Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Až dvojnásobně více výkonu nabídne nový malý nakladač JCB 403 Plus

Zveřejněno: 31. 3. 2021

Společnost JCB uvedla na trh nový malý kolový nakladač, který nabídne dvojnásobně více výkonu ve srovnání s předchůdcem. JCB 403 Plus má rozměry jako model 403 Smart Power o výkonu 25 koní. Nový model ale nabídne motor o výkonu 50 koní, aby mohl zvládnout náročnější úkoly a poskytnout vyšší produktivitu.

JCB 403 Plus má s úzkými pneumatikami celkovou šířku pouhých 1,10 m a je vybaven 1,7l motorem o výkonu 50 koní. Zdroj foto - tisková zpráva JCB

Kolový nakladač JCB 403 Plus je nejmenším strojem v nabídce zemědělských kolových nakladačů JCB. Verze Plus ale nabízí poměr výkonu k hmotnosti blížící se větším nakladačům JCB. Díky malým rozměrům a vysoké manévrovatelnosti je ideální pro práci v budovách a v jejich okolí. Nakladač používá osvědčené hnací ústrojí a těžké nápravy.

JCB 403 Plus má s úzkými pneumatikami celkovou šířku pouhých 1,10 m a je vybaven 1,7l motorem o výkonu 50 koní. Motor je vybaven funkcí JCB Autostop, která vypne motor, pokud běží delší dobu ve volnoběžných otáčkách, aby se zbytečně nespotřebovávalo palivo. Kromě toho je do nového modelu Plus nainstalována telemetrie JCB LiveLink, která pomáhá udržovat stroj v bezpečí a podporuje včasné plánování servisních úkonů apod.

JCB 403 Plus je vybaven hydrostatickou převodovkou ve verzi 20 km/h nebo 30 km/h. Výložník je taktéž k dostání v několika verzích - standardní verze umožňující nakládku až do výšky 2,6 m nebo prodloužená verze na 2,8 m. Obě verze jsou patentované – zajišťují plynulý zdvih tak, aby se například z lopaty netrousil sypký materiál během zvedání.

Stroj může být opatřen pouze pevnou stříškou s čelním a zadním oknem bez bočního prosklení – pro obsluhy, které potřebují často opouštět své pracoviště. Další variantou je plně prosklená kabina poskytující maximální pohodlí – bezpečnostní ochrana, vytápění, ostřikovače apod. Výška stroje činí 2,20 m. Pokud má nakladač jezdit ve starých chlévech, kde jsou nízké vjezdy, může být opatřen skládací stříškou s ochranou FOPS/ROPS, v tom případě výška stroje činí 1,84 m - a přitom ve sklopené poloze poskytuje úkryt před deštěm díky skleněným panelům v horní část rámu.

Běžnou údržbu usnadní jednodílná kapota motoru, která se otevírá směrem dozadu. Poskytuje snadný přístup k oběma stranám motoru, kde je uložen vzduchový filtr, baterie, nádržky na kapaliny a elektroinstalace.

Spolu s tímto nakladačem společnost JCB představila i inovované velké kolové nakladače a teleskopické kloubové nakladače.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: JCB

1) z podkladů JCB

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.