Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Čína uvádí na trh první vodíkový 5G traktor, má podpořit rozvoj inteligentního zemědělství

Zveřejněno: 24. 6. 2020

Čínské inovační centrum pro zemědělské stroje a zařízení představilo v centru Luoyang v Číně (v centrální provincii Henan) první inteligentní 5G traktor poháněný vodíkem. V budoucnu má traktor jezdit autonomně.

První inteligentní 5G traktor poháněný vodíkem

První čínský inteligentní 5G traktor poháněný vodíkem dostal označení ET504-H. Traktor se vyznačuje futuristickým vzhledem, využívá technologii mobilní komunikace 5G (od China Mobile), má samonaváděcí režim a lze jej dálkově ovládat.

Traktor vychází z modelu „Super Tractor I“, který byl představen v roce 2018. Traktor je schopen vodík doplnit během tří až pěti minut. Slouží k tomu speciální čerpací stanice. Traktor pak vydrží pracovat čtyři hodiny. „Palivové články nevyužívají k výrobě energie spalování, ale převádějí energii ukrytou v atomech vodíku přímo na elektrickou energii. K tomu je využíván kyslík, který s vodíkem elektrochemicky reaguje za vzniku elektrické energie a vody,“ uvádí server mmspektrum.com. Palivový článek pracuje, když traktor není příliš zatížen, lithiová baterie zase poskytuje více energie při velkém zatížení. Samotný traktor má maximální provozní rychlost 30 km/h. Díky tomu, že v traktoru nemusí být žádná obsluha, vydrží pracovat 24 hodin denně.

Díky technologii 5G je ET504-H schopen sledovat stav provozu a okolní pracovní prostředí v reálném čase, což účinně zlepší spolehlivost provozu.

„Je velmi důležité, aby nová generace ekologických a inteligentních zemědělských strojů pomohla podpořit rozvoj inteligentního zemědělství", řekl Zhao Chunjiang z čínského inovačního centra pro zemědělské stroje a zařízení.

5G (neboli pátá generace bezdrátových systémů) je připravovaný telekomunikační standard nové mobilní sítě, který technicky překonává stávající řešení 4G (LTE Advanced). Hlavním přínosem nové technologie je významné, přibližně desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti a podstatné snížení doby odezvy oproti standardu 4G, což má umožnit provoz nejmodernějších komunikačních technologií. Spuštění komerčního provozu 5G sítí ve světě nastalo roku 2019 v Jižní Koreji.

Dálkově ovládaný traktor přes síť 5G nedávno představil i finský mobilní operátor Elisa. Tato společnost neustále vyvíjí služby 5G, které přinášejí nové možnosti různým sektorům, domácnostem či společnostem.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.