Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Chytré systémy ve sklízecích strojích Rostselmash přinášejí řadu úspor

Zveřejněno: 30. 10. 2021

Rusko je známo pro svůj značný potenciál v oblasti informačních technologií. Tamní vývojová centra pracují na mnoha zakázkách a vyvíjejí software pro řadu mamutích světových firem. O schopnostech ruských programátorů však vypovídají i systémy vyskytující se v zemědělské technice. Konkrétně třeba ve strojích společnosti Rostselmash, která se v posledních letech snaží investovat nemalé finanční prostředky do rozvoje vlastních systémů precizního zemědělství. Doposud si připsala několik světových prvenství.

RSM Agrotronic Pilot v kombinaci se systémem RSM AutoCrop umožňují automatické řízení včetně přizpůsobování rychlosti.

Kompaktní a středně velké sklízecí mlátičky Rostselmash, jako jsou modely Rostselmash Nova a Vector, jsou žádané napříč evropskými státy. Zemědělský sektor přitom vyžaduje vysoce výkonné stroje. A takové tvoří základ sortimentu ruského výrobce Rostselmash s celosvětovou působností. Větším zemědělským podnikům a družstvům nabízí zejména modely Rostselmash Torum a RSM 161, z nichž každý zastupuje jinou kategorii mlátiček. Využít potenciál výkonné mlátičky na maximum lze pak díky řízené organizaci pohybu strojů po poli, promyšlenou logistikou, dostatečnou kapacitou odvozu a za použití satelitní navigace. A právě navigacím a jiným systémům precizního zemědělství bude věnován tento článek.

Nepřetržitý vývoj a s tím související vzrůstající dostupnost nových technologií umožňují přesné a cílené řízení vstupů v rostlinné výrobě. Výhled do budoucnosti naznačuje, že rozhodující roli budou v zemědělství sehrávat data, přičemž strategický význam připadne hlavně na informace o odbytových možnostech zemědělských produktů, výhodných nákupech vstupů a nabízených službách. Jednotlivá data budou dostupná pomocí celosvětové internetové sítě. Jejich vytváření, sdílení, stahování a zpracovávání pak součástí každého pracovního dne zemědělských manažerů. Vývoj hardwarového vybavení a bezdrátové komunikace navíc umožní, aby byly informace přístupné jak pro zaměstnance v kancelářích, tak pro pracovníky na poli. Připojení všech zúčastněných stran dovolí on-line sdílení primárních dat o stavu plodin, provozu zemědělské techniky, o stavu i vývoji povětrnostních podmínek a dalších důležitých ukazatelích.

Sledování provozních údajů a návrh nejlepší možné trasy pro pohyb mlátičky Rostselmash po poli

Všechny sklízecí stroje Rostselmash lze osadit satelitní navigací různých značek podle preferencí investora. Rostselmash se však zabývá také vývojem vlastních systémů pro precizní zemědělství. Vše zastřešuje inovativní platforma RSM Agrotronic pro řízení zemědělství a sledování provozu zemědělských strojů. Ta již dnes obsahuje například funkci, jež pracovníkům umožňuje nahlížet do evidence hospodaření podniku. Platforma samozřejmě umí sledovat polohu stroje nebo celého strojového parku v reálném čase či informovat o veškerých provozních parametrech strojů.

Rostselmash TORUM vizuálně navazuje na RSM 161, avšak v útrobách se skrývá axiální technologie výmlatu.
Rostselmash TORUM vizuálně navazuje na RSM 161, avšak v útrobách se skrývá axiální technologie výmlatu.

Další užitečnou technickou inovací sklízecích mlátiček a řezaček Rostselmash je RSM Router, který na základě parametrů pole a strojů vytyčuje nejlepší možnou trasu. Rozhodování provádí na základě mapových podkladů, reálných výnosů, pohybu strojů a kapacity zásobníků. Nabídnutím nejlepší trasy pro pohyb techniky po poli systém šetří čas během sklizně. Výsledkem je práce bez prostojů a minimum zbytečných přesunů po parcele.

První hybridní automatický naváděcí systém na světě

Nyní se dostáváme k navigačním systémům. Prvním z nich je Rostselmash RSM Agrotronic Pilot 1.0., automatický naváděcí systém založený na poloze určené z družic (GNSS) a korekčního signálu (RKT). Systém zvyšuje produktivitu stroje a ulehčuje obsluze práci na poli. Pomáhá snížit počet vynechávek a překryvů až o 30 %, šetří palivo a zvyšuje efektivitu provozu v podmínkách špatné viditelnosti a v noci. Systém je schopen pracovat se signály vysílanými v rámci GLONASS (ruský globální družicový polohový systém) a GPS (americký globální družicový polohový systém). Na monitoru uvnitř kabiny stroje Rostselmash je zobrazován celý proces automatického navádění. Monitor slouží také ke konfiguraci provozních nastavení, uživatel může stahovat a nahrávat různá data (přes USB, paměťové karty, mobilní připojení k internetu), nastavovat a kalibrovat údaje potřebné k provádění práce na poli. Pro přesnou práci na poli s přesností až 2,5 cm umí navigace pracovat s RTK stanicí.

Ještě vyspělejším automatickým naváděcím systémem je Rostselmash RSM Agrotronic Pilot 2.0. Systém je založen na hybridní technologii, která kombinuje strojové vidění, GNSS a RTK. Jde o první hybridní automatický naváděcí systém na světě, který umožňuje nejen přesný, ale i bezpečný provoz zemědělských strojů. Umí totéž co výše zmíněný naváděcí systém, navíc ale díky „vidění” dokáže rozpoznat překážku s dostatečným předstihem a zastavit traktor nebo sklízecí stroj. Otáčení stroje na souvratích řídicí jednotka provádí automaticky. V případě sklízecího stroje umí systém také zvednout adaptér na konci pole a následně jej opět spustit.

Tvorba map a optimální vytížení mlátičky Rostselmash

Systém Rostselmash RSM Yield Mapping je zaměřený na mapování výnosů (vlhkosti) plodin. Tyto hodnoty reviduje v libovolném bodě na poli (i v libovolném čase). Jde o nezbytný nástroj agronoma pro tvorbu aplikačních map. Sklízecí stroj Rostselmash vybavený výnosoměrem a systémem RSM Yield Map průběžně zaznamenává údaje o výnosu spolu s GPS údaji, a to hned od začátku sklizně v rámci vybraného pole. Pokud pole sklízelo více strojů – nebo sklizeň probíhala ve vícero dnech –, údaje se automaticky spojují. Data jsou on-line přenášena do platformy Agrotronic, kde automaticky dochází k tvorbě výsledné výnosové mapy, kterou si uživatel může prohlédnout, upravit a stáhnout do osobního počítače pro další použití (například pro tvorbu aplikační mapy).

Neméně zajímavým systémem je RSM AutoCrop, který automaticky nastavuje pracovní rychlost sklízecí mlátičky tak, aby odpovídala aktuálnímu výnosu, úrovni ztrát, zatížení motoru apod. Výsledkem je konzistentní proces sklizně bez ohledu na kolísání výnosu na poli. Systém rovněž odstraňuje potřebu obsluhy nastavovat mlátičku (například čisticí systém) při každé změně podmínek na poli. Při kombinaci s RSM Agrotronic Pilot 1.0 nebo RSM Agrotronic Pilot 2.0 systém automaticky navádí stroj i upravuje jeho rychlost.

RFID tagy pro rozeznávání strojů

Jakmile je plodina sklizena, nastupuje systém RSM Transport ID určený pro identifikaci odvozních souprav a sledování vykládky zrna ze zásobníku mlátičky Rostselmash. Odvozní souprava je vybavena RFID tagem (s čipem pro bezkontaktní identifikaci), který mlátička dokáže rozeznat na vzdálenost 20 až 25 metrů. Pokud souprava tag nemá, není možné provést vykládku zrna. Podobným systémem je RSM Smart Tag, který také využívá RFID tag. Tímto jsou však pro změnu osazeny sklízecí adaptéry. Po připojení adaptéru ke sklízecímu stroji má obsluha přehled o jeho poloze a stavu.

Oficiálním dovozcem strojů Rostselmash do České a Slovenské republiky je firma KomAgrartechnik. Kontakty na společnost jsou uvedeny na konci článku.