Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Bestseller je elektrifikován: Teleskopický nakladač Weidemann T4512e s lithium-iontovou baterií

Zveřejněno: 12. 1. 2023

Když se chcete vyhnout emisím CO2, hluku a částicím sazí v budovách a při práci, plně elektrický stroj Weidemann T4512e od společnosti Weidemann vám umožní pracovat s úplně nulovými emisemi a výrazně sníženou hlučností.

Teleskopický nakladač Weidemann T4512e s lithium-iontovou baterií.

V zemědělství a při chovu koní to chrání řidiče a cenná hospodářská zvířata. V komunálním sektoru z toho vyplývají zvláštní aspekty pro použití strojů při správě hřbitovů, na staveništi nebo v zónách s nízkými emisemi. V hotelovém, obchodním a průmyslovém sektoru hraje stále důležitější roli práce bez výfukových plynů a se sníženou hlučností.

Elektricky poháněné kolové nakladače se v sortimentu společnosti Weidemann objevily již v roce 2015 a dobře se etablovaly. Kompaktní teleskopický nakladač Weidemann T4512, který je díky svým kompaktním rozměrům na trhu velmi oblíbený a rozšířený, je nyní uváděn na trh s elektrickým pohonem včetně lithium-iontové baterie. „Naši zákazníci se opakovaně ptali na možnost elektrifikace tohoto jedinečného pracovního stroje,“ říká obchodní ředitel Bernd Apfelbeck o poslední novince společnosti Weidemann. „Jsme velmi rádi, že se to nyní podařilo a že v roce 2023 budeme moci nabídnout výrobek s nulovými emisemi, konkrétně v oblasti teleskopických nakladačů“.

Nový model Weidemann T4512e nabízí zákazníkům známý výkon s výškou zdvihu 4,5 metru a nosností 1,25 tuny. Kompaktní rozměry stroje byly zachovány v poměru 1:1 (výška 1,99 a šířka 1,56 metru). Také osvědčený asistenční systém řidiče Vertical Lift System (VLS) zaručuje vysokou stabilitu elektricky poháněného stroje díky automatickému zasunutí a vysunutí teleskopu při zvedání a spouštění. Elektrická parkovací brzda s funkcí auto-hold a hill-hold zajišťuje maximální bezpečnost a velmi vysokou úroveň komfortu při každém průběhu jízdy a zastavení. Pomocí brzdového systému se navíc získává zpět energie pomocí tzv. rekuperace, což dále prodlužuje dobu provozu.

Nabíjení probíhá přes snadno přístupnou centrální nabíjecí klapku v zadní části stroje Weidemann T4512e.
Nabíjení probíhá přes snadno přístupnou centrální nabíjecí klapku v zadní části stroje Weidemann T4512e.

K dispozici stroje Weidemann T4512e jsou celkem 2 bezúdržbové lithium-iontové baterie: standardní má kapacitu 18 kWh a na přání je k dispozici varianta s kapacitou 28 kWh. Standardně je instalována palubní nabíječka o výkonu 3 kW. Volitelně lze zvolit druhou palubní nabíječku o výkonu 3 kW a zvýšit tak nabíjecí výkon na 6 kW, což je vhodné pro dosažení rychlé doby nabíjení.

K dispozici stroje Weidemann T4512e je také integrovaný systém řízení baterie (BMS – Batterie Management System) s výrazně zvýšenými nabíjecími proudy, předehřevem na provozní teplotu, krátkodobým zajištěním špičkového výkonu a trvalým sledováním teploty baterie. Systém BMS zvyšuje účinnost baterie a kategoricky vylučuje hluboké vybití.

Nabíjení probíhá přes snadno přístupnou centrální nabíjecí klapku v zadní části stroje. Za ní je umístěna zásuvka, aktivační spínač a ukazatel stavu nabití. Pro zvýšení bezpečnosti je nabíjecí kabel vybaven kontrolním boxem. Tím se spolehlivě zabrání přetížení nabíjecí infrastruktury.

Nabíjecí kabel (zástrčka typu 2 na straně stroje) lze kombinovat s různými zástrčkami: 230 V Schuko, 230 V CEE, 400 V silnoproud nebo zástrčka typu 2 s Wallboxem (plus další adaptéry zástrčky). Celkově nový flexibilní nabíjecí systém nabízí efektivní a bezpečný proces nabíjení a je dobře kompatibilní s různými infrastrukturami na místě.

Pohled na ovládání stroje Weidemann T4512e.
Pohled na ovládání stroje Weidemann T4512e.

Ve stroji Weidemann T4512e jsou použity dva oddělené elektromotory: jeden pro jízdní pohon (23 kW) a jeden pro pohon pracovní hydrauliky (25 kW). Díky tomu je snížena spotřeba elektrické energie, protože výkon je požadován pouze tehdy, když je skutečně potřeba. Elektromotor pro jízdní pohon stroji navíc propůjčuje dynamický a výkonný rozjezd.

Plynulé nastavení množství oleje ve 3. regulačním okruhu umožňuje použití přídavných zařízení, které jsou poháněny hydraulickou kontinuální funkcí. Díky tomu lze množství oleje individuálně přizpůsobit příslušnému přídavnému zařízení. To umožňuje řidiči komfortní a efektivní práci se strojem a s přídavným zařízením.

Kromě toho lze teleskopický nakladač Weidemann T4512e používat ve stacionárním provozu. Zde se používá pracovní hydraulika 3. regulačního okruhu k pohonu přídavného zařízení, například štípačky dřeva.

Tři režimy řízení pro maximální manévrovatelnost a flexibilitu: Řízení všech kol, přední nápravy a krabího chodu zajišťuje na centimetry přesné manévrování, schopnost zatáčet na nejmenším prostoru a bezpečnou jízdu po silnici při vysoké rychlosti. Pokud jde o rychlost jízdy, Weidemann T4512e nabízí dokonce tři možnosti: Na výběr jsou rychlosti 15, 20 a 25 km/hod.

Z obchodního hlediska nabízí Weidemann T4512e také některé výhody: běžné provozní náklady na energii jsou u stroje poháněného naftou výrazně vyšší než u stroje poháněného elektřinou. Vyšší pořizovací náklady na elektrický stroj se po určité době amortizují, a tak při zohlednění celé doby používání představuje dokonce ekonomicky výhodnější investici. Elektrický stroj navíc vyžaduje podstatně méně nároků na údržbu.