Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Až milion hektarů, žebříček nejvýznamnějších vlastníků zemědělské půdy v Rusku

Zveřejněno: 31. 5. 2021

Magazín FORBES sestavil žebříček dvaceti nejvýznamnějších vlastníků zemědělské půdy v Rusku v roce 2021. Přehled je sestavován již třetí rok v řadě. Žebříčku opět kraluje firma „Agrokomplex“ vlastněná rodinou bývalého ministra zemědělství Alexandra Tkačeva.

Žebříček dvaceti nejvýznamnějších vlastníků zemědělské půdy v Rusku je poměrně stabilní bez výrazných změn. Zdroj foto - Niels Basjes

Dvaceti hlavním hráčům náleží dohromady 8,3 milionu hektarů zemědělské půdy v Rusku. Její hodnota v porovnání s rokem 2019 vyrostla o třetinu, z původních 471,6 miliard na 617,31 miliard rublů. Do celkové hodnoty byla započítána pouze zemědělská půda, která je ve vlastnictví nebo dlouhodobém pronájmu podniků a zároveň nebyla započítána půda pro jiné využití. Hodnota zemědělské půdy byla vypočítána na základě tržní ceny za hektar v jednotlivých regionech. Cena zemědělské půdy se liší v závislosti na regionu, nejdražší v celém Rusku je v Krasnodarském kraji (176,6 tis. RUR/ha), Belgorodské oblasti (112 tis. RUR/ha), Čeljabinské oblasti (69 RUR/ha), Kalužské oblasti (63,5 tis. RUR/ha) a Voroněžské oblasti (60,8 tis. RUR/ha). (Pozn. 100 rublů = cca 30 Kč.)

Hlavními trendy uplynulého roku jsou – nové nákupy půdy největšími hráči, růst cen zemědělské půdy v hlavních zemědělských regionech Ruska, prioritní zaměření na rostlinnou výrobu a celkový růst zemědělského sektoru.

Žebříček nejvýznamnějších vlastníků půdy v Rusku dle magazínu FORBES:

Až milion hektarů, žebříček nejvýznamnějších vlastníků zemědělské půdy v Rusku. Zdroj foto - Nikola Hrušková
Až milion hektarů, žebříček nejvýznamnějších vlastníků zemědělské půdy v Rusku. Zdroj foto - Nikola Hrušková

Žebříček dvaceti nejvýznamnějších vlastníků zemědělské půdy v Rusku je poměrně stabilní bez výrazných změn. První místo dlouhodobě náleží firmě „Agrokomplex“ N. I. Tkačeva, patřící rodině Alexandra Tkačeva, bývalého ministra zemědělství Ruské federace (2015-2018) a bývalého gubernátora Krasnodarského kraje (2001-2015). Agrokomplex vlastí rozsáhlé pozemky právě v nejúrodnější části Ruska – Krasnodarském a Stavropolském kraji, a také v Rostovské oblasti. Firma byla založena v roce 1993 a aktuálně do holdingu patří 60 společností, které se věnují rostlinné i živočišné výrobě a následnému zpracovatelskému průmyslu. V roce 2020 byl výnos holdingu 106 mld. rublů. V loňském roce Agrokomplex exportoval téměř 66 tis. tun své produkce za hranice Ruské federace, z toho bylo 46 tis. tun cukru, 17,7 tis. tun rýže a 1 tis. tun hrachu. V letošním roce plánuje firma svůj objem exportu zdvojnásobit.

Autor: Nikola Hrušková1) , redakce Agroportal24h.cz
Foto: Niels Basjes, eagri.cz

1) z podkladů eagri.cz

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.