Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Automatická kontrola hloubky zpracování půdy během jízdy s novým kultivátorem Kverneland Turbo T i-Tiller

Zveřejněno: 19. 11. 2019

Kverneland Turbo T i-Tiller, výrobcem označovaný jako chytrý kultivátor, plynule reaguje na měnící se podmínky při zpracování půdy. Dosáhne tak optimální spotřeby paliva u trakčního prostředku a výkonnosti. Kultivátor byl předveden na představení novinek Kverneland v Norsku.

Kverneland Turbo T i-Tiller

Na poli s polonesenými a nesenými pluhy jsme si prohlédli také nový kultivátor Kverneland Turbo T i-Tiller.

Kverneland již několik let vyrábí kultivátory Turbo T. Tažené skládací modely mají nyní novou high-tech variantu nazvanou i-Tiller. Ve srovnání s modely Turbo T disponují navíc inteligentním automatickým řízením, které může snížit spotřebu paliva a opotřebení stroje při současném vytváření optimálních výsledků v terénu při vyšších pracovních rychlostech. Turbo T i-Tiller se připojuje k systému ISOBUS traktoru, což obsluze umožňuje nastavovat pohodlně z kabiny hloubku zpracování půdy a urovnávací sekce. Při práci se může stroj efektivně přizpůsobovat měnícím se podmínkám na poli. Inteligentní systém kultivátoru dokáže nastavovat hydraulické válce pro ovládání hloubky vpředu a vzadu přímo při jízdě zcela automaticky. Změna zpracování hloubky během jízdy přijde vhod tehdy, kdy je například nutné podpořit zasakování vody do půdy v náchylných místech, jako jsou souvratě a místa častých přejezdů.

Trakce za všech okolností a ochrana před přetížením

Kultivátor též disponuje systémem dynamického řízení trakce, který přenáší hmotnost až 1800 kg ze stroje na zadní nápravu traktoru tak, aby měl větší zatížení na nápravu a tažnou sílu. Tento přenos hmotnosti může pomoci traktoru získat přilnavost v kluzkých podmínkách a udržovat tlak na svazích. Funkce automatické ovládání hloubky a dynamické kontroly trakce i-Tilleru mohou šetřit palivo a snížit opotřebení pneumatik.

Kverneland také vybavil Turbo T i-Tiller systémem, který jej chrání před fyzickým přetížením - reaguje na překážky nebo boční síly. Systém zabraňuje poškození rámu kultivátoru tím, že ho nadzvedne v případě, kdy hodnoty překročí určitou úroveň. Jedním ze scénářů může být, když obsluha špatně vyhodnotí síly působící na stroj nebo stroj špatně použije – například se otočí bez zdvihu a nebo použije příliš velkou tažnou sílu.

Pětiřadý tažený skládací model Turbo T i-Tiller má pracovní šířku 6,5 m, respektive 8 m, a dokáže zpracovávat půdu v rozmezí 3 až 20 cm. Zvládne tedy intenzivní, jemné a hlubší zpracování půdy. Kverneland navrhl Turbo T jako univerzální kultivátor pro použití v různých obdobích během roku. Tento typ kultivátoru je vhodný pro traktory o výkonu až do 450 koňských sil. Vybírat je možné mezi různými provedeními pracovních orgánů a zadních válců v závislosti na typu půdy. Kultivátor je schopen se otočit na deseti metrech, částečně díky centrálně umístěné nápravě. Přepravní šířka činí maximálně tři metry.

Výše popsané systémy by podle Kvernelandu měly zajistit delší životnost kultivátoru a usnadnit práci na poli. Stroj lze vybavit i počítadlem hodin a hektarů pro dokumentaci. Nový kultivátor Turbo T i-Tiller se veřejnosti představil na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Představení novinek Kverneland proběhlo v Norsku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.