které nalézají využití u konkrétních činností na skládce s odpady. Tyto kompaktory disponují speciálně tvarovanými ocelovými koly s hroty, které slouží k lepšímu pohybu po nerovném a různorodém terénu skládky.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Metalúrgica Acosta

1) čerpáno z mechaman.nl

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.