Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Claas získává jedno ocenění za druhým. Za nový Claas Xerion, projekt 3A a CEMOS pro traktory

Zveřejněno: 5. 1. 2024

Mezinárodní zemědělský veletrh Agritechnica 2023 byl pro firmu Claas velmi úspěšný, co se týče počtu získaných medailí. Své novinky Claas prezentoval na své doposud největší expozici.

Ocenění Farm Machine 2024 nové řadě traktorů Claas Xerion 12.

Mezinárodní odborná porota udělila na veletrhu Agritechnica ocenění Farm Machine 2024 jak nové řadě traktorů Claas Xerion 12, tak skupině 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY. Jen o několik dní dříve byl traktor Claas Xerion 12.650 Terra Trac vyhlášen Traktorem roku 2024.

Nová řada traktorů Claas Xerion 12 získala ocenění "Farm Machine 2024" v kategorii velkých traktorů. „Jsme ohromeni, že po 25 letech působení Xerionu na trhu získala vize Helmuta Claase také toto prestižní ocenění,“ vysvětluje Dr. Martin von Hoyningen-Huene, technický ředitel skupiny Claas. „Toto ocenění a titul Traktor roku 2024 patří celému produktovému týmu kolem vývoje, marketingu a prodeje. Po mnoha mimořádně pozitivních ohlasech zákazníků při uvedení traktoru na trh obě ocenění potvrzují jeho inovaci a jsou dalším důkazem o jeho četných technických a ekonomických výhodách.“

Skupina 3A zvítězila v kategorii "Chytré zemědělství a robotika"

Firma Claas společně se svými partnery AgXeed a Amazone získala také ocenění za projekt 3A. V kategorii "Smart Farming & Robotics" zvítězilo první světové konsorcium zabývající se automatizací a autonomizací nad dvěma konkurenčními návrhy a získalo tak na veletrhu Agritechnica 2023 po stříbrné ceně za inovaci již druhé ocenění. „Pokročilá automatizace procesů a autonomie jsou jedním z budoucích megatrendů v globálním zemědělství,“ uvedli zakládající partneři 3A. „Díky 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY jako otevřené síti se mají na postupující automatizaci v polním hospodářství podílet i menší společnosti s menšími vývojovými zdroji. Zemědělci budou mít v budoucnu přístup k široké škále řešení od různých výrobců a budou si moci vybrat optimální technologii pro svůj provoz a potřeby. Především se však technologie a řešení budou rychleji vyvíjet v rámci trhu díky spojování dovedností, čímž se urychlí standardizace.“

Otevřený přístup 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY nezávislý na výrobci vyvolává široký zájem mezi národními i mezinárodními výrobci zemědělské techniky. Se společností Müthing se k síti 3A připojil již čtvrtý partner. Další společnosti již projevily zájem o vstup a zahájily první jednání se zakládajícími partnery.

Oceněný nový CEMOS pro traktory

Stříbrnou medaili veletrhu Agritechnica 2023 získala firma Claas opět za systém CEMOS pro traktory – tentokrát za jeho novou generaci. Jde o klíčové rozhraní mezi traktorem a připojeným strojem. Poprvé je integrován hydraulický horní třetí bod závěsu nářadí do systému řízení závěsu prostřednictvím hydraulického ventilu. Spolu se senzory na straně nářadí a sběrnicí ISOBUS to umožňuje přesné řízení pluhů či rozmetadel hnojiv. Řídicí systém může například přenášet váhu z neseného kultivátoru na zadní nápravu traktoru nebo optimalizovat způsob rozmetání tím, že zajistí, aby bylo vždy ve vodorovné poloze s půdou. Kvalita práce se zlepšuje ve všech scénářích aplikace a zároveň se při zpracování půdy snižuje spotřeba paliva o 5 až 14 %. Inovativní systém řízení závěsu ve střednědobém horizontu rozšíří rozsah funkcí systému CEMOS pro traktory Claas.