Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

První sezóna na ruské mlátičce Rostselmash. Kombajnér se podělil o získané zkušenosti

Zveřejněno: 15. 11. 2020

Hektary sklízel na Slovensku a do Česka se přijel podělit o zkušenosti získané v době, kdy obsluhoval sklízecí mlátičku Rostselmash RSM 161 vyznačující se šetrnou sklizní jakékoli plodiny. Hovořil o výhodách mláticího systému TETRA Procesor, sklízecího adaptéru, a zmínil se též o způsobu ovládání, údržbě a servisu.

Sklízecí mlátička je vybavena mláticím systémem TETRA Procesor

U obce Čečelice na Mělnicku se uskutečnilo představení sklízecích mlátiček Rostselmash, které v okresech Mladá Boleslav, Kladno, Liberec a Děčín prodává a servisuje společnost N&N Košátky, partner firmy KomAgrartechnik CZ s.r.o., která tyto ruské stroje dováží do České a Slovenské republiky.

Kromě sklízecí mlátičky VECTOR se zájemcům představil i nejvýkonnější nabízený vytřásadlový model RSM 161, na kterém měl možnost Richard Bystriansky odpracovat letošní sklizňovou sezónu na Slovensku v rámci služeb v různých zemědělských podnicích. „V jednoduchosti je krása. Je to jednoduchá mlátička, která má jednoduché ovládání, řemenice, mazání, komfortní kabinu a je šetrná ke sklízené plodině,“ nešetřil úvodem chválou Bystriansky, který s mlátičkou do Čečelic dorazil ze Slovenska, kde před pár dny sklízel žito. Zmínil, že bez problémů sklízel 40 ha denně v požadované kvalitě a při minimálních ztrátách. Za to podle něj může vysoká průchodnost mlátičky, které napomáhá široký šikmý dopravník, sklízecí adaptér s pracovním záběrem devět metrů a další vhodně dimenzované komponenty.

Mlátička speciálně zkonstruovaná pro devítimetrový sklízecí adaptér

„Sklízecí adaptér s pracovním záběrem devět metrů je velkou výhodou. Není dlouhý, protože čím větší adaptér, tím zpravidla mlátička jede pomaleji. Právě RSM 161 byla speciálně vyrobena pro adaptér s tímto pracovním záběrem, takže zvládne sklízet i hustý, případně mírně vlhčí porost. Ačkoliv jsem sklízel hustý porost a motor byl zatížen na pouhých 90 %, mlátička dokázala porost zpracovávat. Mlátičky jiných značek v tomto případě musí pracovat na vyšší výkon,“ uvedla příklad z praxe obsluha. Šestiválcový motor Cummins má výkon 360 koní a zdvihový objem devět litrů. Aby se mohl v Evropě prodávat, plní emisní normu Stage IV. Leč aby bylo možné vyhovět požadavkům přísnější emisní normy Stage V, přijde brzy na trh nový motor. Obsluha ocenila i velkou palivovou nádrž, jejíž objem přes 1000 litrů pokryl provoz dvou celých sklizňových dní a rezerva navíc vystačila i na přejezd do jiného střediska.

Sklízecí mlátička RSM 161 byla speciálně vyrobena pro adaptér s pracovním záběrem devět metrů
Sklízecí mlátička RSM 161 byla speciálně vyrobena pro adaptér s pracovním záběrem devět metrů

Adaptér je podle slov obsluhy velmi dobře zkonstruován. Při sklizni hmota putuje do šikmého dopravníku nejprve z jedné části adaptéru a posléze z druhé, tedy střídavě, nikoliv naráz. Zřídkakdy tak dochází k zahlcení mlátičky například při rychlé sklizni řepky. I když by se podařil zahltit šnek dopravující hmotu do šikmého dopravníku, adaptér má reverzní chod přes hydromotor, takže je možné bez opuštění kabiny aktivovat zpětný chod. Adaptér je schopen kopírovat povrch sklízeného pole, což je (slovy obsluhy) velká výhoda, neboť si adaptér automaticky nastavuje výšku sečení podle toho, jak reagují čidla na aktuální podmínky na poli.

Přednastavené hodnoty fungují v praxi dobře

Ze šikmého dopravníku s urychlovacím bubnem putuje hmota do tří bubnů, které zvládnou zpracovat jak hustý, tak i mírně vlhký porost jakékoli plodiny. Jde o systém Tetra Procesor složený z hlavního bubnu a domlaceče. Mezi nimi je umístěn podavač. Bubny mají úctyhodný průměr, což zajišťuje efektivní výmlat a minimální poškození zrna a slámy. Flexibilně nastavitelný koš, větší mláticí mezera, jež lze elektrohydraulicky nastavovat, minimalizují poškození zrna. Mezera je stále stejná po celé ploše koše, nikoliv jen při vstupu a výstupu. Separace se provádí na šestici pětistupňových vytřásadel. „Pokud chce obsluha provádět kvalitní práci při co nejnižších ztrátách, musí vhodně nastavit parametry mláticího ústrojí. Každá mlátička požaduje od obsluhy nastavení sít, ventilátoru, mláticího bubnu, otáček, aby dokázala sklízet plynule,“ uvedl Bystriansky s tím, že u RSM 161 je možné řadu nastavení (síta apod.), provádět jak pohodlně elektronicky z kabiny, tak manuálně. RSM 161 se dokáže během okamžiku automaticky přizpůsobit sklízené plodině, neboť disponuje předvolenými hodnotami, které jsou už v počítači kalibrované. „Když zvolíme například pšenici, počítač nastaví otáčky, koš a další parametry. Předvolené hodnoty může obsluha také upravovat v závislosti na porostu,“ uvedl Bystriansky a dodal, že při sklizni žita přednastavené hodnoty upravoval jen velmi málo, protože mlátička porost sklízela bez problémů.

Přehledné ovládání cílí i na ty, co si s elektronikou nerozumí

Mlátička se podle obsluhy vyznačuje jednoduchým ovládáním. Na loketní opěrce je umístěn joystick. Volba parametrů se provádí přes barevný dotykový terminál, který zároveň informuje o všech provozních i pracovních údajích. Vybrané parametry lze nastavovat i přes tlačítka na loketní opěrce. U pravého bočního okna je umístěna řadicí páka manuální převodovky pro volbu jednoho ze tří rychlostních stupňů, přičemž první dva jsou určené pro práci na poli a třetí pro jízdu po silnici.

RSM 161 se dokáže během okamžiku automaticky přizpůsobit sklízené plodině, neboť disponuje předvolenými hodnotami, které jsou už v počítači kalibrované
RSM 161 se dokáže během okamžiku automaticky přizpůsobit sklízené plodině, neboť disponuje předvolenými hodnotami, které jsou už v počítači kalibrované

Dotykový terminál je přehledný a obsahuje srozumitelné symboly. Ovládání terminálu může být jak v češtině, tak v některém z desítky dalších cizích jazyků. Terminál zobrazuje provozní údaje, které ocení obsluha při jízdě po silnici – rychlost, spotřeba, teplota provozních kapalin, otáčky motoru, stav paliva, AdBlue či zatížení motoru. Počítač si pamatuje, jakou plodinu naposled sklízel, což dává vědět zobrazením symbolu na terminálu. Další část terminálu obsahuje například pracovní mód, na který lze přepnout jen jedním kliknutím. Tento mód už zobrazuje více parametrů, jako je tlak lišty na půdu, výška řezu a další. Pokud obsluha chce, může si joystick nastavit tak, aby na něm přes dvě tlačítka volila, zda chce vyšší nebo nižší strniště. I když má adaptér pracovní záběr devět metrů, na terminálu lze navolit třeba šest metrů. Počítač si vše překalkuluje tak, aby proběhl správný výpočet sklizených hektarů v případě, že adaptér nesklízí na plný pracovní záběr. Nastavovat lze dále přiháněč, otáčky bubnu, ventilátor, koš, separátor, otáčky na rozhazování plevelů, síta apod. Terminál také informuje o stavu motohodin, chybových hláškách či servisních úkonech. Co obsluha nejvíce oceňuje, je komfort. Kabina je samostatně odpružena, takže se při jízdě po nerovnostech tolik netřese. Odpružené je i sedadlo obsluhy.

Mlátička se podle obsluhy vyznačuje jednoduchým ovládáním
Mlátička se podle obsluhy vyznačuje jednoduchým ovládáním

Ani z hlediska údržby a péče není mlátička RSM 161 nikterak náročným strojem, vyžaduje minimální údržbu a řadu servisních úkonů je obsluha schopna provést svépomocí. Jednoduché řemenice a axiální ložiska jsou dobře přístupná, všechno zakrývají kryty, které se nemusí složitě demontovat. „S nastartovaným motorem celou mlátičku spolu s adaptérem díky kompresoru ve standardní výbavě vyfoukám za 15 až 20 minut. RSM 161 je vyrobena z masivního železa. Každý stroj lze zničit, ale Rostselmash vydrží více. Hodně řemenic je z hliníku nebo litiny – pro lepší chlazení a odvádění tepla od ložisek. Ložiska se tudíž tolik neničí jako u jiných mlátiček. Konstruktéři to opravdu promysleli. Při rozebírání se dostanu ke každé řemenici a nemusím kvůli jedné z nich demontovat dalších šest,“ uvedl k jednoduché údržbě a snadnému přístupu Bystriansky. Zásobník na zrno pojme skoro 11 000 litrů a vyprázdní se za méně než dvě minuty. Zajímavostí je, že zásobník je tzv. vibrační – dokáže setřást zrno, což se hodí třeba při sklizni vlhkého zrna nebo jemných zrn trav.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.