Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Den s Dieci odhalil manipulátory do moderních provozů i starých chlévů. Zazněla také informace o chystané novince

Zveřejněno: 15. 10. 2020

Návštěvníci Dne s Dieci si prohlédli nabídku italského výrobce manipulátorů Dieci, které se hodí jak do zemědělství, tak stavebnictví. Kromě manipulační techniky byl prezentován i samonakládací mobilní míchač betonových směsí, který si na akci rovnou převzal nový majitel.

V popředí samonakládací mobilní míchač betonových směsí a v pozadí teleskopické manipulátory Dieci

Akce s názvem Den s Dieci se uskutečnila v závěru srpna v areálu společnosti Manatech v Jiřicích u Humpolce, která na český trh dováží italské teleskopické manipulátory značky Dieci. V zázemí společnosti si mohli návštěvníci dopřát odpočinku a dobrého jídla, zatímco ve venkovních prostorech si prohlédnout manipulátory Dieci určené do zemědělství a stavebnictví. Mezi nejnovějšími modely různých velikostí nechyběl ani model předešlé generace, takže návštěvníci mohli ocenit pokrok ve vývoji manipulátorů. Stroje návštěvníkům představil produktový manažer Zbyněk Kučera.

Ještě menší model před branami

Manipulátory byly vystaveny v jedné řadě, hned zkraje byl přitom umístěn nejmenší stroj z produkce Dieci, model Mini Agri 26.6. Označení vypovídá o jeho velikosti a oboru nasazení. Čísla značí schopnost manipulátoru uzvednout 2,6 tuny do výšky 6 metrů. Podle Zbyňka Kučery však tento model tím nejmenším dlouho nezůstane: už brzy opustí brány výrobního závodu ještě menší model s označením Mini Agri 20.4 Smart. „Projede ještě těsnějšími prostory a bude disponovat technologiemi z větších manipulátorů Dieci. Bude však osazen slabším motorem a uzvedne dvě tuny do čtyř metrů,“ prozradil Kučera. Ale vraťme se k nejmenšímu vystavenému modelu. Osazen je motorem Kubota o výkonu 75 koní a využívá jednorychlostní hydrostatickou převodovku. Jde o stroj určený především pro farmáře operující v omezeném prostoru či objektech, kam se větší stroje nedostanou – v českém zemědělství je takových staveb stále velké množství. Výška manipulátoru činí pouze 195 centimetrů a šířka 185 centimetrů, a stroj tudíž projede dvoumetrovými vraty. Stejně jako větší manipulátory Dieci i tento model disponuje třemi režimy řízení – řízení pouze přední nápravy, obou náprav nebo tzv. krabí chod, kdy stroj jede šikmo – to stroji propůjčuje maximální obratnost vycházející z minimálního poloměru otáčení. Navzdory svým malým rozměrům má stroj velkou komfortní kabinu s dobrým výhledem ven.

Mini Agri 26.6. - Označení vypovídá o jeho velikosti a oboru nasazení. Čísla značí schopnost manipulátoru uzvednout 2,6 tuny do výšky 6 metrů
Mini Agri 26.6. - Označení vypovídá o jeho velikosti a oboru nasazení. Čísla značí schopnost manipulátoru uzvednout 2,6 tuny do výšky 6 metrů

Manipulátory „s podpisem“ věhlasného Italdesignu Giugiaro

Další dva vystavené manipulátory prezentovaly řadu větších zemědělských modelů. Jednalo se konkrétně o dva kusy Agri Max 60.9 VS EVO 2 – jeden ze současné a druhý z předešlé generace. „Všechny manipulátory Dieci v loňském roce prošly modernizací, která byla částečně vynucena novou emisní normou. Tu Dieci využil také k inovování modelových řad po vzhledové stránce,“ uvedl Kučera. Nové manipulátory se vyznačují novou kabinou s označením GD, což je zkratka pro Giugiaro Design, italské studio založené Giorgettem Giugiarem, který v minulosti navrhl fascinující design sportovních vozidel a v posledních letech i design některých traktorů. I když se stará a nová kabina zvenčí velmi podobají, uvnitř jsou naprosto odlišné. Uvnitř nové kabiny je více místa. Faktem rovněž je, že obsahuje nově rozvržené ovládání.

Dva kusy Agri Max 60.9 VS EVO 2 – jeden ze současné a druhý z předešlé generace
Dva kusy Agri Max 60.9 VS EVO 2 – jeden ze současné a druhý z předešlé generace

Modelová řada Agri Max je vlajkovou lodí značky Dieci pro zemědělství. Nejvýkonnější model disponuje motorem o výkonu 153 koní a převodovkou s hydrostatickým variabilním systémem pod označením VS EVO 2, která disponuje jedním naklápěcím čerpadlem a dvěma variabilně přiřazovanými hydromotory – buď stroj upřednostní rychlost, nebo sílu, přičemž volba probíhá zcela automaticky, obsluha ovládá pouze plynový pedál a vše ostatní si stroj řídí sám. K dispozici je tak vždy maximální výkon při plném rozsahu pojezdové rychlosti až 40 km/h. Maximální rychlost lze podle potřeby omezit. Pro optimální přizpůsobení pracovní operaci je systém vybaven čtyřmi pracovními módy. Správnou volbou tak dosáhneme vždy optimálního výkonu a spotřeby, ať už se jedná o manipulaci materiálu, dopravu nebo přejezdy.

Dieci vždy o kus dál

Označení Agri Max 60.9 VS EVO 2 i v tomto případě o mnohém vypovídá. Stroj má až devítimetrový dosah a nosnost šest tun. „Pokud bychom porovnali hodnoty nosnosti a dosahu s obdobným strojem jiného výrobce, je evidentní, že dokážeme dostat těžší břemeno do větší výšky i vzdálenosti před strojem. To je podstatná charakteristika všech manipulátorů Dieci, kterou jsme si mnohokrát ověřili v praxi a je často rozhodující pro výběr zájemcem,“ uvedl Kučera jednu z předností manipulátorů Dieci. Na vystavených manipulátorech byla k vidění další zajímavost, a sice zvýšená konzole, o kterou se opírají silentbloky. Rameno manipulátoru je tak stabilizované, pevné a nepřenáší na čep a hlavní pístnici příliš velký boční tah.

Proběhla také ukázka vlajkové lodi určené do zemědělství – model Agri Plus 42.7 VS EVO 2 se sedmimetrovým dosahem a schopností uzvednout 4,2 tuny (druhý manipulátor zleva)
Proběhla také ukázka vlajkové lodi určené do zemědělství – model Agri Plus 42.7 VS EVO 2 se sedmimetrovým dosahem a schopností uzvednout 4,2 tuny (druhý manipulátor zleva)

Proběhla také ukázka vlajkové lodi určené do zemědělství – model Agri Plus 42.7 VS EVO 2 se sedmimetrovým dosahem a schopností uzvednout 4,2 tuny. Dostupná je také varianta s třídílným teleskopickým výložníkem s dosahem devět metrů. Stroj, byť poměrně menší a patřící do standardní střední třídy, disponuje motorem FPT Industrial o výkonu 153 koní a variabilní převodovkou. Proto je určen pro těžké práce v zemědělství.

Počátkem všeho byla mobilní míchačka. V Česku našla nového majitele

Mezi vystavenými manipulátory zaujal své místo i zástupce z modelové řady Icarus určený do stavebnictví. Konkrétně typ Icarus 40.17 má dosah sedmnáct metrů, má však menšího i většího sourozence s dosahy čtrnáct, respektive osmnáct metrů. Manipulátor Icarus může být vybaven dálkovým ovládáním. To je určeno pro obsluhu výložníku při práci s jeřábovým ramenem nebo pracovní plošinou. Mezi hojně využívané stavební příslušenství patří podle Kučery plošina. Ta byla k vidění na prezentovaném modelu Icarus. Jde o třístranně natáčenou aktivní plošinu. Obsluha tak může přímo z této plošiny ovládat rameno i teleskopický výložník a plošinu natáčet doprava a doleva o 90 stupňů. Je proto snadné se přizpůsobit stavbě, nejčastější využití nalezne plošina při montování průmyslových hal a konstrukcí. Nedávno jsme se takové montáže účastnili.

Mezi vystavenými manipulátory zaujal své místo i zástupce z modelové řady Icarus určený do stavebnictví
Mezi vystavenými manipulátory zaujal své místo i zástupce z modelové řady Icarus určený do stavebnictví

Věděli jste, že mezi prvními vyrobenými stroji Dieci byla mobilní míchačka? „Jestliže mluvíme o padesátileté historii firmy Dieci, tak prvním strojem, který kdy Dieci vyrobil, byl samonakládací míchač. I když dnes 99 % produkce tvoří nakladače, tak tradice výroby mobilních míchačů byla zachována. Všechny typy byly modernizovány a výsledkem je špičkový model F 7000 CCS,“ představil Kučera. Právě tento samonakládací stroj byl k vidění i na Dni s Dieci. Mobilní míchač je vybaven automatickým systémem s počítačem, do kterého lze uložit až 128 receptur betonových směsí. Operátor si jen zvolí jednu z nich, načež systém již plně řídí proces nakládky a míchání. Operátor pak vše odveze na místo určení, vyklopí a počítač vytiskne účtenku, na níž jsou uvedeny veškeré parametry včetně doby, kdy došlo ke zhotovení směsi. Systém je také vybaven paměťovým úložištěm, takže údaje lze stáhnout na USB flash disk a přesunout do počítače v kanceláři.

Věděli jste, že mezi prvními vyrobenými stroji Dieci byla mobilní míchačka?
Věděli jste, že mezi prvními vyrobenými stroji Dieci byla mobilní míchačka?

Vystavený mobilní míchač si na akci slavnostně převzal nový majitel, který vlastní stavební firmu zabývající se stavbou rodinných domů. Pro stroj se rozhodl proto, že optimalizuje výrobu, kde je beton hlavním stavebním materiálem. Zejména z důvodu úspory času a zvýšení operativnosti se rozhodl pro Dieci F 7000 CCS, díky kterému si bude beton vyrábět svépomocí a dle potřeby možností dopravovat na místo určení. „I jiné velké stavební firmy začínají přemýšlet o tom, jak optimalizovat stavební výrobu a jak namíchat betonové směsi přímo na stavbě. Jde-li o větší projekt s deseti až dvaceti domy, vyplatí se přemýšlet o tomto stroji,“ uvedl nový majitel s tím, že se tímto způsobem vyhnou nakupování velkého množství kubíků betonu, dlouhým čekacím lhůtám a velkým prostojům pracovníků.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.