Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Autonomní John Deere 8RX 410 se poprvé ukázal v Evropě. Autonomní funkce se rozšíří i na další modely

Zveřejněno: 11. 4. 2024

John Deere pokračuje ve svém úsilí přinést zemědělcům po celém světě plně autonomní traktory a stroje na zpracování půdy. Svůj nejnovější autonomní traktor John Deere 8RX výrobce představil na veletrhu Agritechnica 2023 v Hannoveru.

John Deere 8RX 410 s autonomní sadou na veletrhu Agritechnica 2023.

Pozornost zemědělců přitahoval čtyřpásový traktor John Deere 8RX 410 s autonomní sadou. 360° kamery namontované na traktoru vytvářejí proud snímků, které umělá inteligence využívá k tomu, aby rozeznala objekty na poli, vzdálenost a zda je jízda bezpečná – to vše přibližně za 100 milisekund. Aby traktor fungoval autonomně, spoléhá se také na komponenty a aplikace traktorů John Deere, které zemědělci již dobře znají, včetně přijímače John Deere StarFire a automatiky otáčení AutoTrac.

Všechno probíhá prostřednictvím operačního centra John Deere. To je srdce celého systému. Provozovatel traktoru může přes operační centrum vytvořit plán cesty a vidět, kde se traktor neustále nachází. Zemědělci mohou autonomní traktor spravovat přímo ze svého mobilního zařízení. Stačí jen přejet prstem po telefonu a nechat traktor jezdit autonomně.

John Deere v současné době pracuje na rozšíření autonomních funkcí na další traktory v celé své modelové řadě traktorů. Autonomní traktory John Deere jsou zatím schopné jezdit na poli s kukuřicí nebo sójou. Zemědělci ale mohou očekávat, že v blízké budoucnosti budou autonomní traktory schopné pracovat i v obilovinách.