Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Elektrický teleskopický manipulátor Dieci Mini Agri-e umožňuje snadnou výměnu baterií podle potřeb

Zveřejněno: 22. 1. 2024

Italský výrobce manipulační techniky Dieci na mezinárodním zemědělském veletrhu představil svůj první elektrický teleskopický manipulátor Dieci Mini Agri-e. Jde o elektrifikovanou verzi jednoho z nejoblíbenějších modelů z nabídky Dieci.

Elektrický teleskopický manipulátor Dieci Mini Agri-e umožňuje snadnou výměnu baterií podle potřeb.

Dieci Mini Agri-e patřil mezi hlavní lákadla veletrhu Agritechnica 2023. Jedná se o nový plně elektrický teleskopický manipulátor od společnosti Dieci.

Nový stroj Dieci Mini Agri-e představuje významnou inovaci z hlediska udržitelnosti, ziskovosti a hospodárnosti, která na jedné straně reaguje na rostoucí povědomí o dopadu na životní prostředí a na druhé straně na stále přísnější předpisy, které v současné době brání přístupu spalovacích vozidel do vnitřních prostor, průmyslových závodů a zemědělských činností.

Dieci svým novým plně elektrickým teleskopickým manipulátorem Dieci Mini Agri-e podporuje provozovatele zemědělských podniků v jejich přechodu na nové zdroje energie tím, že rozšiřuje možnosti využití vozidel v souladu s právními normami a zároveň zaručuje vysoký výkon, sílu a rychlost bez kompromisů a omezení.

Firma Dieci také vyvinula systém E-Modular Power Pack (E-MPP), modulární sadu umožňující přizpůsobit stroj Dieci Mini Agri-e specifickým potřebám uživatele.
Firma Dieci také vyvinula systém E-Modular Power Pack (E-MPP), modulární sadu umožňující přizpůsobit stroj Dieci Mini Agri-e specifickým potřebám uživatele.

Mezi hlavní vlastnosti tohoto plně elektrického zemědělského teleskopického manipulátoru Dieci Mini Agri-e patří: maximální nosnost 2 600 kg, výška zdvihu až 6 metrů, tažná síla rovnající se dieselovému protějšku, trakční motor o výkonu 19 kW, hydromotor o výkonu 22 kW, dostupnost až dvou lithiových baterií (LiFePo4), poskytujících maximální výkon až 44 kWh a možnost pracovat celý den na jedno nabití. Maximální rychlost činí 24 km/h. Elektrický manipulátor Dieci Mini Agri-e také nabízí tři jízdní režimy: Standard, Eco a Power.

Elektrický stroj Dieci Mini Agri-e má díky těmto vlastnostem nulové emise, což umožňuje vjezd do vnitřních prostor, sníženou hlučnost, menší nároky na údržbu, bezproblémovou montáž a výměnu baterií, dostupnost tří nabíjecích zásuvek na přístupném a bezpečném místě pro maximální praktičnost a efektivitu.

Firma Dieci také vyvinula systém E-Modular Power Pack (E-MPP), modulární sadu umožňující přizpůsobit stroj Dieci Mini Agri-e specifickým potřebám uživatele. Další významná výhoda pro zákazníky spočívá v přístupu k prvnímu flexibilnímu elektrickému teleskopickému manipulátoru. Ten se dokáže dokonale přizpůsobit všem provozním potřebám zemědělských podniků, logistických firem a mnoha dalších, a to bez kompromisů, pokud jde o výkon a rychlost. Výhody E-Modular Power Pack pro plně elektrické teleskopické manipulátory jsou: kdykoli rozšiřitelný akumulátor (i po uvedení na trh pro optimalizaci nákladů a efektivity), možnost přizpůsobení vlastností vozidla na základě provozních potřeb, snadná a rychlá výměna soupravy, a to i v terénu v případě pronájmu a možnost nabídnout zákazníkům soupravu, která nejlépe vyhovuje jejich specifickým potřebám.

Elektrický stroj Dieci Mini Agri-e má díky těmto vlastnostem nulové emise, což umožňuje vjezd do vnitřních prostor.
Elektrický stroj Dieci Mini Agri-e má díky těmto vlastnostem nulové emise, což umožňuje vjezd do vnitřních prostor.

Tepelný management umožňuje provozovat a nabíjet baterie i v chladu. Elektrický manipulátor Dieci Mini Agri-e je navržen tak, aby mohl být napájen z různých elektrických zdrojů, ať už se jedná o standardní nabíjecí sloupek nebo o zásuvku v domácnosti či v průmyslovém prostředí. Zákazník si tedy může zvolit režim napájení nejlépe vyhovující jeho potřebám. Elektrický stroj Dieci Mini Agri-e je standardně vybaven třemi nabíjecími zásuvkami připojenými k palubnímu systému nabíjení akumulátorů. K dispozici je průmyslová zásuvka (220 V) a (380 – 400 V). Baterie lze dobíjet, i když je zavřená kapota stroje. Manipulátor je rovněž navržen pro připojení k různým typům externích rychlonabíječek.

Za zmínku také stojí systém Hybrid Boost oceněný již v soutěži EIMA Technical Innovation Awards. Je navržen tak, aby chránil životní prostředí a výrazně snižoval plýtvání energií. U systému Hybrid Boost System je konvenční spalovací motor nahrazen systémem složeným z dieselového motoru a hybridního agregátu, přičemž je zachován stejný výkon jako u standardní (spalovací) verze stroje, a to s obrovskými výhodami z hlediska nákladů, spotřeby a doby údržby. To je možné díky elektronické řídicí platformě, která propojuje a optimalizuje provoz převodovky, hydraulického systému a inovativního hybridního vznětového motoru Kubota. V případě vybití baterie tak nemusí stroj zamířit ihned k nabíječce, ale díky spalovacímu motoru pokračovat dál v pracovní činnosti.

„Myšlenka zaměřit se na elektrifikaci vycházela především z interpretace tržních trendů, které v současné době ukazují, že roste poptávka po elektrifikovaných strojích. Fáze výzkumu a vývoje zahrnovala různé odborné oblasti, avšak se stálým zaměřením na zemědělský a průmyslový sektor. Cílem bylo navrhnout řadu přizpůsobených strojů vhodných pro každý typ potřeby,“ uvedl k elektrickému manipulátoru projektový manažer Davide Comastri z Dieci a dodal, že vývoj probíhal ve vlastní režii Dieci. V brzké době se tak můžeme těšit na další dva elektrifikované teleskopické manipulátory obdobné elektrickému modelu Dieci Mini Agri-e.