Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

ELHO Scorpio 550 – sběrač kamenů nové generace

Zveřejněno: 13. 3. 2020

Kameny na poli jsou velký problém – rostou náklady na opravy sklizňových strojů, zvyšují se ztrátové časy, snižuje se efektivita nasazení techniky, a zhoršená produktivita práce při vlastní sklizni má za následek nižší finanční příjmy. Dobrým řešením je nasazení nového, zcela hydraulicky poháněného sběrače kamenů „Scorpio 550“ od finského výrobce ELHO.

Sběrač kamenů ELHO Scorpio 550

Firma P&L, spol. s r.o , která je výhradním dovozcem strojů ELHO do České a Slovenské republiky, zahájila „testování“ a prodej tohoto sběrače kamenů ELHO Scorpio 550 v březnu roku 2017 a veškeré dosavadní zkušenosti svědčí o tom, že se jedná o výjimečný stroj, představující novou generaci sběračů kamene. Potvrzuje to také velký zájem ze strany zákazníků – několik desítek strojů ELHO Scorpio 550 už má své spokojené majitele.

Vlevo pozemek před sběrem kamenů a vpravo pozemek po sběru kamenů
Vlevo pozemek před sběrem kamenů a vpravo pozemek po sběru kamenů

Konstrukce sběrače kamenů Scorpio 550 je dimenzována pro vysoké zatížení

Svědčí o tom celková hmotnost stroje pohybující se okolo 6.800 kg a velmi robustní a odolné provedení jednotlivých agregátů. Stroj je standardně vybaven tandemovou nápravou s radiálními pneumatikami 560/60 R22.5 a vzduchovými brzdami. K agregaci sběrače kamenů je požadován traktor s výkonem 90-140 kW.

Rotory s patentovaným hydraulickým pohonem

Postranní shrnovací rotory se záběrem 5,5 m a hlavní vkládací rotor jsou poháněny prostřednictvím hydromotorů hydraulikou traktoru s potřebným průtokem 85 l/min. Tento systém pohonů spolehlivě chrání rotory před jejich poškozením při přetížení a v případě zablokování některého z nich umožňuje jeho snadnou reverzaci, aniž by obsluha stroje musela opustit své místo v kabině traktoru. Velký průměr vkládacího rotoru zaručuje bezproblémový sběr kamenů o velikosti až 40 centimetrů, v případě podélných tvarů i větších. Samotné provedení jednotlivých rotorů je navíc velmi robustní a odolné – jejich pohony jsou dobře kryty a pracovní nástroje jsou vyrobeny z otěruvzdorné oceli Hardox. Masivní prsty vkládacího rotoru mají pružné uchycení pomocí gumových tlumičů, umožňujících jejich vychýlení všemi směry a konstrukční uchycení shrabovacích rotorů brání vklínění kamenů mezi rotorem a jeho rámem.

Rotor s patentovaným hydraulickým pohonem
Rotor s patentovaným hydraulickým pohonem

Důmyslný prosévací rošt

Provedení prosévacího roštu pod vkládacím rotorem má firma ELHO rovněž patentově chráněno. Jednotlivé pruty roštu jsou vzadu pružně uchyceny a sousední pruty jsou výškově předsazeny, takže vzdálenost mezi nimi se směrem dozadu mírně zvětšuje. Nedochází tak ke vklínění malých kamenů mezi pruty roštu a jeho ucpávání. Každý ocelový prut prosévacího roštu je opotřebitelný výměnný díl – standardně je stroj vybaven pruty Ø 25 mm (prosévací mezera 43 mm), v případě potřeby lze použít pruty Ø 35 mm (prosévací mezera 33 mm).

Důmyslný prosévací rošt
Důmyslný prosévací rošt

Originální řešení regulace pracovní hloubky a protinárazové jištění

Hydraulický systém umožňuje automatickou regulaci pracovní hloubky sběrače kamenů ve dvou předvolených režimech (110/150 bar) - v závislosti na rotačním a tahovém odporu. To má za následek lepší kvalitu práce a výrazně nižší zátěž řidiče a samotného nářadí.

Teleskopická tažná oj sběrače kamenů se při nárazu na překážku může roztáhnout až o 70 cm a olej vytlačovaný z hydraulického válce uvnitř tažné oje přitom nadzvedává radlici vkládacího kanálu, aby se vyhnula překážce. Díky hmotnosti stroje se stroj po překonání překážky zase automaticky zahlubuje a tažná oj se vrací do výchozí polohy.

Objemný zásobník s velkou překlápěcí výškou

Zásobník je schopen pojmout až 2 m3 kamenů, které zvedne a vysype ve výšce 2,7 m, což umožňuje překládání kamene do různých odvozních prostředků. Dno a stěny zásobníku jsou opět z oceli HARDOX, zadní stěna je kvůli vysýpání zeminy tvořena roštem. Všechny konstrukční díly zásobníku jsou upevněny šrouby, a proto v případě potřeby snadno vyměnitelné.

Objemný zásobník s velkou překlápěcí výškou
Objemný zásobník s velkou překlápěcí výškou

Veškeré dosavadní zkušenosti z provozu prodaných sběračů kamene ELHO Scorpio 550 v České a Slovenské republice svědčí o tom, že se jedná o výjimečný stroj, představující novou generaci sběračů kamene.

Autor: Ing. Jiří Velička
Foto: Archiv autora

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.