Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Dvourotorový středový shrnovač Pöttinger TOP 962 C

Aktualizováno: 3. 12. 2016

Dalším novým modelem doplňuje firma řadu středových shrnovačů. TOP 962 C je cenově přijatelnější alternativou k čtyřrotorovým shrnovačům. S pracovním záběrem od 8,9 do 9,6 m a průměry rotorů 4,3 m je stroj určený pro maximální denní i roční výkonnost při nasazení v náročných podmínkách.

Pöttinger

TOP 962 C s aktivně řízeným podvozkem lze agregovat snadno a rychle připojením trubkového třmenu do spodních táhel závěsu traktoru. Pro maximální manévrovatelnost je úhel zatočení až 73°. Pohon rotorů přes Y převodovku s přetěžovací spojkou a volnoběžkou.

Kopírování nerovností je neustále v popředí zájmu firmy Pöttinger. Krmivo s minimálním podílem nečistot má zásadní vliv na užitkovost a zdravotní stav skotu. Kvalitním kopírováním rovněž dosáhneme i prodloužení životnosti vlastního shrnovače. TOP 962 C je vybavený šestikolovým podvozkem rotoru v základní výbavě. V závislosti na množství hmoty je možné nastavit příčný sklon rotorů až 1,5 cm. Stranově přesazené čelní kopírovací kolečko (volitelná výbava) reaguje na nerovnosti před prsty a eliminuje kolize prstů s kameny a nečistotami.

Rotory TOPTECH PLUS s průměrem 4,3 m a počtem 15 ramen již dlouhodobě prokazují svoji kvalitu. Maximální stabilita díky ukotvení ramen prstů na vnější straně stroje. Velký průměr nastavitelné litinové vodící dráhy 420 mm pro klidný chod hrabic a šetrnou manipulaci s pící. Krátké hrabice pro minimalizaci jejich zatížení na krut a na ohyb. Profilované hrabice s maximální roztečí uložení ramen pro dlouhou životnost. V případě poruchy je možné snadno vyměnit kompletní hrabici, nicméně k takovým situacím dochází v naší praxi jen chybou obsluhy. Konstrukci rotorů, která nemá problémy s netěsností i při výměně hrabice ocení každá obsluha shrnovače!

Snadné přestavení pracovní a dopravní polohy

Jednoduché přestavení pro bezproblémovou sklizeň velkého počtu malých pozemků. Rotory jsou po přestavení do svislé polohy hydraulicky snížené o 60 cm. Při demontáži 4 ramen se i přes velký průměr rotorů podařilo našim konstruktérům vyvinout stroj s dopravní výškou pod 4 m. Aktivně řízená náprava pro tvorbu plynulého řádku, manévrovatelnost na úvratích a bezpečný transport (rozchod náprav 2,9 m). Pneumatiky podvozku 340/55-16 (na přání 380/55-17) garantují bezpečný transport i při vysokých rychlostech. Osvětlení, výstražné tabulky a blatníky jsou v základní výbavě stroje.

Komfortní ovládání

Ovládání TOP 962 C je velmi jednoduché. Jeden jednočinný hydraulický přípoj pro zvedání rotorů. Jeden dvoučinný přípoj pro nastavení pracovního záběru. Geometrie skládání rotorů umožňuje jejich dostatečné zvednutí - nedochází k poškození již shrnutého řádku např. při otáčení na úvratích. Omezovací ventil pro nastavení výšky zdvihu rotorů. Ovládání jednotlivých rotorů s elektrohydraulickou předvolbou a hydraulickým zajištěním rotorů v transportní poloze. Na přání samostatné ovládání rotorů. Nastavitelná šířka řádků od 1,3 do 2,0 m. Ukazatele pracovního záběru a výšky prstů jsou rovněž v základní výbavě stroje.

Autor: Pöttinger
Foto: Pöttinger

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.