Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nová generace poloneseného otočného pluhu Kverneland 6300 S Variomat se zvýšenou průchodností

Zveřejněno: 14. 10. 2019

V norském Kleppu se přes sto let vyrábí pluhy všech kategorií. Nyní skupina Kverneland Group přichází s novou generací poloneseného otočného pluhu, který se v mnohém inspiruje v dříve představené a oceňované řadě pluhů 2500 i-Plough a je tak vylepšenou verzí legendárního pluhu Kverneland PB.

Kverneland 6300 S Variomat se vyrábí v šesti až osmiradličném provedení s pracovním záběrem těles v rozmezí od 35 do 55 cm.

Z tiskové konference pořádané skupinou Kverneland Group bylo zřejmé, že vlastní jeden z nejucelenějších výrobních programů techniky na zpracování půdy a setí, který zaujme všechny skupiny zákazníků – jak zastánce tradičního, tak minimalizačního zpracování půdy.

Minimalizační zpracování půdy nemusí být vždy tou správnou volbou v dané lokalitě, kde zemědělec hospodaří. Nastupuje tak konvenční zpracování půdy, kde je stále rozhodujícím článkem pluh. Jednou z vhodných technologií pro zapravení rostlinných zbytků pod povrch půdy je orba, která také nejúčinněji reguluje vytrvalý plevel. Pokud je provedena správně, tak i na svahu vykazuje vhodné podmínky pro zachytávání vody. Při orbě také nedochází k tak velkému posunu půdních částic ve směru jízdy. Pokud je orba provedena správně a za vhodných půdních podmínek, má jednoznačně pozitivní efekt. I v současném trendu uplatňování minimalizačních technologií výrobci nezanevřeli na pluhy; ty nadále nacházejí své místo na trhu. Nejinak tomu je u Kvernelandu, který je s výrobou pluhů historicky spjat a patří mezi jejich největší světové výrobce. Jeho speciální pluhy jsou také každoročně prověřovány v nejnáročnějších světových soutěžích v orbě.

Bude tomu pět let od chvíle, kdy byly představeny otočné pluhy řady 2500 i-Plough, které reagovaly na rostoucí segment pěti a šestiradličných pluhů určených pro traktory do výkonu 206 kW/280 k. Jejich vývoj trval pět let a o tom, že nepřišel vniveč, svědčí fakt, že řadu komponentů z pluhů 2500 i-Plough byla využita i na novou generaci poloneseného otočného pluhu Kverneland 6300 S Variomat. Z nového značení, které dostanou nyní všechny nové pluhy, je snazší poznat, pro jak výkonný traktor je daný pluh určen (platí zde, čím vyšší číslo, tím silnější traktor).

Kverneland 6300 S Variomat se vyrábí v šesti až osmiradličném provedení s pracovním záběrem těles v rozmezí od 35 do 55 cm. Pluh snadno zapravuje i velké množství posklizňových zbytků, neboť rozestup těles činí 100 nebo 115 cm.

Slupice s vyšší průchodností rostlinných zbytků

U pluhu jsou použity robustní slupice s aero-profilovou konstrukcí. Světlost pod rámem činí 80 cm, což zdokonaluje průchodnost i v půdách s vysokým množstvím posklizňových zbytků. Slupice Auto-reset jsou předtvarované a duté, aby se omezilo svařování, které by mohlo konstrukční celky pluhu oslabit. Tento způsob provedení též napomáhá optimalizovat hmotnost pluhu, tažnou sílu, a tím pádem spotřebu pohonných hmot. Jednotlivé slupice jsou mechanicky jištěny listovou pružinou Auto-reset, která zvládne nasazení i v těžkých podmínkách. Pružiny lze jednoduše přidávat nebo odstraňovat podle aktuálních podmínek. Ochranný systém jištění je již známý z pluhů 2500 i-Plough, je vysoce spolehlivý a nepotřebuje žádnou údržbu.

Pro snížení spotřeby pohonných hmot, nižší opotřebení dílů a optimální orbu je pluh Kverneland 6300 S Variomat vybaven zadním opěrným hloubkovým kolem s velkým rozměrem (440/80x24). Tato volba rozměru napomáhá vyšší stabilitě během orby, nižšímu zhutnění půdy a umožňuje přenášet rozloženou hmotnost z kola pluhu na zadní kola traktoru.

Ovládání zadního opěrného kola je hydraulicky spojeno s otočným mechanismem, který se nachází za příčnou hřídelí. Výhodou této patentované koncepce je dosažení optimálního úhlu mezi traktorem a pluhem při otáčení na souvrati. Souprava nepotřebuje mnoho místa k otočení a je vždy ve správné pozici tak, aby mohl pluh pokračovat v práci. Speciální tříbodové zavěšení brání zvýšení tlaku na traktor během orby a přepravy, čímž je traktor chráněn před působením negativních sil. Pluh má zesílenou konstrukci a robustní rám umožňující agregaci s traktory vyšší výkonnostní kategorie. Volba cat. III a IV, robustní přední a zadní otočné části a robustní tažený rám umožňují silnému traktoru provádět orbu plynulým a bezproblémovým způsobem. Nastavení do takzvané přepravní pozice na „motýla“ (napůl obrácená pozice) je otázkou pár vteřin. Přeprava po silnici je bezpečná, pluh má nízké těžiště a snadno se vyhne každé překážce.

Zjednodušené nastavování pluhu

Pluhy jsou k dostání s osvědčeným systémem Variomat, který uživateli přináší řadu výhod, co se týče úspory pohonných hmot, času, peněz a zvýšení výkonu. Prostřednictvím systému se jednoduše nastavuje preferovaná pracovní šíře, a to hydraulicky. Systém je navržen tak, že je změnu pracovního záběru možné provádět i v průběhu orby. Systém Auto-line se postará o správné automatické nastavení tažné linie. Při nastavování pracovní šířky se automaticky seřizuje i šířka záběru prvního tělesa a tažné linie. Uživatel se o systém Variomat nemusí vůbec starat, je díky unikátní konstrukci pouzder a čepu mezi držákem slupice a hlavním rámem bezúdržbový.

K dispozici jsou nové, jednoduše nastavitelné předradličky na hnůj a kukuřici a také zahrnovací límce. Hladká nebo ozubená kotoučová krojidla v provedení 45 nebo 50 cm mohou dovybavit jakékoliv pluhy Kverneland.

Stroj Kverneland 6300 S Variomat je možné objednat ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019 s termínem dodání v prvním čtvrtletí roku 2020. Pluh se též představí veřejnosti na mezinárodním veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

O ostatních novinkách společnosti Kverneland budou pojednávat další články.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Kverneland

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.