Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Boris Bond není nové auto pro Bonda, ale legendární Kirovets K-700, který prošel na Ukrajině modernizací

Zveřejněno: 17. 10. 2019

Kirovets K-700, sovětská traktorová legenda, už dnes mizí z většiny farem na východě. Zemědělci dávají přednost modernějším traktorům. Kdo však chce nadále jezdit s tímto desítky let starým traktorem a dopřát si více komfortu, může zvolit novinku ukrajinské společnosti TDS Pomichna – modernizovaný Kirovets K-700 pod názvem Boris Bond!

Ukrajinský Boris Bond

Nejvýkonnější ukrajinský traktor Boris Bond byl představen na zemědělském veletrhu AGROEXPO 2019. Tento konkrétní model je osazen motorem Volvo D16 plnící emisní normu Euro 5 a poskytující výkon 480 koní. Traktor nebyl celý vyvinut a vyroben na Ukrajině, jako základ totiž posloužil známý kloubový traktor Kirovets K-700 vyráběný v Rusku – prošel modernizací ve společnosti TDS Pomichna.

První, co zaujme, je design. U originálu K-700 se za desítky let nezměnil, modernizovaná verze má více zaoblených dílů, více míst pro chlazení motorové části a hlavně více světel na čelní masce. Motor V8 YAMZ ruské výroby byl nahrazen modernějším agregátem. TDS Pomichna dokonce nabízí v závislosti na modelu traktoru na výběr ze dvou motorů – DAF nebo Volvo o objemu 12 l, respektive 16 l. Všechny motory plní emisní normu Euro 5. Tyto motory byly navrženy v roce 2009, pro ukrajinský trh ale stačí, protože tam neplatí tak přísné emisní normy. Motory oproti původnímu nabídnou především nižší spotřebu paliva (výrobce udává 16 l/ha) a méně hluku. Motor pak může spolupracovat s mechanickou převodovkou 16x2 nebo dokonce s 12stupňovou automatickou převodovkou značky Volvo.

I v kabině nalezneme řadu změn, především zvyšující pohodlí. Jednak bylo zapracováno na odhlučnění kabiny, jednak na komfortu ovládání a řízení. V kabině se nachází i automatická klimatizace, tempomat z kamionu Volvo, rádio s CD a MP3, moderní pneumaticky odpružené sedadlo řidiče a sloupek řízení s palubním počítačem. K dispozici jsou i držáky nápojů, střešní okno a sedadlo spolujezdce. Výhled z kabiny je prý dobrý.

Na výběr je z několika modelů - kromě velkého 758 jsou k dispozici i menší 748 a 743.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Boris Bond

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.