Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Co vše víme o prototypu autonomního traktoru Claas Xerion 12.590 Terra Trac?

Zveřejněno: 2. 1. 2024

Claas na veletrhu Agritechnica 2023 v Hannoveru prezentoval nejen novinky, které se brzy dostanou na trh, ale i koncepty. Těm byl vyhrazen prostor s názvem Innovation Lab. Prezentovaly se tam vysoce automatizovaná a autonomní udržitelná zařízení budoucnosti. Mezi vystavenými exponáty byl autonomní Claas Xerion 12.590 Terra Trac.

Prototyp autonomního traktoru Claas Xerion 12.590 Terra Trac.

Návštěvníci na rekordně velké výstavní ploše firmy Claas měli možnost poprvé komplexně nahlédnout do zákulisí vývojových projektů v oblasti kabiny/HMI, autonomie a alternativních pohonů. Některé z vystavených studií a projektů budou v krátkodobém až střednědobém horizontu připraveny k sériové výrobě a již získaly stříbrné ocenění Agritechnica Innovation Award. Jiné jsou zaměřeny na dlouhodobější perspektivu.

Jedním z exponátů byl traktor Claas Xerion 12.590 Terra Trac vybavený příslušnými senzory, jako je LIDAR a kamerový systém, a dalšími technologiemi pro plánování jízdy a sledování procesů. Další vozidla již procházejí výzkumem a testováním komponent v terénu. Vysoká úroveň automatizace a autonomie jsou klíčová celosvětově relevantní témata pro četné zemědělské aplikace. Claas vyvíjí technologie pro autonomní obdělávání polí samostatně i v rámci partnerství, jako je 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY. Praktické polní práce typu obdělávání půdy velkými traktory, jsou jen jedním ze scénářů prioritních aplikací.

Autonomní traktor Claas Xerion 12.590 Terra Trac může pracovat v různých režimech.
Autonomní traktor Claas Xerion 12.590 Terra Trac může pracovat v různých režimech.

Prezentovaný Claas Xerion 12.590 Terra Trac s Autonomy connect je technicky nastaven na vysokou automatizaci (Autonomy connect Co-Pilot) a autonomii (Autonomy connect Auto-Pilot). Co-Pilot poskytuje nejvyšší úroveň automatizace procesů, včetně plánování s Autonomy connect, které lze plně integrovat do platformy Claas connect. V systému Co-Pilot plní obsluha převážně kontrolní roli, zatímco předem naplánované funkce a nastavení traktoru a nářadí jsou prováděny plně automaticky kombinací traktoru a nářadí. Stejně jako dříve může obsluha zasahovat přímo do procesu a dále jej optimalizovat z kabiny. S funkcí Auto-Pilot pracuje traktor zcela autonomně bez přítomnosti člověka v kabině. Úkoly jsou plánovány přesně jako u Co-Pilota, ale traktor je kromě LIDARu vybaven i rozšířenou technologií rozpoznávání prostředí, včetně speciálních kamerových systémů, další bezpečnostní technologií a automatickým brzděním. Po uvedení na trh lze plánovací nástroj Autonomy connect plně integrovat do internetového portálu Claas connect, takže se dá snadno používat v každodenním provozu bez nutnosti dalšího portálu.

Prototyp autonomního traktoru Claas Xerion 12.590 Terra Trac na veletrhu Agritechnica 2023.
Prototyp autonomního traktoru Claas Xerion 12.590 Terra Trac na veletrhu Agritechnica 2023.

Prezentován byl také radličkový kypřič Amazone Cenius vybavený technologií Amazone AutoTill pro vysoce automatizovanou a autonomní práci. Tato technologie monitoruje pracovní polohu, pracovní hloubku a rychlost válců a také detekuje ztrátu radliček a ucpání v oblasti radliček. Údaje zaznamenané kypřičem jsou porovnávány s údaji z traktoru, což umožňuje snížit pracovní rychlost při zjištění ucpání nebo zvednout kypřič při příliš vysokém prokluzu válců.