Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Celoplošné kopírování nerovností, to je inovativní řešení shrnovače Pöttinger TOP 842 C Flowtast

Zveřejněno: 24. 2. 2021

Shrnovač Pöttinger TOP 842 C se středním odkládáním řádku nabízí vysoký výkon a nejlepší kopírování terénu po celém pracovním záběru od 7,7 až po 8,4 metru. Společnost Pöttinger vylepšila tento shrnovač o inovativní funkci - jako doplňková výbava jsou k dispozici nové plazy namísto opěrných kol pro sledování a kopírování povrchu. Je umístěna blízko prstů a téměř po celé ploše rotoru. Flowtast klouže bez námahy po všech půdách, dokonce i po mokrých a rašelinných půdách, dokonce i při hlubokých stopách od traktoru nebo dírách po zvěři.

Jednotné celoplošné sledování a kopírování terénu u shrnovače Pöttinger TOP 842 C, díky plazům Flowtast. Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger

Pöttinger představil inovativní plazy poprvé na loňské výstavě Agritechnica v Hannoveru (Německo). Loni na jaře nová řada prokázala, že splnila očekávání i v terénu. Pöttinger se zaměřuje na výrobu strojů pro produkci čistých a kvalitních pícnin. Během vývoje inženýři z Pöttingeru věnovali zvláštní pozornost situacím, kdy kolový podvozek dosáhl svých limitů. Je tomu tak například na mokrých, rašelinných půdách s hlubokými stopami po kolech traktoru a při práci s celými pícninami na polích, kde travní porost neposkytuje plný povrchový pokryv, nebo dokonce v oblastech poškozených divokými prasaty. Pokud kola shrnovače zapadnou, prsty se nevyhnutelně ponoří hluboko do země a znečistí tak cenné krmivo.

 Kopírování půdy pomocí plazů Flowtast. Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger
Kopírování půdy pomocí plazů Flowtast. Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger

Jak to funguje

Inovativní charakter nového řešení Flowtast spočívá v tom, že jako kluzný materiál se používá plast, který je odolný proti opotřebení. Objemný plaz ve tvaru srpu nabízí nejlepší kluzné vlastnosti i při pohybu do strany. Plaz kopíruje půdu po celé pracovní ploše dráhy prstů.

U technologie Flowtast, prsty hladce kloužou po problémových oblastech v poli. Velká kontaktní plocha plazů zlepšuje únosnost na mokrých, rašelinových půdách. Hydraulický válec snižuje hmotnost rotorové jednotky shrnovače Pöttinger TOP 842 C. Výsledkem je nízký tlak na zem cca – 200 kg. To chrání půdu a zároveň také kluzné plazy. Opravy a prostoje jsou minimalizovány díky sníženému opotřebení a menšímu namáhání rámu shrnovače.

Inženýři z Pöttingeru testovali různé materiály a vybrali pro tuto kluznou lištu speciální plast (PE 1000). Tento syntetický materiál má enormní odolnost proti opotřebení a oděru. Každý plaz se skládá z pěti samostatně vyměnitelných desek o tloušťce 15 mm. K zajištění dokonalého sledování a kopírování terénu a tím správného vedení prstů jsou plazy instalovány v jejich naprosté blízkosti. Srpovitá lišta také nabízí nejlepší kluzné vlastnosti i při bočních pohybech.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Pöttinger

1) z podkladů Pöttinger


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.