Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Rozdružovač ELHO RotorCutter zaujme svým provedením a zajistí efektní nastýlání podestýlky i krmení

Zveřejněno: 20. 12. 2021

Rozdružovač kulatých balíků ELHO RotorCutter se uplatní při rozdružování balíků sena, slámy a senáží, či při zakládání krmiva do krmných žlabů a nastýlání podestýlky. Patři mezi jednodušší varianty rozdružovačů s nízkými nároky na údržbu.

ELHO RotorCutter má dvojí využití: Lze s ním provádět jak krmení, tak zastýlání.

Seno nebo sláma se do živočišné výroby přijímá nejčastěji ve formě balíků, které jsou ve většině případů pomocí rozdružovače rozebrány na jednotlivá stébla (jsou rozřezána na délku pár centimetrů). Na trhu je aktuálně dostupná celá řada provedení rozdružovačů, přičemž mezi jednodušší varianty s nízkými nároky na údržbu patří rotační rozdružovač kulatých balíků ELHO Rotor Cutter.

Jde o stroj určený především k rozdružování balíků sena, senáže, siláže a slámy. Má dvojí využití: Lze s ním provádět jak krmení, tak zastýlání. Tento všestranný stroj díky mnoha možnostem volitelné výbavy snižuje počet potřebných pracovních operací na minimum a zjednodušuje proces krmení hospodářských zvířat.

Buben rozdružovače ELHO RotorCutter je osazen sadou sedmnácti nožů. Velikost řezanky lze měnit nastavením rotoru rozdružovače, přičemž zastýlání nebo zakrmování je možné provádět na obou stranách stroje.
Buben rozdružovače ELHO RotorCutter je osazen sadou sedmnácti nožů. Velikost řezanky lze měnit nastavením rotoru rozdružovače, přičemž zastýlání nebo zakrmování je možné provádět na obou stranách stroje.

Rozdružovač ELHO Rotor Cutter pojme balíky krmiva (siláž, seno, senáž), které následně rozdruží a jednotlivá stébla dopraví na místo určení. S jediným traktorem je možné rozdělit balík a po částech jej pak dopravovat na krmný stůl. Při zastýlání rozdružovač tvoří tlustou provzdušněnou vrstvu slámy. Stroj je zkonstruován tak, aby se vešel do úzkých vnitřních prostor stájí a kravínů.

Pro uchopení balíku je potřeba k němu zacouvat. Jeho snadné a bezpečné zvedání umožňují hydraulická ramena. Díky tomu, že stroj při nakládání netlačí balík na zem, ale jen ho uchopí a zvedne, nedochází přitom ke znečištění materiálu. Balík musí být před naložením zbaven sítě nebo provázků a následně je vložen na stůl válcovitého tvaru. Stěna je opatřena hydraulicky rotujícím bubnem (4-5 ot./min.), který zajišťuje plynulý pohyb balíků, vznik řezanky rovnoměrnější velikosti a plynulý stejnoměrný tok materiálu. Buben je osazen sadou sedmnácti nožů. Velikost řezanky lze měnit nastavením rotoru rozdružovače, přičemž zastýlání nebo zakrmování je možné provádět na obou stranách stroje. Materiál proudí ven přes komín, přičemž je na obsluze, jakou vzdálenost či směr proudění materiálu zvolí. Jako užitečná se jeví také volitelná funkce hydraulického nastavení komínu.

Rozdružovač ELHO RotorCutter pojme balíky krmiva (siláž, seno, senáž), které následně rozdruží a jednotlivá stébla dopraví na místo určení.
Rozdružovač ELHO RotorCutter pojme balíky krmiva (siláž, seno, senáž), které následně rozdruží a jednotlivá stébla dopraví na místo určení.

Rozdružovač ELHO RotorCutter je standardně k dispozici ve verzi nesené v tříbodovém závěsu. Na přání je z ní možné udělat i taženou verzi, což ocení zejména majitelé slabších a lehčích traktorů. Do výbavy na přání tak spadá sada přepravních kol, oj a další užitečné příslušenství.

Jaká je u nás dostupnost rozdružovače ELHO RotorCutter?

Na českém trhu prodává rozdružovače ELHO RotorCutter společnost P & L, spol. s r.o. se svými pobočkami po celé republice. K dispozici má dva modely ELHO RotorCutter 1500 a ELHO RotorCutter 1800, které se od sebe liší pouze průměrem balíků, které jsou schopny pojmout. Zatímco model ELHO RotorCutter 1500 pojme kulatý balík s maximálním průměrem 1,4 m a disponuje (v základním provedení) zvedací sílou 800 kg, model ELHO RotorCutter 1800 se zvedací silou 1200 kg je schopen zpracovat kulatý balík s maximálním průměrem 1,7 m. Oba modely je zapotřebí agregovat s traktorem o výkonu minimálně 50 kW. V případě zájmu je možné i model 1500 dovybavit druhou zvedací pístnicí pro těžké balíky a docílit tak plného zdvihu 1200 kg!

Pokud s pořízením nového rozdružovače spěcháte, máme pro vás dobrou zprávu. Model ELHO Rotor Cutter 1500 má společnost P & L, spol. s r.o. aktuálně skladem, a tedy ihned k dodání! Náročným zákazníkům je po dohodě možné stroj vypůjčit na vyzkoušení, aby tak zjistili, zdali plní všechny jejich potřeby.

Autor: Milan Jedlička
Foto: ELHO

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.