Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Dieci Mini Agri 20.4 Smart: Nejmenší teleskopický manipulátor od Dieci

Zveřejněno: 11. 10. 2022

Nový teleskopický manipulátor Dieci Mini Agri 20.4 Smart je určený především pro farmáře operující v omezeném prostoru či objektech, kam se větší stroje nedostanou – v českém zemědělství je takových staveb stále velké množství.

Dieci kromě vysoce výkonných manipulátorů nabízí také malé teleskopické manipulátory, které tvoří přechod mezi standardními teleskopickými manipulátory a malými nakladači.

Teleskopické manipulátory jsou dnes součástí mnoha statků a zemědělských provozů. Díky své kompaktní konstrukci, manévrovatelnosti a výkonnosti nenahrazují pouze zastaralé zemědělské traktory s čelním nakladačem. Teleskopické nakladače představují pro malé, střední i velké podniky nejefektivnější řešení pro téměř veškerou vnitropodnikovou překládku a dopravu.

Italská firma Dieci má ve svém produktovém portfoliu teleskopické manipulátory určené do zemědělství i stavebnictví. Teleskopické manipulátory Dieci mají na českém i světovém trhu nepřeberné množství uplatnění. Mohou zastat funkci manipulátorů s vysokým dosahem, jeřábů nebo pracovních plošin, tahačů přívěsů a návěsů atd. Oblibu si získávají svojí univerzálností, ať už dobrými průjezdovými vlastnostmi v terénu, možností rychlé výměny adaptéru nebo dosahem teleskopického ramene.

Dieci kromě vysoce výkonných manipulátorů nabízí také malé teleskopické manipulátory, které tvoří přechod mezi standardními teleskopickými manipulátory a malými nakladači. Z prvně uvedené skupiny strojů přejímají teleskopické rameno, z druhé skupiny pak menší rozměry, a tudíž i značnou obratnost. Tyto stroje se proto hodí do živočišných provozů, kde je méně prostoru. Dieci v tomto segmentu také klade důraz na jednoduchost provedení, spolehlivost a snadnou údržbu. Z těchto manipulátorů je vynikající výhled zejména vzad, ale i vpřed díky tomu, že celý stroj je relativně malý.

Dieci Mini Agri 20.4 Smart pro farmáře operující v omezeném prostoru

Až do nedávna byl nejmenším strojem z produkce Dieci model Dieci Mini Agri 26.6. Označení vypovídá o jeho velikosti a oboru nasazení. Čísla značí schopnost manipulátoru uzvednout 2,6 tuny do výšky 6 metrů. Prvenství mu dlouho nezůstalo a brány výrobního závodu nyní opouští nejmenší model s označením Dieci Mini Agri 20.4 Smart. Tento model projede ještě těsnějšími prostory a disponuje technologiemi z větších manipulátorů Dieci.

Dieci Mini Agri 20.4 Smart uzvedne 2 tuny do výšky 4,35 metrů.
Dieci Mini Agri 20.4 Smart uzvedne 2 tuny do výšky 4,35 metrů.

Nejmenší model Dieci Mini Agri 20.4 Smart uzvedne 2 tuny do výšky 4,35 metrů. Masivní rám vyrobený svařováním pomocí automatizovaných robotů zaručuje absolutní tuhost a bezpečnost i v těch nejnáročnějších podmínkách. Stroj je osazen tříválcovým motorem Kubota o výkonu 50 koní, který splňuje emisní normu Stage V za pomocí katalyzátoru výfukových plynů a filtru pevných částic. Díky tomu, že je motor umístěn vpravo mezi nápravami, nachází se čep uložení ramene výložníku více v zadní části stroje – to dovoluje vyšší zatížení stroje. Jednorychlostní hydrostatická převodovka zaručuje trakci a rychlost za všech podmínek bez nutnosti řazení. Pojezdová rychlost manipulátoru činí až 38 km/h. I tak malý manipulátor je vybaven Inching pedálem pro plazivou rychlost, díky čemuž je schopen využít maximální výkon motoru pro pracovní hydrauliku a vyvinout plnou zdvihací sílu. Není zapotřebí žádné intenzívní brzdění.

Stroj Dieci Mini Agri 20.4 Smart je osazen tříválcovým motorem Kubota o výkonu 50 koní, který splňuje emisní normu Stage V za pomocí katalyzátoru výfukových plynů a filtru pevných částic.
Stroj Dieci Mini Agri 20.4 Smart je osazen tříválcovým motorem Kubota o výkonu 50 koní, který splňuje emisní normu Stage V za pomocí katalyzátoru výfukových plynů a filtru pevných částic.

Dieci Mini Agri 20.4 Smart je určený především pro farmáře operující v omezeném prostoru či objektech, kam se větší stroje nedostanou – v českém zemědělství je takových staveb stále velké množství. Výška manipulátoru činí pouze 1,9 metrů, šířka 1,5 metrů a délka 3,5 metrů. Stroj tudíž projede dvoumetrovými vraty. Stejně jako větší manipulátory Dieci i tento model disponuje třemi režimy řízení – řízení pouze přední nápravy, obou náprav nebo tzv. krabí chod, kdy stroj jede šikmo – to stroji propůjčuje maximální obratnost vycházející z minimálního poloměru otáčení 3,08 metrů.

Navzdory svým malým rozměrům má stroj Dieci Mini Agri 20.4 Smart velkou komfortní kabinu s dobrým výhledem ven. Kabina je odhlučněna a uvnitř nalezneme nastavitelný volant, klimatizaci a sedadlo s mechanickým nebo vzduchovým odpružením. Proporcionální joystick však není připevněn k sedadlu. Kromě toho byla kompletně inovována přístrojová deska, aby bylo ovládání intuitivnější. Palubní počítač přehledně a v reálném čase zobrazuje všechny informace potřebné k obsluze. Velké okno nyní poskytuje 360° výhled ven a nové boční dveře zlepšují výhled do stran.

I Dieci Mini Agri 20.4 Smart využívá patentovaná řešení firmy Dieci. Nejznámějším patentem je hydraulický paralelogram v hlavní pístnici zdvihu, který eliminuje příčné tahy v hlavním rameni. Cílem je snížit počet mazacích míst a mechanické namáhání. Hydraulický paralelogram při zvedání neustále udržuje nářadí (paletizační vidle, lopatu) v rovnoběžné poloze s podložkou. Zvedací válec výložníku má důmyslný systém tlumení rázů. Odpružení se ovládá automaticky podle rychlosti a výšky. Ovládání ramene se provádí přes komfortní joystick.

Kabina stroje Dieci Mini Agri 20.4 Smart je odhlučněna a uvnitř nalezneme nastavitelný volant, klimatizaci a sedadlo s mechanickým nebo vzduchovým odpružením.
Kabina stroje Dieci Mini Agri 20.4 Smart je odhlučněna a uvnitř nalezneme nastavitelný volant, klimatizaci a sedadlo s mechanickým nebo vzduchovým odpružením.

Adaptéry a jejich rychlá výměna dělá teleskopický manipulátor Dieci Mini Agri 20.4 Smart všestranným strojem. Typů adaptérů, které Dieci nabízí je nespočet. Vysoce účinné hydraulické čerpadlo o výkonu 60 l/min poskytuje rychlé manévrování a výrazné zkrácení pracovní doby.

Dalším patentovaným řešením je nastavitelné protizávaží v zadní části stroje Dieci Mini Agri 20.4 Smart pro možnost pohodlného a jednoduchého nastavení polohy těžiště s ohledem na manipulaci s různě těžkým břemenem.

Navzdory kompaktním rozměrům je údržba stroje Dieci Mini Agri 20.4 Smart pohodlná. Nová konstrukce kapoty motoru umožňuje přístup k hydraulickým a mechanickým součástem stroje. Chladič lze pro snadnější přístup otočit o 90°.