TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Dvě firmy v Prostějově tvrdohlavě vyráběly stejné zemědělské stroje, spojila je až první světová válka

Zveřejněno: 7. 1. 2022

František Wichterle koupil zkrachovaný podnik a svoji firmu rozšířil o další provozy včetně slévárny. Kromě zemědělských strojů firma vyráběla mnoho dalších produktů. Podobně na tom však byla i další prostějovská firma F. a J. Kovářík, kterou vlastnili bratři František a Josef Kovářík, vyráběla od roku 1894 pluhy a nářadí na zpracování půdy, postupně přešla k obdobnému sortimentu, jako firma Wichterle.

Pohled na továrnu WIKOV okolo roku 1918 - v té době zaměstnávala 1500 lidí.

Vznik pozdějšího Agrostroje sahá do roku 1888, kdy koupil obchodník František Wichterle jiný zkrachovaný podnik a svoji firmu rozšířil o další provozy včetně slévárny. Kromě zemědělských strojů firma vyráběla motory, parní kotle, ozubená kola, elektromotory, nástěnné výtahy či zařízení pro provoz jatek. Firma Wichterle, kterou založil František Wichterle, vyráběla již od 80. let 19. století zemědělské stroje a postupně se rozrůstala. Do její činnosti patřily i opravy zemědělských strojů.

Podobně na tom však byla i další prostějovská firma F. a J. Kovářík, kterou vlastnili bratři František a Josef Kovářík, vyráběla od roku 1894 pluhy a nářadí na zpracování půdy, postupně přešla k obdobnému sortimentu, jako firma Wichterle. Ač byly tyto dvě firmy konkurenční, již za první světové války vzájemně spolupracovaly, což vedlo k jejich sloučení těsně po vzniku samostatné Československé republiky. Dne 22. prosince roku 1918 vzniká sloučením dvou prostějovských strojních firem Wichterle a Kovářík společný podnik následně nesoucí hrdé jméno WIKOV.

V Prostějově byli na počátku 20. století dva významní výrobci hospodářských strojů. Tvrdohlavě vyráběli tytéž výrobky ve dvou odlišných továrnách a spojila je až první světová válka.
V Prostějově byli na počátku 20. století dva významní výrobci hospodářských strojů. Tvrdohlavě vyráběli tytéž výrobky ve dvou odlišných továrnách a spojila je až první světová válka.

Wikov nejenže pokračoval ve výrobě tradičních výrobků, ale postupně s rozvojem techniky docházelo k produkci dalších výrobků. Firma se stala největším výrobcem zemědělské techniky v Československu. V roce 1929 začala firma vyrábět zemědělské traktory. Za druhé světové války byla výroba zemědělských strojů a zařízení omezena a firmě byla vnucena výroba pro německé válečné hospodářství.

Loga obou firem - Wikov a Agrostroj Prostějov.
Loga obou firem - Wikov a Agrostroj Prostějov.

Po roce 1946 byla firma znárodněna a stal se z ní státní podnik Agrostroj Prostějov. Do nově vzniklé skupiny Agrostroj následně patřily i další společnosti vyrábějící zemědělské stroje:

Např: Bächer, Astur, Knotek, Slavia, Melichar a mnoho dalších.

Dobová reklama na zemědělské stroje a pohled do výroby.
Dobová reklama na zemědělské stroje a pohled do výroby.

Koncern AGROZET k.p. byl největším koncernovým podnikem v ČSSR. Patřili do něj významní výrobci, např. Zetor Brno, Agrostroj Pelhřimov atd. Prodej strojů do zahraničí zajišťovala po celém světě síť prodejců PZO (podnik zahraničního obchodu) Motokov. Agrostroj Prostějov svého času patřil mezi nejvýznamnější podniky v kraji, vyvážel do řady zemí světa, a ještě v roce 1989 zaměstnával dva a půl tisíce lidí. Po revoluci se však nedokázal přizpůsobit novým podmínkám a celkový útlum zemědělské výroby jeho pád ještě uspíšil. Nedostatek peněz na nákup materiálu způsobil, že přišel i o poslední zákazníky a v roce 1997 skončil v konkurzu.

Zemědělské stroje z pozdější prostějovské produkce.
Zemědělské stroje z pozdější prostějovské produkce.

Na troskách kolosu pak krátce fungovala ještě firma Wikov-Slavia, která se snažila oživit letitou tradici, o necelý rok později však skončila i ona. Posledním pokračovatelem firmy Wichterle a Kovářík je tak dnes společnost Wisconsin Engineering, která vyrábí stroje pro práci na malých polnostech, sadech či vinicích či zahradní sekací traktory a příslušenství.

Mezi legendární prostějovské výrobky patří malotraktor TZ-4K-14. (viz. Fotogalerie).