Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Case IH vylepšil kabiny traktorů pro větší ochranu posádky, upravit je možné i starší modely

Zveřejněno: 16. 3. 2020

Case IH bude nabízet u svých traktorů kabiny se specifikací kategorie 4, která poskytuje ochranu před prachem (prachy), aerosoly a párami. Traktor tak bude možné bezpečně používat v agregaci s postřikovačem při chemické ochraně rostlin.

Kabina traktoru Case IH plnící kategorii 4.

Case IH v roce 2017 představil kabinu se specifikací kategorie 4 u vinařského speciálního traktoru řady Quantum. Technologie bude k dispozici také pro standardní traktory. Case IH tak vylepšuje výbavu kabin a především ochranu posádky u většiny modelových řad traktorů. Kabiny traktorů řady Vestrum, Maxxum, Puma, Optum a Magnum mají nyní v kabině certifikovaný volitelný filtrační systém (DIN EN 15695).

„Při aplikaci přípravků na ochranu rostlin se obvykle doporučuje používat zařízení s kabinou kategorie 3. U více nebezpečných přípravků, nebo kdy na etiketě je to jednoznačně uvedeno, případně kdy je požadována kabina s filtrací, pak dostatečnou ochranu při aplikaci může zaručit jen kategorie 4. Zcela výjimečně (!!!) při aplikaci přípravků na ochranu rostlin stačí zařízení s kabinou kategorie 2(-1), resp. traktor bez uzavřené kabiny pro řidiče,“ uvádí Státní zdravotní ústav ČR. Rozlišují se čtyři specifikace kategorií kabin: kategorie 1 – neposkytuje stanovenou úroveň ochrany před nebezpečnými látkami, kategorie 2 – poskytuje ochranu před prachem (prachy), kategorie 3 – poskytuje ochranu před prachem (prachy) a aerosoly a kategorie 4 – poskytuje ochranu před prachem (prachy), aerosoly a párami.

Vylepšené kabiny firmy Case IH byly důkladně testovány a certifikovány v institutu Julia Kühna v Braunschweigu. Traktorista a případně i spolujezdec je v kabině kategorie 4 optimálně chráněn zejména při aplikaci různých chemických postřiků. Posádka v kabině nemusí mít na sobě ochranný oděv nebo si chránit dýchací cesty. V kabině kategorie 4 mnohem více proudí čerstvý vzduch – více než 30 metrů krychlových za hodinu. Všechny filtry mají také 98% účinnost, zejména proti aerosolům a parám.

Mnoho starších modelů traktorů lze nyní také „upgradovat“ prostřednictvím servisního partnera Case IH.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Case IH

1) čerpáno z materiálů Case IH

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.