Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Claas ukázal kabinu budoucnosti. Bude v ní možné relaxovat a provádět kancelářskou práci

Zveřejněno: 18. 1. 2024

Kabina Claas 4.0 a Cab10Future: okno do budoucího prostředí obsluhy sklízecích strojů a traktorů Claas.

Claas na veletrhu Agritechnica 2023 ukázal kabinu budoucnosti.

Obsluha strojů je již nyní podporována řadou automatických asistenčních systémů, které jsou navrženy tak, aby maximalizovaly potenciál složitých sklízecích strojů. Míra automatizace se v příštích několika letech ještě zvýší. V důsledku toho nastanou období, kdy budou mít obsluhy tak málo práce – i z hlediska dohledu – že se budou cítit málo vytížení a rychle se unaví. Kabiny sklízecích strojů tak musí v budoucnu umožnit obsluze vykonávat kromě činností souvisejících konkrétně se strojem i další činnosti.

Výzkumný projekt "Kabina Claas 4.0 – OnField" využívá nejnovější technologie, jako je řízení joystickem, detekce kondice obsluhy a sledování očí, aby ukázal, jak by mohlo vypadat pracoviště budoucnosti. Tento koncept zahrnuje inovativní vybavení kabiny s připojením k internetu a různými rozhraními člověk-stroj, jako jsou kamery, head-up displeje, monitory, klávesnice a mnoho dalšího. Prostřednictvím tohoto vybavení je možné nepřetržitě sledovat úroveň zaměstnání obsluhy a navázat tak obousměrnou komunikaci. Pokud je obsluha nedostatečně vytížená, systém jí navrhne alternativní úkoly a činnosti, které by mohla vykonávat.

Interiér kabiny budoucnosti Claas 4.0.
Interiér kabiny budoucnosti Claas 4.0.

Základním prvkem je virtuální asistent podporovaný zařízením pro sledování očí. Při zjištění příznaků únavy osloví obsluhu a doporučí jí vhodné kroky. Stisknutím tlačítka může obsluha nastavit sedadlo do tří poloh. V "pracovním režimu" sedadlo směřuje dopředu, ale v "relaxačním režimu" jej lze otočit doleva. V této poloze může obsluha provádět lehké gymnastické cviky. Případně může na head-up displeji najít informace o relaxaci a odbourávání stresu, sledovat výukové programy nebo se věnovat osobní práci.

V "kancelářském režimu" je sedadlo otočeno doprava, takže obsluha může sledovat head-up displej na pravém okně. V této poloze lze mezi loketní opěrky umístit přenosný tablet s klávesnicí a trackpadem a provádět kancelářskou práci, jako vyřizování e-mailů, vyhledávání informací na internetu nebo plánování, dokumentace a kontrola práce v systému řízení farmy. V současné době musí manažeři farem trávit další čas v kanceláři těmito úkoly, což omezuje jejich volný čas.

V nové kabině budoucnosti Claas 4.0 se spíše počítá s dozorem nad strojem, než nad samotnou obsluhou.
V nové kabině budoucnosti Claas 4.0 se spíše počítá s dozorem nad strojem, než nad samotnou obsluhou.

Aby nové funkce kabiny budoucnosti Claas Cab 4.0 fungovaly na poli efektivně, musí být sklízecí stroj vybaven automatickým sledováním čelní plochy. Obsluha je včas upozorněna na jakoukoli překážku zjištěnou systémem monitorování přední plochy, takže se může vrátit do pracovního režimu a dohlížet na řízení stroje.

Claas také na veletrhu představil kabinu CAB10Future: pohodlnější pracovní prostor se sedadlem otočným až o 60° v obou směrech pro práci zblízka, inteligentní osvětlení pro uvolněnější pracovní prostředí, velké obrazovky v přední ohniskové oblasti pro plnou digitalizaci a udržitelná konstrukce se snadno vyměnitelnými moduly náchylnými k opotřebení a použitím recyklovaných materiálů. "Průhledné A-sloupky" s kamerami a displeji odrážejícími okolní prostředí a absence sloupku řízení (autonomní provoz) vytvářejí pro obsluhu působivý prostorový zážitek.